În judeţ arde pământul oriunde te uiţi. / Această practică face pagube...

În judeţ arde pământul oriunde te uiţi. / Această practică face pagube impresionante

Timp de citire: 2 minute

Practica incendierii păşunilor pentru a le curăţa este una combătută pe toate căile atât de pompieri, cât şi de administraţiile locale. În weekend, focul se întindea peste tot, cât vedeai cu ochii, pe dealuri, de la Deva până la Băniţa, unde se oprise din cauza faptului că încă mai este zăpadă. Şi în Valea Jiului se practică intens incendierea terenurilor, chiar în buricul târgului. Oamenii dau foc inclusiv vreascurilor strânse din grădinile amenajate în faţa blocurilor, ori terenurilor dintre blocuri pe care vor să le cureţe. Practica este însă primejdioasă.

Două gospodării afectate

În ultimele 3 zile, angajaţii ISU Hunedoara au intervenit pentru stingerea a 73 de arderi necontrolate. Una dintre arderi, produsă în localitatea Almașul Sec, s-a propagat și la o locuință, fiind afectat acoperișul din lemn pe o suprafață de 40 mp și 2 mc de lemn de foc depozitat în proximitatea casei. Focul deschis în spații deschise a produs un alt incendiu la anexele unei gospodării din Fizeș. În ambele cazuri pompierii au acționat la timp stopând propagarea arderilor.

200 de pompieri angrenaţi

În operaţiunile de lichidare a incendiilor de vegetație uscată au fost implicaţi aproape 200 de subofiţeri ai gărzilor de intervenţie din Deva, Hunedoara, Orăştie, Ilia, Brad, Baru, Râu de Mori, Bretea Română, Dobra, Băița, Baru. Vârful acestui fenomen a fost atins în cursul zilei de sâmbătă, când pompierii au acționat pentru stingerea a 35 de arderi de vegetație uscată.

840 de hectare de teren arse

Suprafaţa totală afectată de arderi, în aceste zile, depăşeşte 840 de hectare de teren, pășune sau litieră de pădure, suprafață echivalentă cu cea a 1.326 de terenuri de fotbal. Doar în localitatea Râu Alb, pompierii Gărzii de Intervenție Baru au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată ce a cuprins peste 300 de hectare de teren.

Amenzi de până la 2.500 lei aplicate

Pompierii au identificat doar cinci dintre proprietarii de terenuri care au utilizat focul deschis în spații deschise urmând ca aceștia să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 lei.

Pentru stoparea arderilor de vegetație uscată ISU Hunedoara anunță acțiuni de patrulare intensă, pe tot teritoriul județului, a efectivelor de pompieri, jandarmi, polițiști locali și a altor instituții implicate în gestionarea acestei situații și aplicarea unor sancțiuni descurajatoare pentru acțiunea de igienizare a terenurilor prin intermediul focului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii