Fiind corect informat și nefăcând jocuri politice, „Ziarul Văii Jiului” a susținut cu tărie că minele Lupeni și Lonea vor fi ireversibil închise. Niște papagali de politicieni au dat prosteală săracilor oameni, că nu sunt închise, că își arată ei mușchiul și le vor ține deschise. Minciuni ordinare… Și articolul de mai jos confirmă adevărul rostit răspicat de ZVJ.
Ministerul Energiei depune toate demersurile să închidă minele Lupeni și Lonea cât mai repede, după cum și-a asumat în fața europenilor acest lucru, inclusiv promisiunea scrisă că până în 2030 Statul Român va renunța definitiv la ceea ce înseamnă extracție de huilă.
Nu sunt alocați bani, deocamdată, decât pentru disponibilizări, reconversie și recultivarea suprafețelor de cele două mine după închidere
Numai că nici în acest ultim ceas proiectul de hotărâre a guvernului privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru „facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Complexului Energetic Hunedoara” supus dezbaterii publice, nu prevede sume pentru închiderea subterană efectivă și lucrările ce ar avea loc, „ajutorul de stat” fiind deocamdată zero. În proiect sunt prevăzute doar sume legate de „costurile cu plățile compensatorii” acordate angajaților ce vor fi disponibilizați, respectiv 186.000 lei, de reconversia profesională – 60.000 lei (care în trecut la alte închideri de mine nu s-a prea făcut, deși, tot așa au fost prevăzute sume, fapt recunoscut de conducerea CEH la ultima conferință de presă, pe motiv că oamenii n-au fost interesați) și de recultivarea suprafețelor – aproape 27.000.000 lei.
Suma totală a acestui ajutor de stat pentru cele menționate mai sus va fi, deci, de 27.242.000 lei, iar măsurile de sprijin prevăzute se acordă, conform proiectului, până în 2024. Să înțelegem că anul 2023 va fi ultimul pentru minerii de la cele două mine, iar activitatea va fi oprită la final de an? Așteptăm un răspuns clar din partea conducerii CEH. La întrebarea de ce în proiect nu sunt prevăzuți din timp bani pentru lucrările de închidere din subteran, ne-a răspuns cu amabilitate mai jos Cristian Roșu, administratorul special al CEH.
Răspunsul lui Cristian Roșu în privința proiectului
La această întrebare ne-a răspuns administratorul special al CEH, Cristian Roșu: „Acest gen de hotărâre de guvern se adoptă în fiecare an, a fost și anul trecut și înainte și așa mai departe. Acum sunt prevăzute doar sumele de care mi-ați spus, sumele legate de lucrările din subteran de la cele două mine, Lupeni și Lonea vor fi trecute într-un alt proiect ce va deveni hotărâre de guvern, dar doar în momentul când va fi înființat noul complex energetic. De asta nu au fost acum trecute sumele. În altă ordine de idei eu chiar acum plec spre Capitală, mâine (nota red. – marți 14 februarie) avem o întâlnire cu domnul ministru Popescu și cu cei de la Ministerul Energiei și vom discuta mai multe, inclusiv de noul complex energetic”.
Rămâne să așteptăm răspunsuri din partea lui Cristian Roșu și a celor din conducerea CEH, dar mai ales din partea ministerului și a ministrului Popescu, care face și desface și de care depinde totul. Că depășim, domnule ministru, și februarie și noul complex nu se arată la orizont deși 1 ianuarie 2023 a trecut demult.
Corneliu BRAN