Pentru luna iulie, lună ce este, cu siguranţă, una dintre lunile de vârf ale sezonului turistic de vară, cele 34 de structuri judeţene sau locale salvamont din România au făcut bilanţul la Consiliul Serviciilor Publice Salvamont.
În fapt, în această lună salvamontiştii români au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 350 – 550 de salvamontişti zilnic, pe cărările de munte, în cele peste 100 de baze şi posturi salvamont precum şi în locurile cu practicare intensivă a sporturilor montane.
„Salvamontiştii din judeţul Hunedoara au intervenit, în luna iulie, în 26 de situaţii petrecute pe munte, în care au fost implicate 26 de persoane. Un număr de 7 persoane au fost transportate din zona în care s-au accidentat până la ambulanţele SMURD, iar o victimă a fost transportată până unde a putut fi preluată de un elicopter. Numărul victimelor este mare şi din cauză că sunt foarte mulţi turişti la munte, în această perioadă a anului. Sunt foarte mulţi elevi şi studenţi, multe tabere. Zilnic pot fi observate cel puţin 50 de corturi în locul de campare de la baza Lacului Bucura. La fel este şi în zona Poiana Pelegii”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.
La nivel naţional, activitatea salvamontiştilor din luna iulie poate fi rezumată astfel: 375 de intervenţii de salvare, în care au fost implicate 419 persoane, din care, 246 de intervenţii anunţate prin Dispeceratul Naţional Salvamont, direct sau redirecţionate prin Serviciul Unic de Urgenţă 112, iar 129 de intervenţii anunţate direct la echipele salvamont; 258 de intervenţii medicale şi prim ajutor, prezentate direct la punctele sanitare şi cabinetele medicale din bazele salvamont sau din posturile salvamont sezoniere; 175 de cazuri au fost predate serviciilor de ambulanţă sau SMURD iar 5 cazuri serviciilor medicale aero, pentru transportul la unităţile medicale specializate; 1.433 de apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană, din care 542 solicitate prin Dispeceratul Naţional Salvamont, iar 881 solicitate direct de la dispeceratele echipelor salvamont din ţară.
În total, peste 2.100 de persoane au beneficiat direct de sprijinul echipelor salvamont din întreaga ţară, fără a lua în calcul cei circa 15-20.000 de participanţi la concursurile organizate pe munte în România şi asistate de serviciile salvamont.
Din cele 375 de intervenţii de salvare, în 14 situaţii alături de salvamontiştii au acţionat şi personalul medical al serviciilor de ambulanţă, SMURD, pompieri sau jandarmi montani.
În toate judeţele cu zonă montană, structurile salvamont au intervenit la un număr mai mare de evenimente cu un procent cuprins între 5 şi 30 la sută faţă de anul trecut, creştere datorată numărului din ce în ce mai mare de turişti pe munte, a numărului permanent crescător de concursuri şi manifestări, dar şi a vremii care a avut manifestări imprevizibile şi violente în zona montană.
De asemenea, au fost realizate peste 6.200 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.
Mihaela PETROŞAN