Ieşiţi la iarbă verde, la grătar? Aveţi grijă la vipere şi...

Ieşiţi la iarbă verde, la grătar? Aveţi grijă la vipere şi la căpuşe

Timp de citire: 2 minute

Vacanţa de 1 Mai este prilejul ideal pentru un grătar la iarbă, o plimbare pe munte. Nu vă stricaţi buna dispoziţie renunţând la precauţii.

Pericolele din iarbă în această perioadă sunt căpuşele şi viperele. Chiar zilele acestea Andrei Dobârceanu a postat pe pagina sa de socializare un filmuleţ cu un cuib de vipere, descoperit împreună cu alţi prieteni în Munţii Vâlcan.

Pe teritoriul ţării noastre se întâlnesc trei tipuri de vipere: vipera cu corn, vipera comună şi vipera de stepă. În judeţul Hunedoara, singura viperă care este întâlnită este cea comună (berus), care deţine însă un puternic venin. Excursioniştii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură. Persoana muşcată de viperă poate muri în cinci ore. Muşcăturile de vipera impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin.

Câteva sfaturi de comportament în cazul întâlnirii cu vipera comună, pentru a evita muşcătura de vipera: purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată; efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi; nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi, dacă intraţi într-o zona cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră.

Serul antiviperin – pentru a trata cu promptitudine şi cu competenţă eventualele cazuri de muşcătură de viperă – se asigură de unităţile sanitare cu paturi din judeţ. Unităţile sanitare care au în stoc serul antiviperin la serviciile de urgenţă sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva; Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara; Spitalul de Urgenţă Petroşani; Spitalul Municipal Lupeni; Spitalul Municipal Haţeg, Spitalul Municipal Orăştie.

Specialiştii de la INSP recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe. Dacă totuşi ieşim în parc sau în spaţii deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a căpuşelor. Se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci. În cazul unei activităţi lucrative sau recreative într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpuşe şi cu arbuşti şi vegetaţie bogată) se recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafeţe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpuşe ataşate de piele sau păr.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii