În județul Hunedoara. Înfiorător! / Deși numărul cazurile de COVID 19 scad,...

În județul Hunedoara. Înfiorător! / Deși numărul cazurile de COVID 19 scad, decesele sunt încă multe

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

 În ultimele 14 zile media celor decedați din cauza Covid-19 a fost de 8/ zi!

 

În urma acțiunilor de control efectuate în comun de către cei de la DSP Hunedoara și ISU Hunedoara, pe linie de spitale, în secțiile unde este folosit oxigenul, șeful DSP Hunedoara, Sebastian Mezei ne-a prezentat concluziile trase.

 

Insuficiența firmelor autorizate să verifice instalațiile electrice creează probleme managerilor spitalelor

„Am găsit, într-adevăr, o serie de nereguli. Între timp, unele au fost rezolvate, în timp ce alte nu. Deocamdată, acestea țin de un plan de investiții și acolo s-au lăsat termene. Vreau să subliniez încă din start că principalele nereguli găsite n-au fost pe linia noastră, a celor de la DSP, ci pe linia celor de la ISU. Ce a fost pe linia noastră, foarte puțin, s-a rezolvat prin măsuri luate rapid, fiind remediată orice problemă, fie ea cât de mică. Vreau să vă spun că, între timp, am avut și o întâlnire la prefectură împreună cu domnul prefect, cu cei din conducerea spitalelor și am luat punctual, acolo, fiecare spital, cu problemele care ar mai fi. Unele dintre probleme și cele mai multe țin de verificarea instalațiilor electrice cu o firmă autorizată. Cum astfel de firme autorizate sunt puține, cele care sunt nu reușesc să facă față la o reverificare, cel puțin într-un timp mai scurt care ne-ar interesa. Apoi, există spitale care trebuie să efectueze anumite investiții pe partea de incendiu, care sunt prinse pe un proiect, sau pe un plan. Deci, cei de-acolo nu pot să le rezolve imediat, înainte de alte operațiuni de investiții și pași, că ar fi ca și cum ai pune carul înaintea boilor. Dar toate aceste probleme au termene și vor fi într-un final rezolvate, iar acum avem inventarierea lor clară și vom urmări și mai atent aceste aspecte”, ne-a spus Sebastian Mezei.

 

Trei spitale, printre care și cel din Lupeni, au fost găsite la control cu probleme zero

Referitor la informațiile neoficiale ce au ajuns la noi, cum că au fost probleme mai mari la spitalele din nordul județului, Mezei ne-e declarat: „Acum, la mai multe spitale, am găsit nereguli. Repet, nu foarte grave, dar am găsit, mai ales pe linie de ISU, cum vă spuneam. De exemplu, spitalul din Lupeni a fost găsit în regulă, n-a avut nicio problemă, spitalul din Hunedoara, de asemenea, n-a avut nicio problemă, la spitalul din Simeria, la fel, n-a fost nicio problemă. Celelalte spitale au avut mai mult s-au mai puțin anumite probleme, dar care se vor rezolva după un grafic stabilit, iar unde s-a putut s-a și rezolvat deja”.

 

Uși normale versus uși cu senzori…

Sebastian Mezei ne-a dat și un exemplu de „problemă” găsită, care ține de legislația în vigoare și care pentru unii ar părea o banalitate. E vorba de acele uși care se deschid și se închid ori de câte ori prin fața lor apare cineva. Astfel de uși pe senzori se găsesc și la sălile de urgențe ale spitalelor, dar și la intrările în ATI. Ei bine, conform legislației, ele trebuie să dispară, să fie înlocuite cu uși normale, deoarece în caz de incendiu acestea rămân blocate.

„Există niște prevederi pe linie ISU legate de accesul la sălile de operații. Standardul legal ne spune că la intrările în aceste săli nu e voie să existe uși cu senzori care se deschid automat, ci trebuie montate uși normale. Acum și managerii au dreptatea lor, că au motivat, foarte corect, că e dificil când se vine cu targa să se mai piardă timp până se deschide ușa manual, asta însemnând câteva mișcări în plus, secunde trecute, plus pusul mâinii pe clanță, microbi și așa mai departe. Dar cum e prevăzut în lege, nu-i tocmeală, mai cu seamă că această măsură este luată  deoarece la vreun incendiu, dacă rămân fără curent electric, ușile acelea rămân blocate! Măsura a fost să schimbe ușile automate”, a menționat șeful DSP Hunedoara.

 

Ceva probleme cu concentrația de oxigen la spitalul din Orăștie. Caz rezolvat imediat.

Șeful SDP Hunedoara ne-a informat despre cele întâmplate la spitalul din Orăștie, unde a existat o situație legată de concentrația de oxigen: „A apărut la unul din spitale o situație legată de concentrația de oxigen. Am luat măsuri rapide, am efectuat ventilație acolo și se monitorizează în fiecare oră concentrația de oxigen. Adică, se face tot ce trebuie. Firește că la astfel de instalații un risc există oricând, iar situații neprevăzute pot să apară. Eu am insistat la managerii de spital să reinstruiască personalul, pentru că, în principal, toate catastrofele apar urmare a nerespectării unui protocol, sau din cauza unei erori umane”. Sau a bulibășelii ministeriale…

 

Se moare din greu de COVID, oricât ar vrea politicienii să ascundă statistica

Fiindcă tot am stat de vorbă, l-am întrebat la finalul discuției pe reprezentantul de la vârful DSP-ului hunedorean și de situația la zi a problemelor legate de COVID-19 și de rata incidenței din ziua de miercuri.

„Suntem pe un trend descrescător al infectărilor. Astăzi (miercuri – 17 noiembrie – n.r.) incidența la nivel de județ e de 5,16, iar de 8 zile suntem în scădere. Au mai fost mici fluctuații, probabil că acestea o să mai fie, pentru că ne așteptăm la ceva efecte mici acum, după începerea școlilor, dar, în general, suntem pe scădere. Problema rămâne încă la secțiile ATI, care de două luni și jumătate sunt tot pline și nu mai avem locuri. Dar cea mai mare problemă este cea a deceselor! Astăzi, dacă vorbim de ziua de miercuri, au venit șase decese de la Deva. Iar pe ultimele 14 zile avem 116 decese, o medie în acest interval de 8 decese pe zi! N-a mai fost niciodată așa! De aceea trebuie să rămânem vigilenți, să facem cu toții tot ce trebuie. Iar oamenii să se vaccineze ca să nu facă forme grave și mai ales cei nevaccinați să nu mai stea acasă până ce boala îi copleșește, ci la primele simptome să meargă la spital. Vreau să vă spun, însă, că unii nu cred că există Covid-19! Vă dați seama, chiar azi avem o familie nevaccinată internată și care spun că ei nu sunt bolnavi de Covid-19. Bine că nu sunt mulți așa, dar, vă spun, mai există destui astfel de cetățeni care nu cred că există acest virus și această boală”, ne-a mai spus Sebastian Mezei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii