Fum ieşit pe geamurile vagoanelor, copii şi oameni maturi strigând după ajutor, sirene şi maşini de intervenţie ale pompierilor, furtune derulate pe peronul principal, poliţie feroviară şi personal CFR semn, de asta au avut ieri dimineaţa parte puţinii călători aflaţi în Staţia CFR Petroşani. Prin exerciţiul desfăşurat, mai marii detaşamentului de pompieri Petroşani şi ai ISU Hunedoara au vrut să vadă pregătirea pompierilor noştri în caz de incendiu în vagoane de călători şi care este reacţia lor în salvarea călătorilor panicaţi şi aflaţi în stare de şoc în astfel de cazuri.
Apel către 112
Exact la orele 10 şi 11 minute, locotenentul de poliţie Baleia face apel la 112, anunţând acest exerciţiu, astfel încât să nu existe surprize dacă cineva ar face un apel, crezând că situaţia e reală. Ofiţerul anunţă că perimetrul e asigurat de Poliţia TF şi o parte din personalul gării. După un minut, încep să iasă aburi groşi de fum de pe ferestrele unui vagon (produs de intalaţia de fum de la teatru, împrumutată pentru acest exerciţiu), timp în care, la geamuri, un grup de copii strigă după ajutor. Strigătele lor par de-a dreptul reale şi n-ai cum să nu te îngrozeşti la gândul că această simulare ar putea fi o dată şi o dată reală! Şeful de tren anunţă imediat dispeceratul de la 112, anunţul fiind de data aceasta făcut cât mai clar şi cât mai real, exact ca şi cum s-ar întâmpla într-o situaţie neprevăzută de acest gen. „Sunt şeful trenului 2084, Constantin Băltăreţu, suntem în gara din Petroşani, arde un vagon de persoane. Cerem de urgenţă sprijinul pompierilor!”.
Salvarea victimelor
La nici cinci minute, patru maşini de pompieri, mai noi sau mai vechi, mai puternice sau sau slăbuţ dotate, îşi fac apariţia. Una intră pe peron până în dreptul garniturii de tren de călători cu două vagoane şi o locomotivă, de la linia 2. Imediat, pompierii îşi pregătesc furtunele de apă. Din alte părţi apar alte grupuri de pompieri, sosiţi cu celelalte maşini. Au pe faţă măşti şi tuburi de oxigen în spate, sunt perfect echipaţi şi se năpustesc – dar foarte bine organizaţi – spre scările vagoanelor. La niciun minut iese primul pompier cu un copilaş în braţe, urmat de un al doilea, la scurt timp, cu un alt copil. Copiii sunt duşi şi aşezaţi pe scaunele de pe peron, unde se înfiinţează, imediat, un fel de infirmerie improvizată. Pentru că se presupune că au suferit arsuri, sunt împăturiţi imediat cu folia specială galbenă. Rând pe rând, sunt aduşi şi alţi copii, precum şi oamenii maturi, care vin pe picioare susţinuţi de câte unul sau doi pompieri, în funcţie de starea lor. Totul durează câteva minute, timp în care locotent-colonelul Adrian Avram supraveghează toată operaţiunea, toate mişcările, fiind foarte atent la tot ce se întâmplă. La fel şi poliţiştii de la TF, foarte scrupuloşi de altfel cu presa, parcă cu un aer de superioritate, cerându-ne, e drept, pe un ton politicos, să stăm să facem poze de mai departe, „că s-au primit ordine şi accesul în această zonă e interzis, ca să nu-i încurcăm pe băieţi”. Ok.
Exerciţiu reuşit pe deplin
La final am înţeles că exerciţiul a decurs bine. La el au participat 32 de persoane.
S-a bifat o nouă acţiune de intruire practică pentru pompierii petroşeneni, oameni care în viaţa de zi cu zi demonstrează prin acţiunile lor că sunt bine pregătiţi pentru a face faţă problemelor (incendii, inundaţii, descarcerări etc.).
„A avut loc un exerciţiu la Gara Petroşani cu forţe şi mijloace pentru pregătirea efectivelor de a interveni, în condiţii similare, la incendii izbucnite la garnituri de trenuri de persoane. Ca şi exerciţiu, am avut un incendiu izbucnit la unul din vagoanele trenului, unde au existat câteva persoane, printre care şi copii, blocate în interior. A fost o acţiune reuşită şi cred că ne-am atins scopul”, ne-a declarat la finalul operaţiunii de salvare a oamenilor din tren, lt. col. Adrian Avram, şeful detaşamentului de pompieri din Petroşani.