În judeţul Hunedoara / 58 de milioane de lei pagube la inundaţii

În judeţul Hunedoara / 58 de milioane de lei pagube la inundaţii

Timp de citire: 3 minute
Un raport la nivel de judeţ arată că ploile din ultima perioadă au provocat, în judeţul Hunedoara, pagube însemnate, cifrate la aproape 58 de milioane de lei. Ceea ce au reuşit autorităţile, a fost intervenţia rapidă şi sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii.
Ploile au făcut ravagii
De la jumătate lunii mai, până în prima decadă a lunii iunie 2016, ploile au făcut ravagii în mai multe zone din judeţul Hunedoara.
Centrul Operaţional Judeţean al ISU Hunedoara a luat măsura de retrans­mitere, prin Secretariatul Tehnic Permanent, a mesajelor de înştiinţare privind fenomenele hidrometeorologice prognozate, către componentele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), precum şi către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi subunităţile inspectoratului precizând totodată şi măsurile care se vor adopta pe timpul atenţionărilor/ avertizărilor.
Pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă produse, s-a intervenit cu forţe şi mijloace din cadrul: ISU Hunedoara, ale Sistemului de Gospodărire a Apelor, Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din zonele afectate.
Precipitaţii abundente
Pagubele estimate pentru perioada 15 mai – 6 iunie 2016 sunt de 992.966,48 lei.
În perioada 12 iunie – 20 iunie 2016 s-au semnalat precipitaţii abundente căzute în intervale scurte de timp în tot judeţul Hunedoara, care au produs creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de Atenţie, înregistrându-se mai ales scurgeri de pe versanţi, care au afectat unele localităţi din judeţ. În intervalul 12 iunie 2016 – 16 iunie 2016, în Bazinul Criş Alb şi Mureş, pe teritoriul judeţului Hunedoara, s-au semnalat precipitaţii însemnate cantitativ, precipitaţii însoţite de scurgeri masive de pe versanţi şi revărsări de râuri. În b.h. Criş au fost afectate sate din comunele: Vaţa de Jos, Bucureşci, Luncoiu de Jos, Baia de Criş, oraşul Brad şi în b.h. Mureş sate din comunelele Densuş, Mărtineşti, Balşa, Vălişoara, Romos, Zam, Cerbăl, Cârjiţi, Baru, Burjuc, Peştişu Mic şi oraşele: Simeria, Geoagiu şi municipiul Hunedoara.
În urma precipitaţiilor abundente căzute în ultimele zile pe teritoriul judeţului Hunedoara, s-a produs creşterea nivelurilor tuturor râurilor, precum şi importante scurgeri de pe versanţi.
În ziua de 19 iunie 2016, între orele 14-20, au căzut precipitaţii deosebit de abundente, însoţite de vânt, grindină de dimensiuni foarte mari şi fenomene electrice, îndeosebi în zona Văii Jiului. Precipitaţiile căzute au fost însoţite de grindină de dimensiuni foarte mari şi puternice scurgeri de pe versanţi. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii au fost înregistrate la următoarele staţii: Dărăneşti, Câmpu lui Neag şi Iscroni.
Potrivit Prefecturii Hunedoara, au fost afectate 78 de localităţi din judeţ, valoarea totală a pagubelor fiind de 57.774.690,40 lei.
Evacuare forţată la Peştişu Mare
În urma avertizărilor meteorologice cod portocaliu din data de 16 iunie de producere a unor fenomene periculoase imediate şi a atenţionărilor hidrologice cod portocaliu, subprefectul judeţului Hunedoara, în calitate de preşedinte CJSU, a convocat CJSU Hunedoara la Centrul operaţional şi a dispus evacuarea forţată a populaţiei din satul Peştişu Mare. Deşi s-a asigurat loc de cazare pentru toate persoanele acestea au preferat să se cazeze la rude şi aparţinători.
În această zonă s-a acţionat cu efective ale ISU Hunedoara, Jandarmeriei şi Poliţiei, precum şi cu efective ale unităţilor economice din zonă.
La nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara: prin Dispeceratul SGA Hunedoara şi agenţii hidrometri s-a monitorizat nivelul râurilor din bh Mureş. S-a acţionat cu toţi membrii formaţiei de lucru Hunedoara pentru deblocarea secţiunii de scurgere la câteva podeţe care obturau scurgerea apei, cu un buldoexcavator în zona localităţilor Peştişu Mare şi Peştişu Mic.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara a acţionat cu întreg personalul formaţiilor de lucru Cinciş şi Deva, precum şi cu utilajele din dotare. Au fost folosite bărci şi saci din stocul de apărare pentru deplasarea pe apă şi supraînălţarea malului în zona Peştişu Mic – Peştişu Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii