Marian BOBOC: Nu aţi încercat să „evadaţi”?
Ilie BREBEN: Nu puteam, că eram bine păziţi. În schimb, pentru a ne răscumpăra libertatea şi lucrurile personale, care deveniseră „pradă de război”, trebuia să le prezentăm un program artistic, cel pe care-l prezentasem şi în tabăra noastră cu o seară înainte.
Marian BOBOC: Dar nu v-aţi luat revanşa, devenind „cuceritori” din „prizonieri”?
Ilie BREBEN: Ba da. Era, totuşi, un joc. Regula lui prevedea ca în zilele următoare să-i facem şi noi prizonieri pe ei. Bineînţeles că şi ei „beneficiau” de acelaşi tratament de care am avut parte şi noi. Aşa au trecut cele 45 de zile în Tabăra „Sfinţii Constantin şi Elena” din Varna, rămânând cu o amintire pe care, vedeţi, nu am uitat-o nici astăzi, după 62 de ani. Desigur, în cele 45 de zile am vizitat mai multe obiective turistice.
Întâlnirea cu poetul Breslaşu
Marian BOBOC: Din scrisoarea pe care aţi publicat-o în Steagul Roşu, la întoarcerea în Petroşani, reiese că v-aţi întâlnit şi cu poetul Marcel Breslaşu.
Ilie BREBEN: Într-adevăr când m-am întors am scris o scrisoare, însă ultima parte a ei, chestiunile alea propagandistice nu-mi aparţin mie, ci redacţiei Steagul Roşu. Aşa erau vremurile atunci, oricum acum, după atâţia ani, nu mai contează asta. Dar să revenim la Marcel Breslaşu. Într-una din zile, am vizitat obiectivele turistice din Balcic. Fostul castel al Reginei Maria devenise o casă de creaţie şi odihnă a scriitorilor şi artiştilor, cam cum era Mogoşoaia în România. La castel erau invitaţi şi scriitori din ţările socialiste. Întâmplarea a făcut că pe o alee l-am întâlnit pe poetul Marcel Breslaşu. Recunoscându-l, doar avea fotografia în cărţile de la şcoală, un pionier român i-a recitat o poezie chiar de… Marcel Breslaşu, pe care o învăţase la şcoală. Aceasta l-a încântat foarte mult pe Breslaşu, pentru că între timp s-a adunat ad-hoc o asistenţă numeroasă, formată din pionieri şi scriitori. Îmi mai amintesc că pionierii bulgari se numeau septemvrişti, pentru că ziua naţională a Bulgariei era sărbătorită la 9 septembrie.