În iunie / Petroșaniul plătește circa 40.000 lei pentru „Green-Line”…

În iunie / Petroșaniul plătește circa 40.000 lei pentru „Green-Line”…

Timp de citire: 3 minute

Cotizațiile la ADI „Green Line – Valea Jiului” se tot plătesc în fiecare an de către primăriile din Vale…   Oare, pe când se va implementa și proiectul, în condițiile în care până la termenul limită, finalul anului 2023, mai este doar un an și jumătate?!

 

Primăriile din Valea Jiului își achită cotizațiile către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru transport public zonal „Green-Line Valea Jiului”. Banii sunt plătiți în fiecare an de mai mulți ani încoace… Aceasta în condițiile în care până la acest moment, iunie 2022, nici măcar un stâlp sau o bancă n-au fost montate! Ce să mai spunem de o stație de autobuz construită sau de depoul de încărcare a autobuzelor electrice de la Vulcan…

 

De ani de zile, din banii plătiți de contribuabilii din fiecare localitate se tot virează banii de cotizație anuală, pe baza unor hotărâri de consiliu local. În teren nu se vede deocamdată nimic, în afară de ședințe de tot felul, interminabile. Care, din câte se observă, cel puțin în acest moment, nu aduc încă rezultate clare, concrete. Și, să nu uităm, suntem imediat în iunie 2022, iar acest proiect, care are finanțare, trebuie implementat până cel târziu la finalul anului 2023. Prin urmare, a mai rămas un an și jumătate. Dacă scădem vreo cinci-șase luni de anotimp rece sau ploios, ar mai rămâne de lucru, efectiv, un an.

Reîntorcându-ne la cotizații, în ședința ordinară de Consiliu Local Petroșani există un proiect prin care se propune consilierilor locali aprobarea sumei de 39.941 lei către ADI „Green Line – Valea Jiului”, suma reprezentând cotizația anuală din acest an a Petroșaniului. Reamintim faptul că această cotizație anuală se plătește în funcție de numărul de locuitori, mai exact 1 leu pe cap de locuitor în fiecare an. Cum la data de 1 iulie, zice-se, de către Direcția de Statistică, că Petroșaniul ar fi avut 39.941 de cetățeni. Deși, ne îndoim și probabil că recensământul ce se face în acest an va da cifra reală, destui petroșeneni plecând cu familiile după închiderea minelor și restrângerea activității miniere, sau după pensionare, spre alte zări, lucru valabil pentru toate localitățile din Vale. La 39.941 de cetățeni, cotizația în bani are aceiași cifră: cu puțin sub 40.000 lei. Probabil că proiectul va fi aprobat și în acest an în unanimitate, dar se pune întrebarea: totuși, acest proiect mai are timp să fie implementat și să genereze un transport public modern și ecologic?

Rămâne de văzut dacă autoritățile județene, în primul rând consiliul județean, care și-a asumat coordonarea și implementarea acestui proiect, dar și cele locale, partenere în cadrul proiectului, vor reuși să implementeze la timp acest proiect de transport public.

O altă întrebare ce se pune este: ce se va întâmpla dacă nu vor reuși? Și, mai ales, ce se va întâmpla cu această cotizație? Se va restitui primăriilor, sau banii vor rămâne dați și „asta este”… Ceea ce nu ar fi normal. Dar, oare, ce mai e normal pe la noi, în condițiile în care vedem tot felul de grozăvii și de lucruri ciudate încă de la vârful conducerii țării, și nu de azi de ieri… Totuși, în cazul în care proiectul, care, repetăm are finanțare, nu va fi implementat, cineva ar trebui să răspundă, nu-i așa? Vedem atunci cine va fi „țapul ispășitor”… Deși, noi sperăm, cum speră toată lumea, ca acest proiect de modernizare a transportului public zonal să fie pus pe linia de funcționare. Deși transportul local nu mai reprezintă de ceva vreme o problemă în Valea Jiului, transportatorii din mediul privat rezolvând această problemă spinoasă cândva…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii