În curând, Liber la urșii excedentari

În curând, Liber la urșii excedentari

Timp de citire: 2 minute

Proiectul de lege propus de mai mulți aleși UDMR, care dă liber la vânătoarea de urși bruni, a trecut de Senat.  Asta înseamnă că, de anul viitor, vor putea fi împușcați aproximativ 500 urși bruni de către orice vânător care plătește o taxă specială. Din listă reiese că în județul Hunedoara sunt 10 urși care ar trebui eliminați.

În ultimii ani, Valea Jiului a fost alertată în nenumărate rânduri de mesaje tip Ro-ALERT care anunțau prezenta urșilor în zonele populate. De cele mai multe ori au fost situații când urșii nu au fost găsiți de patrule, dar și cazuri când jandarmii și polițiștii au întreprins măsuri pentru alungarea lor din apropierea orașelor. Cele mai multe alerte s-au dat locuitorilor din Petroșani, municipiul apărând pe lista localităților pe raza cărora ar putea fi împușcați urșii.

Cotele de prevenție și intervenție pentru vânătoarea de urși bruni vor fi decise prin lege. Pentru anul 2024 a fost stabilită o „cotă de prevenție” de 426 de exemplare de urs brun, iar alți 55 de urși care caută mâncare în tomberoane vor putea fi uciși dacă vor fi prinși în localități. Vânătorii vor putea, în baza unei taxe, să vâneze urși la fel cum vânează căprioare, iepuri și alte animale sălbatice.

„În țară  sunt foarte multe persoane care se confruntă cu această problemă, sute poate chiar mii de administrații locale care caută soluții pentru această problemă. De ce am ajuns aici? Pentru că în 2016, printr-o decizie total populistă, s-a interzis intervenția umană în populația de urși buni din România. Statutul de specie protejată nu înseamnă că omul nu mai intervine deloc. Acea decizie a avut repercusiuni ani de zile pentru că în 2016 nu s-a făcut un studiu cu privire la populația de urși. Proiectul de lege propune reintroducerea vânătorii, reintroducerea cotei de prevenție pe baza acestui studiu care s-a făcut. Nu se vor ucide exemplarele foarte mari, iar criteriile de selecție a urșilor care vor fi împușcați sunt foarte clare și au ca și fundament numărul de atacuri, valoarea pagubelor, și numărul de atacuri la adresa cetățenilor” a spus Tánczos Barna, inițiatorul proiectului.

Proiectul e adoptat mai ales în contextul în care în ultima lună au fost înregistrate zeci de cazuri în care urșii și-au făcut apariția în zone urbane. S-a întâmplat asta și în județul Hunedoara, dar mai ales în Valea Jiului.

Conform listei, în jud. Hunedoara ar urma să fie împușcați 10 urși – câte unul din Petroșani, Siglău, Valea Streiului, Râul Bărbat, Zeicani, Urșici, Valea Fierului, Romoșel, Godeanu și Ribița. Totodată, din repartiția exemplarelor de urs brun care reprezintă cota de prevenție, reiese că în zona Petroșaniului ar fi cei mai mulți urși din județ. Fix 66.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii