În 30 noiembrie 2017,  explozia de la  EM Uricani a avut loc...

În 30 noiembrie 2017,  explozia de la  EM Uricani a avut loc din cauza unei țigări

Timp de citire: 2 minute

De cinci luni au avut nevoie inspectorii de muncă pentru a finaliza cercetarea evenimentului din 30 noiembrie 2017, de la EM Uricani, când patru mineri au fost prinși într-o explozie. Doi dintre ei au murit atunci, unul chiar la momentul deflagrației, în subteran, altul la spital ca urmare a arsurilor grave suferite.

”Urmarea analizării tuturor documentelor, din coroborarea declaraţiilor martorilor cu nota de constatare la faţa locului şi cu concluziile expertizei tehnice efectuate de către INCD INSEMEX Petroșani, cauza producerii evenimentului din data de 30.10.2017, ora 7. 00, de la Mina Uricani o constituie utilizarea rechizitelor de fumat într-un spaţiu în care exista o acumulare de metan, care a provocat o explozie de mică intensitate a amestecului aer-metan format pe aliniamentul Planului înclinat nr. 15, între prima atacare și suprafață. Metanul a provenit din spațiul exploatat prin construcțiile de izolare ale celor două atacări aferente planului înclinat nr. 15 ”, se arată în raportul ITM.

Deşi HG 1049/2006 interzice cu desăvârşire utilizarea folosirea flăcării deschise şi fumatul precum şi introducerea oricăror rechizite de fumat (ţigări, chibrituri, brichete, telefoane mobile etc.) s-a constatat că nu au fost respectate prevederile actului normativ.

Inspectorii ITM au mai constatat şi alte încălcări ale normelor de securitate şi sănătate în muncă. Minerii ar fi trebuit controlați pentru a nu încălca regulile și a nu fuma în subteran, dar s-au încălcat normele și privind  ”măsurarea concentraţiilor de metan pentru a evita riscurile aferente precum şi nerespectarea în totalitatea a prevederilor prevăzute în permisului de lucru eliberat pentru efectuarea lucrărilor de spargere a digului din rampa superioară a planului înclinat de aeraj nr.15 şi amenajarea acestuia” .

Dosarul complet, cuprinzând procesul verbal de cercetare, declaraţiile, expertizele şi anexele a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani care urmează să încadreze faptele conform codului penal.

Pe parcursul anului 2017, inspectorii de muncă din cadrul ITM Hunedoara au efectuat doar la unităţile miniere din Valea Jiului un număr de 173 zile de control soldate cu 20 controale la Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului şi 25 controale la Complexul Energetic Hunedoara SA.

”A fost necesară o perioada mai lungă de timp pentru finalizarea cercetării deoarece a fost nevoie de o expertiză tehnică, pe care ca de fiecare dată, specialiştii de la INSEMEX Petroşani au finalizat-o cu mare atenţie şi profesionalism. Sperăm ca pe viitor să nu mai avem parte de asemenea evenimente nefericite şi nedorite, ITM Hunedoara facând tot ceea ce este posibil pentru a depista încălcarile legislaţiei muncii”, transmit inspectorul șef Adrian Florin Bozdog și consilierul CRP Sorin Gabriel Istrate, ITM Hunedoara, semnatarii raportului .

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii