Dacă şi lui Dumnezeu îi trebuia un proiect de hotărâre, ca să facă lumină pe pământ, sigur că îi lua mai mult decât o zi. Spun asta în deplină cunoştinţă de cauză. Mai bine de trei luni au trecut de când, în Pasul Vâlcan, becurile stau stinse.
mult şi bine, dacă, în şedinţa de consiliu local din 8 iulie, nu intra la ordinea de zi proiectul „privind aprobarea Acordului de Parteneriat între Consiliul Local Vulcan şi Asociaţia Pasul Vâlcan”. Nu mă mai întind cu povestea, fiindcă este cunoscută. Undeva în iarnă, transformatorul care alimentează căbănuţele s-a defectat şi, în consecinţă, tot ce merge pe curent electric în Pas a fost pus pe butuci. Au zis „parol” cei cu generatoare electrice pe benzină. Numai că, aşa cum e în cazul cabanei mari, în care funcţionează tabăra de copii, costurile menţinerii acestuia permanent în funcţiune sunt enorme. Ideea ca, temporar, cabanele să fie alimentate cu curent de la staţia de sus a telegondolei a avut-o Sandu Cantor, fostul preşedinte al asociaţiei (în fotografie alături de trafo paradit). El, însă, a susţinut şi repararea transformatorului care-i aparţine asociaţiei şi menţinerea în funcţiune a vechii linii electrice.
Ca să
„tragă” curent de la telegondolă, Asociaţia Pasul Vâlcan trebuia să aibă acceptul primăriei şi al consiliului local, materializat într-un parteneriat. Acesta-i rostul documentului menţionat. Fără el nu se poate face nimic legal în acest sens. Desigur, parteneriatul s-ar fi putut încheia şi într-una din ultimele şedinţe ale fostului consiliu local vulcănean. Dar… mă rog, nu mai zic nimic şi hai, să-i dau drumul cu ce-i acum. Proiectul aprobat vinerea trecută conţine absolut toată documentaţia prevăzută – calcule, avize, termeni, clauze etc. – necesare executării branşamentului. Cei din primărie, respectiv Compartimentul Administraţia Domeniului Schiabil, care l-au întocmit au avut grijă ca acordul să fie făcut ca la carte. Ca atare era beton armat atunci când, vineri dimineaţa, a fost adus în discuţia membrilor consiliului local.
Doamna consilier local
Daniela Carmen Sîrbu de la ApH a vrut să ştie care va fi modalitatea de plată a energiei electrice consumate de proprietarii cabanelor. Şi dacă-i legal ca factura să fie achitată de primărie. „Da, i-a răspuns directorul economic Luminiţa Leonte, este legal, fiindcă noi (primăria – n.a.) nu vindem energia electrică, ci doar recuperăm o cheltuială din factură”. Afirmaţia directoarei a fost întărită de spusele liberalei Daniela Boţoroga, o altă expertă în ale treburilor contabiliceşti. Domnul inginer Dănuţ Anghel, consilier PNL, s-a interesat dacă branşamentul beneficiază de toate cele necesare menţinerii gradului de securitate necesar funcţionării telegondolei.
În plus, dumnealui
a vrut să afle ce va fi atunci când, odată cu înmulţirea numărului de cabane din zonă, ar fi posibil să fie depăşită sarcina de vârf. I s-a răspuns că branşamentul electric la telegondolă, care are şi avizul Enel, este doar o soluţie de moment, fiindcă Asociaţia Pasul Vâlcan are în vedere şi rezolvarea reluării aprovizionării cu energie electrică pe propria-i reţea. Supus la vot, proiectul a beneficiat de 17 voturi pentru, de o abţinere şi de unul împotrivă.