În Coroeştiul Vulcanului / O sâmbătă deosebită

În Coroeştiul Vulcanului / O sâmbătă deosebită

Timp de citire: 2 minute
În bisericile ortodoxe slujba arhierească se ţine doar cu ocazii speciale, să spun aşa. Sfinţirea sfântului lăcaş şi hirotonirea unui preot sunt doar două prilejuri în care se oficiază astfel de slujbă, iar oficierea ei care întotdeauna în sarcina unei feţe bisericeşti de rang înalt.
Evenimentul religios
desfăşurat, sâmbătă, 2 iulie, la Biserica ortodoxă cu Hramul „Sfinţii Mihail şi Gavril” din Vulcan, a fost prilejuit de târnosirea lăcaşului bisericesc şi de sfinţirea sfântului altar al acestuia. Este vorba despre bisericuţa din Coroeşti, cum o ştiu vulcănenii, la care, în ultimii ani, s-au efectuat lucrări atât la exterior, cât şi în interior. Se ştia cu mult timp înainte despre ce va fi în această zi, aşa că nu a fost de mirare că biserica s-a umplut de enoriaşi.
Slujba arhierească
a fost săvârşită de preasfinţitul Gurie, episcopul Devei şi al Hunedoarei, ajutat de părintele protopop Petrache Creţu şi un sobor lărgit de preoţi şi diaconi. Nu a fost prima dată când am participat la un astfel de eveniment. Cu ani în urmă, ceva asemănător s-a petrecut la biseri­ca din Dealu Babii. Şi acum, mai întâi soborul de preoţi a înconjurat biserica, iar episcopul a târnosit pereţii exteriori. După o rugăciune făcută în faţa intrării, preoţii, urmaţi de mulţime, au pătruns în sfântul lăcaş.
Sfinţirea sfântului
altar include un adevărat ceremonial. Mai întâi se curăţă masa în ale cărei cavităţi din cele patru colţuri şi din mij­loc se vor pune moaşte ale unui sfânt. Apoi, în cavităţi se toarnă ceară topită. Masa se curăţă bine cu apă de trandafir, în care sunt puse smirnă, tămâie, răşină şi alte mirodenii. Apoi, când totul este gata, sfântul altar se îmbracă în veşmânt alb care este sigilat în partea de jos. Lucrarea se face de către episcop, care, pentru propria-i protecţie, şi-a pus peste straie un fel de halat. Au urmat, apoi, îmbrăcarea mesei sfântului altar cu veşmânt dalb nou şi aşezarea peste el a ce ţine de săvârşirea slujbelor religioase.
Mai bine de patru ceasuri
a ţinut slujba arhierească de sfinţire. La sfârşit, preasfinţitul episcop Gurie i-a împărtăşit pe copiii aduşi de mămicile lor, dar şi pe vârstnicii pregătiţi pentru asta. După care, pe rând enoriaşii au pătruns în sfântul altar, aceasta fiind singura ocazie în care şi femeile au voie să intre în acest spaţiu bine delimitat al sfintei biserici.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii