În mină Dumnezeu cu noi/ Afară griji și nevoi… / La Mina...

În mină Dumnezeu cu noi/ Afară griji și nevoi… / La Mina Livezeni 17 lucrători în subteran – intoxicaţi cu monoxid de carbon

Timp de citire: 4 minute

de Corneliu BRAN
• A fost activat Planul Roşu de Intervenţie • Îşi va prezenta demisia Samuel Dioane – directorul general CEH? • Intervenţia promptă a medicilor de la SUP

Mina Livezeni a avut parte marți, 30 iunie, de un incident destul de grav, care a dus la activarea Planului Roșu de Intervenție la nivelul județului. Acest fapt a provocat imediat mobilizarea salvatorilor minieri și a forțelor din cadru ISU Hunedoara. 17 mineri, aflați în șut la schimbul I în subteran, au ajuns la Spitalul de Urgență Petroșani.

Totul a pornit de la cuplarea unui secționar din subteran, undeva în jurul orelor 10,00. Fumul rezultat a dus ulterior la intoxicarea cu fum și cu gaze toxice a celor două echipe de lucrători aflate în perimetrul unui abataj, respectiv o echipă de electromecanici și o echipă de mineri ce lucrau în acel abataj la extracția de cărbune.
„Totul a pornit de la un secționar. Când a fost cuplat, a ieșit fum. Pe abataj și în apropiere era o echipă de electromecanici și echipa de mineri ce lucra la schimbul I în acel abataj. Doi-trei dintre ei au rupt imediat măștile, cum spunem noi, și le-au pus pe față, dar ceilalți nu. Astfel că unii dintre dumnealor au început să aibă probleme de respirație. Ca totul să fie în regulă, că nu ne putem juca cu sănătatea oamenilor, toți au fost duși imediat la spital pentru analize și investigații. Toți erau conștienți și nu prezentau, la prima vedere, probleme grave de sănătate. Din ce am aflat ulterior, cel puțin la ora la care vorbim nu sunt probleme deosebite cu sănătatea dumnealor”, ne-a declarat ulterior, cam la un ceas și ceva după ce acești oameni au ajuns la S.U.P.., inginerul Eusebiu Durbacă, directorul Minei Livezeni.
Ulterior acestui incident nedorit, Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat.
De la ISU Hunedoara am aflat faptul că nu mai puțin de 8 ambulanțe, 5 din cadrul SMURD și alte 3 din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță au fost mobilizate rapid pentru această operațiune, precum și o autospecială pentru „transport victime multiple”. De asemenea, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Cristian Morar, a mai transmis faptul că totodată „a fost prealertat și elicopterul SMURD”, ca o măsură în caz de complicații și de „optimizare a misiunii”.
Ulterior declarației de mai sus a directorul minei, alți doi mineri au ajuns la Spitalul de Urgență din Petroșani cu aceleași probleme. Chiar dacă medicii nu au constatat mari probleme medicale la niciunul dintre cei 17 angajați în subteran ai Minei Livezeni, ei vor fi ținuți internați sub monitorizare medicală.
Auzind de grozăvia din subteran, cu un număr destul de mare de ortaci ajunși la spital, vorbim de 17 vieți și tot atâtea familii până la urmă, prefectul Vasilică Potecă s-a deplasat de urgență în Valea Jiului. Alături de primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi și de cei din conducerea CEH, reprezentantul guvernului în teritoriu i-a vizitat și a stat de vorbă cu toți cei 17 angajați ai minei petroșenene, toată delegația fiind întâmpinată la intrare de managerul spitalului, dr. Alin Vasilescu, precum și de medici care se ocupă direct de monitorizarea sănătății internaților de la mină.
Ulterior, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a declarat: „Am fost împreună cu prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă și cu cei din conducerea CEH, la Spitalul de Urgență din Petroșani, unde am stat de vorbă cu minerii care au ajuns la spital în urma intoxicării cu fum în subteranul Minei Livezeni. Toți cei 17 mineri sunt în afara oricărui pericol, dar vor rămâne în spital în următoarele 24 de ore pentru a fi monitorizați. Mulțumim lui Dumnezeu că sunt cu toții în viață și nu s-a întâmplat ceva mai rău! Le urez multă sănătate tuturor!”.

N.R. Nenorocirea care era să se întâmple la Mina Livezeni trebuie să atragă atenția decidenților care-și freacă bucile prin ministerul de resort asupra a cel puțin două lucruri: starea jalnică a instalațiilor și utilajelor miniere de la minele Văii Jiului și politizarea excesivă a actului de conducere. Ambele stări de fapt ar trebui să înceteze, deoarece pot duce la tragedii. Dacă este demis un director general (sau dacă își dă demisia…) nu se întâmplă nimic (poate exista șansa, mică ce e drept, ținând cont de politizarea excesivă a conducerii mineritului, să fie numit chiar un om competent, nu o slugă de partid). Dar dacă moare un miner din cauza incompetenței conducătorilor mineritului, se întâmplă o tragedie. Nimeni nu îl mai poate pune la masă cu ai săi pe minerul mort într-o nenorocire subterană. În acest context suntem curioși dacă își va da demisia directorul general Dioane și dacă ministerul de resort va investi în utilaje în cele 2 mine care nu se află pe programul de închidere, Livezeni și Vulcan. Se spune că Dumnezeu lucrează prin semne… Un semn a fost și cel întâmplat ieri în subteranele minei Livezeni. Pricepe-va oare careva?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii