În atenţia alegătorilor / Termen limită

În atenţia alegătorilor / Termen limită

Timp de citire: un minut

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) reaminteşte alegătorilor români care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri locale în 5 iunie 2016 că se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă până cel mai târziu pe data de 21 aprilie 2016.

Pentru aceasta, este nevoie să depună la primar o cerere scrisă, datată şi semnată.

Cetăţenii români cu drept de vot care au solicitat să fie înscrişi în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă pentru alegerile locale din 5 iunie îşi vor exercita dreptul de vot numai în circumscripţia electorală unde îşi au reşedinţa şi vor figura numai în listele electorale permanente ale respectivei circumscripţii, în conformitate cu prevederile  art. 18 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

De asemenea, AEP reaminteşte cetăţenilor cu drept de vot ai Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România şi care nu se află în evidenţele Inspectoratului General pentru Imigrări că pot solicita primarului să fie înscrişi în lista electorală complementară, pe baza unui document care le atestă identitatea şi a unui document care atestă adresa la care locuiesc. Potrivit calendarului electoral aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2015, până cel mai târziu pe data de 21 aprilie, primarul, împreună cu formaţiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, actualizează listele complementare.

„Precizăm că, potrivit art. 21 alin (1) din Legea nr. 115/2015, listele electorale complementare au caracter permanent şi îi cuprind pe toţi cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot care se află în evidenţele Inspectoratului General pentru Imigrări şi au domiciliul sau reşedinţa în localitatea pentru care se întocmeşte lista.

Menţionăm că, potrivit art. 3 alin (3) din Legea nr. 115/2015, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz”, precizează AEP.

Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii