Pe data de 4 noiembrie 2021 se stingea fulgerător la Spitalul de Urgență din Petroșani unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici petrileni, Petru-Ilie Birău, Petrică, așa cum îl alintau prieteni. În memoria sa, familia, prietenii și colegii au organizat joi seara la galeria de artă de la mansarda „Castelului Ianza” din Petroșani, un vernisaj cu superbe lucrări din colecția regretatului autor. Manifestarea a avut loc după momentul comemorativ organizat de Primăria Petrila, eveniment onorat de foarte mulți participanți.
Și-a expus picturile și sculpturile în toată țara dar și peste mări și țări
Născut în Cimpa-Petrila pe data de 12 mai 1966, Petru-Ilie Birău a plecat la Domnul, în lumea celor drepți, lăsându-ne drept moștenire o zestre minunată de picturi și sculpturi, expuse în timp la o serie de expoziții, personale, colective și de grup din Petrila, Petroșani, Deva, Lupeni, Hunedoara, Tg-Jiu, Timișoara, Rm-Vâlcea, Bacău, București, Curtea de Argeș, Constanța, Alba-Iulia, Buzău, Iași, Satu-Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Turda, iar lista orașelor din țară poate continua, precum și în mai multe orașe din străinătate: Paris (o expoziție chiar la la sediul ambasadei României din Franța), Luc sur Orbieu – Franța, Chișinău – Republica Moldova, Kronach și Marktrodach – Germania, Ruse, Plevna și Gabrovo – Bulgaria, Montreal – Canada – și aici lista ar putea continua. Legat de Montreal și comunitatea românească de-acolo, unde în ultimii ani Petrică Birău se afla în fiecare an la invitația unei importante asociații culturale de-acolo, artistul petrilean le-a lăsat moștenire canadieno-românilor bustul marelui poet național, Mihai Eminescu. Da, poetul național Eminescu va sta la vedere de pururi, prin sculptura ce dăinuie maiestuos în apropierea bisericii unde se roagă cei din comunitatea românească din metropola canadiană și asta grație petrileanului Petrică Birău!
Artistul plastic Petru-Ilie Birău
Petrică Birău era un apropiat al celor de la Fundația Culturală „Ianza Art Inter-Cultural” Petroșani și un prieten bun al fondatorului și președintelui acestei fundații, Sergiu Cristian Ianza. De aceea, ori de câte ori Fundația „Ianza Art Inter-Cultural” organiza un vernisaj în orice colț al țării și al județului Hunedoara, dar și în străinătate, Petrică Birău și creațiile sale, pe anumite tematici impuse sau la alegere, erau prezente în miniexpoziții special create pentru artistul petrilean.
Profesor și artist plastic, lucrător în timpul liber al pământului drag lui din satul natal Cimpa-Petrila, Petrică Birău avea un caracter demn de un momârlan adevărat: calm, cumpătat, chiar timid, timiditate ce-i venea din educația aleasă primită de la părinții săi și din bunul simț pe care-l avea – mult peste ceea ce vedem noi în zilele noastre, inteligent, creativ, harnic și iubitor de artă și de frumos.
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru al Asociațiilor Culturale „Codex Aureus” București și Fundația „Ianza Art Inter-Cultural” Petroșani, Petru-Ilie Birău, era, totodată, și un bun pedagog și profesor de desen, începând această carieră la Clubul Copiilor Petrila și terminând-o odată cu pensionarea la liceul din localitate.
Organizatorii
În aducerea aminte a celui care a fost Petru-Ilie Birău, soția Elena și copiii Felicia și Petru-Felician, alături de prietenii buni și unii colegi artiști plastici, precum Sergiu Cristian Ianza, Marius Heljiu, Radu Dacian Chința, Robert Humel, Dumitru Velea și alții au organizat IN MEMORIAM Petru-Ilie Birău, la Castelul Ianza din Petroșani, în cadrul galeriei de artă de la mansardă, un vernisaj cu lucrările artistului, realizate în taberele de pictură organizate de Fundația „Ianza Art Inter-Cultural” pe parcursul a mai multor perioade din ultimii 10 de creație a autorului.
Au venit pentru Petrică, alături de familie, zeci și zeci de prieteni și colegi…
Revenind la evenimentul de joi seara de la galeria de artă de la „castelul” de pe strada Timișoarei, familia și zeci de iubitori de artă și de prieteni sau colaboratori ai regretatului artist petrilean au ținut să fie prezenți, aducând și de data aceasta un omagiu acestui om deosebit. Printre aceștia îi amintim pe cei care luat cuvântul, respectiv Sergiu Cristian Ianza, în calitate de gazdă, scriitorul petroșenean Dumitru Velea, profesorul și artistul plastic și Radu Chința din Petrila, precum și pe câțiva colegii artiști plastici prezenți: Robert Humel, Teodosie Cuciuc, Cipriana Chința, Adriana Bociat și alții.
Încheiem prin a concluziona că Petrică Birău din Cimpa-Petrila a fost artistul care a transpus cu mult talent și expresivitate viața și tradițiile momârlanilor din Vale și din locul său natal, fiind un mesager important al culturii locale. Lucrările sale vor rămâne prezente și ne vor aminti întotdeauna cu plăcere de acest OM minunat.
Dumnezeu să-l aibă în paza Sa printre Îngeri!