În jurul datei de 15 martie, în Colonia de Jos / Primăria...

În jurul datei de 15 martie, în Colonia de Jos / Primăria Petroșani reîncepe lucrările de extindere a rețelei de gaz metan

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Nu v-am mai spus demult ce se întâmplă cu extinderea gazului în Colonia de Jos a Petroșaniului. Și asta pentru că e iarnă și nu s-a mai lucrat nimic. N-au fost să fie începute lucrările, dar asta nu înseamnă că acestea au fost sistate, ci doar amânate, undeva până pe 15 martie, când firma „Miramon”, câștigătoarea licitației va începe lucrările.

Să sperăm că în 2021, până pe la sfârșitul verii, lucrările acestea se vor și finaliza, timp fiind destul pentru cele 9 străzi care vor primi conducta de gaz metan.

Spunem toate astea în cunoștință de cauză, deoarece l-am întrebat miercuri pe primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ce se mai aude cu lucrarea de extindere a gazului metan pe străzile din Colonie?

„Acum nu se lucrează, conform normativelor în vigoare, dar lucrarea continuă și vom duce gazul pe străzile de care am vorbit în toamnă. A fost în decembrie licitația. Totul e normal și din primăvară încep lucrările! Mai multe amănunte nu pot da, deocamdată, dar un lucru este cert și îi anunț pe cetățenii de-acolo că lucrarea continuă, fiind oprită doar pe timp de iarnă! Ce a ținut de primărie, am făcut, ne-am ținut de promisiune și am făcut licitația și tot ce trebuia. Din păcate, a venit iarna și chiar dacă licitația se făcea mai repede, tot nu se puteau face acest gen de lucrări în sezonul rece”.

Ca de la cetățeni la autorități

Reluarea lucrărilor ne-a fost confirmată și de domnul Andor Mărcuț de pe strada Oltului de la nr. 7, un cetățean ca alte sute, interesat direct de introducerea gazului metan în casa dumnealui și un cititor fidel al ziarului nostru. Dl. Mărcuț ne-a sunat să ne spună că a discutat direct cu „doamna director de la firma Miramon, care execută lucrarea, și doamna mi-a zis că din 15 martie vor reîncepe lucrările. Am înțeles că Inspecția de Stat în Construcții nu autorizează iarna acest gen de lucrări. Din păcate, dumneaei nu a știut să îmi spună, ca să îi anunț pe toți vecinii și cunoscuții de pe aceste străzi, unde se va face lucrarea, cine va face branșamentele de la conducta principală și până la intrarea în casă la contor? Și nici nu am aflat cât ne va costa metrul liniar de țeavă și de manoperă de la intrarea în casă și până la aragaz și centrală? Că am înțeles că pe noi ne va costa doar lucrarea de la ușa de la intrare și până la aragaz și/ sau centrala pe gaz, până acolo lucrarea fiind gratuită. Dar să vedem… De asta v-am sunat să vă spun ce am discutat, dar și să pun aceste două întrebări celor de la Del Gaz Grid sau autorităților locale, prin intermediul ziarului dumneavoastră. Trebuie să se știe că noi, cei care am avut dosarul aprobat, am plătit 100 de lei în avans, fiecare, celor de la firma Miramon, cei care ne-au și tăiat chitanță, deci totul perfect legal. Dar, acum, cu tot acest avans, doamna director de la firma Miramon nu știe să-mi spună dacă tot această firmă va face lucrarea din casele noastre sau altă firmă și de aceea solicităm un răspuns din partea autorităților locale. Mulțumim anticipat”.

Răspunsul de la primărie a venit imediat

Autoritățile locale i-au răspuns prompt domnului Mărcuț și celor interesați din Colonia de Jos de pe acele 9 străzi, prin directorul interimar din primărie, Ciprian Preda, cel care s-a ocupat, la dispoziția primarului Tiberiu Iacob-Ridzi și se ocupă în continuare de urmărirea acestei lucrări și de colaborarea cu aceste două firme pe această problemă.

Iată răspunsul dat de director în aceiași zi, tot joi 4 ianuarie: „Primăria municipiului Petroșani a scos la licitație extinderea rețelei de gaz pe 9 străzi din Colonia de Jos, adiacente străzilor George Enescu și Transilvaniei. Licitația a fost undeva la finalul anului trecut, în decembrie, și a fost adjudecată, într-adevăr, tot de firma Miramon, care a avut anul trecut și alte lucrări pe alte străzi de-acolo. Firma aceasta are termen de aproximativ 3 luni de zile din decembrie încoace pentru proiectarea lucrărilor și obținerea autorizațiilor de construcții, urmând ca după aceea să înceapă lucrările.

La întrebarea pusă de cititorul Ziarului Văii Jiului, precum cine dace lucrarea de la conducta principală până la contorul de lângă intrarea în casă, ea se numește tehnic lucrare de branșament, răspunsul e că această lucrare, conform legislației în vigoare, se efectuează de către cei de la DEL GAZ GRID, pe cheltuiala lor, în urma solicitării acestui lucru de către proprietar.

De la branșament/contor și până în casă, la aragaz sau centrală, lucrare intitulată în lege instalație de utilizare a gazelor naturale, lucrarea se va face de către o firmă privată autorizată, firmă agreată de fiecare proprietar. Deci, ca să se înțeleagă, fiecare cetățean poate alege ce firmă dorește, aici nu mai este treaba nimănui, ci, în mod direct, a proprietarului.

Referitor la costul lucrării din casă, cât costă metrul liniar de țeavă, coturile, manopera și așa mai departe, aceste informații se obțin direct de la firma cu care cetățeanul dorește să lucreze. Noi, de la primărie, sau cei de la Del Gaz Grid nu putem să dăm astfel de informații, nefiind problema noastră este normal acest lucru.

În fine, ca să dăm un răspuns de ce nu se fac astfel de lucrări în sezonul rece, ele nu se efectuează deoarece Del Gaz Grid nu dă voie să se oprească gazul metan pentru lucrări de acest gen în sezonul de iarnă. Sunt normative în vigoare și ele trebuie respectate. E și logic dacă stăm să ne gândim, doar nu o să oprească gazul metan la cei care deja îl au cu orele sau zilele când afară este frig! N-ar fi normal”.

Acestea fiind spuse, credem că domnul Mărcuț și alți cititori interesați au primit răspunsurile solicitate și măcar de-acum înainte știu exact unde să se adreseze și ce să facă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii