În județul Hunedoara. Digitalizarea dosarelor de pensie – finalizată 95%

În județul Hunedoara. Digitalizarea dosarelor de pensie – finalizată 95%

Timp de citire: 2 minute
  • 1 din 3 hunedoreni este pensionar!

Din 4 martie, ar trebui să înceapă recalcularea pensiilor după noua lege. Astfel, în această perioadă și la Casa de Pensii din Hunedoara se reevaluează dosarele. 95% dintre acestea au fost aproape finalizate. Au rămasa, pe final, doar cele mai complexe.

Județul Hunedoara este fruntaș la numărul de pensionari. La ora actuală în județ sunt peste 120.811 de pensii în plată. Un număr foarte mare, ținând cont că populația județului în 2021 era 361.657 de locuitori.

95% dintre dosarele de pensie din județul Hunedoara au fost digitalizate și introduse în sistem electronic. Asta însemnă că dosarele sunt și verificate, de la prima pagină până la ultima, astfel încât să se facă corect recalcularea pensiilor după noua lege. Până în 4 martie, trebuie să fie gata normele de aplicare a noii legi a pensiilor, iar, după această data trebuie să înceapă recalcularea.

„Din cele peste 120.000 de dosare de pensie pe care le avem în plată la nivelul județului Hunedoara, mai precis 120.811, au fost evaluate până acum peste 114.000, mă refer aici la dosare de pensie de asigurări sociale atât naționale cât și comunitare. Cifra exactă este de 114.860 de dosare, undeva la peste 95% din totalul dosarelor. Eu zic că este un procent destul de bun având în vedere complexitatea dosarelor de pensie din județul Hunedoara, știind faptul că, la noi caracteristica judetului este extrem de complex, mai ales și motivate de faptul că în trecut pensionarii noștri au lucrat cu grupe de muncă, cu elemente de salarizare deosebit de diversificate, și atunci, acum o astfel de operațiune de digitalizare devine din ce în ce mai grea spre final. În momentul de față pot să vă spun că au mai rămas dosarele care au elemente complexe, care sunt mai grele, cu diverse operațiuni făcute dealungul timpului sub incidența diferitelor texte legale” a spus Alina Bârlea, director Casa de Pensii Hunedoara.

2024 va fi primul an în care românii vor primi pensii majorate si în care vor beneficia de două momente – cheie. Creșterea de 13,8% a punctului de pensie și punerea în plată a recalculării de la 1 septembrie 2024. Dar important este de înteles că prin această evaluare a dosarelor nu s-a făcut recalculrarea, ci doar s-au verificat și introdus în sistem digital toate detaliile și caracteristicile fiecărui dosar.

„Este de precizat și faptul că ceea ce facem noi acum, și anume digitalizarea dosarelor de pensie nu are nicio legătură cu recalcularea. De la bun început trebuie înțeles că discutăm acum doar despre digitalizarea  dosarelor de pensie, deci o evaluare preliminară operațiunii de recalculare. Această operațiune de recalculare a pensiilor deocamdată nu a început, astfel încât este premature să discutăm despre un eventual rezultat” a mai adăugat Alina Bârlea, director Casa de Pensii Hunedoara

Județul Hunedoara este unul dintre cele mai dificile județe din țară în primul rând prin prisma numărului mare de pensionari în plată, și în al doilea rând prin complexitarea dosarelor pentru că mulți dintre pensionarii hunedoreni au lucrat în siderurgie și minerit și au beneficiat de legi speciale de muncă.

Noua lege a pensiilor trebuie să aibă finalizate normele de aplicare la începutul lunii martie, iar mai apoi procesul de recalculare poate începe.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii