Prima zi a acestei săptămâni a adus pentru elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 6 din Petrila acţiunea „Meseria e brăţară de aur”, ajunsă la ediţia a II-a.
Pe lângă elevi, cadre didactice şi conducerea şcolii, în incinta Centrului de Documentare şi Informare a şcolii au fost prezente peste 150 de persoane, în calitate de invitaţi, părinţii şcolarilor, primarul oraşului Petrila, Ilie Păducel, profesori, învăţători, educatori, medici, asistenţi medicali şi asistenţi sociali, pompieri, poliţişti, cadre militare, tâmplari, croitori şi aşa mai departe. Acţiunea pusă la cale de doamna director Coculena Zorilă şi de domnişoara profesoară-bibliotecar a şcolii, Raluca Cocolan, s-a dorit a fi una interactivă, elevii punând întrebări invitaţilor legate de meseriile acestora. Cum întrebările n-au contenit, elevii fiind curioşi să afle ce înseamnă o anumită meserie şi ce responsabilităţi presupune aceasta, întâlnirea s-a prelungit mai bine de o oră şi jumătate, undeva cu mult după orele 14,00.
„Fiecare a fost întrebat şi a vorbit de importanţa meseriei sau a funcţiei pe care o are. Elevii m-au întrebat şi pe mine ce trebuie să facă un primar şi ce obligaţii are faţă de comunitate. Le-am spus cum văd eu treaba că trebuie să facă un primar, ca să nu dezamăgească oamenii care l-au ales. Le-am mai spus că un primar are o mare responsabilitate, fiindcă este cel care conduce administraţia locală a unei localităţi şi ordonatorul de plăţi, practic cel care veghează şi răspunde până la urmă de banii bugetului local, până la urmă banii comunităţii strânşi din taxe şi impozite.A fost o întâlnire frumoasă cu elevii, care au primit foarte multe informaţii legate de diverse domenii de activitate, ei fiind foarte interesaţi să cunoască cât mai multe”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel.
„Încă de la vârste fragede, copiii sunt atraşi – chiar fascinaţi, în anumite situaţii – de meseria practicată de părinţi, apropiaţi sau chiar de vedetele preferate, exprimându-şi admiraţia şi intenţia de a îmbrăţişa aceeaşi meserie când vor creşte mari. Prin intermediul activităţilor propuse în acest proiect am intenţionat să conducem copiii cât mai în miezul unei meserii, aducând în faţa micuţilor persoane ce lucrează în diferite domenii şi care să prezinte aspectele caracteristice profesiei respective. Vizitând cu copiii diverse locuri de muncă sau prezentându-le meserii prin intermediul mijloacelor didactice, copiii au primit astfel multe informaţii în acest sens. Proiectul nostru s-a bucurat de un real succes datorită colaborării între Şcoala Gimnazială Nr. 6 Petrila (Bibliotecar Raluca Cocolan, Dir. prof. Coculena Zorilă, prof. Monica Clemente, prof. Simona Neag, prof. Corina Herbei, prof. Daniela Mihăilă), Poliţia Oraşului Petrila (agent principal Florin Miclăuş şi agent Cătălin Cochină), S.V.S.U. Petrila (dl. Alexandrescu Neculai), dl. inginer Mircea Cocolan de la Mina Livezeni, dna asistentă Cristina Maniu, dl. Alexandru Kelemen – Asociaţia Caritas, Asociaţia Cultul Eroilor Regina Maria (dl. col. Adrian Ronai) şi Primăria Orașului Petrila – în mod special domnul primar Ilie Păducel (care şi-a manifestat dorinţa de a participa efectiv la această activitate). Intenţionăm ca în anul următor proiectul să se desfășoare la nivel judeţean şi să implice clasele terminale, practic fiind vorba de elevi care sunt puşi în situația de a-şi alege un drum în viaţă”, a declarat pentru ZVJ, domnişoara Raluca Cocolan.
La finalul acţiunii, elevii clasei pregătitoare „C”, coordonaţi de doamna învăţătoare Monica Clemente, au pregătit pentru invitaţi o scenetă, sugestivă pentru acţiunea de luni, ei fiind îmbrăcaţi în costume adecvate meseriilor discutate.