Hunedoara / Percheziţii pentru destructurarea unui grup infracţional

Hunedoara / Percheziţii pentru destructurarea unui grup infracţional

Timp de citire: 2 minute

Marţi, 31 ianuarie 2017, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat 68 de percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat.

Percheziţiile au avut loc pe raza judeţelor Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. Grupul infracţional organizat era format din 58 de suspecţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc şi trafic internaţional de droguri de risc şi de mare risc.

După cum spun anchetatorii, în cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu  luna octombrie 2015, suspecţii s-au constituit într-un grup infracţional organizat, având ca preocupare procurarea şi comercializarea de droguri de risc şi de mare risc (canabis, amfetamină, ecstasy, ciuperci halocinogene) şi substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, în scopul obţinerii de venituri materiale ilicite. Majoritatea suspecţilor au ajuns să se cunoască şi să dezvolte relaţii specifice mediului infracţional pe linia traficului şi consumului de droguri, ca urmare a frecventării unui club situat pe raza municipiului Timişoara.

S-a constatat că suspecţii acţionau în mod precaut, comercializând droguri numai către persoane de încredere şi după stabilirea în prealabil a locaţiilor unde urmau să se efectueze tranzacţiile. De asemenea, contactele telefonice se purtau numai prin intermediul unor persoane cunoscute, aflate în cercul de apropiaţi ai traficanţilor, acţionând în condiţii care să nu permită deconspirarea lor.

Pe baza investigaţiilor efectuate s-a stabilit că în activitatea de procurare şi comercializare a drogurilor, inculpaţii erau stratificaţi pe mai multe niveluri. Astfel, nivelul I era format din furnizori care deţineau cantităţi mari de droguri, procurate constant din diverse surse; culturi proprii, amenajate pe raza a mai multor localităţi limitrofe de pe raza municipiului Timişoara; cumpărarea directă de droguri din străinătate şi introducerea lor în ţară pe la punctele de trecere a frontierei.

În aceeaşi cauză, în cursul lunii decembrie 2016, doi suspecţi au fost surprinşi în timp ce introduceau în ţară o cantitate mare de droguri de mare risc (1 kilogram amfetamină şi peste 1000 pastile ecstasy), pe care le achiziţionaseră anterior din Olanda. Tot la acest nivel erau achiziţionate droguri de pe diverse site-uri de profil care funcţionează în Darknet, urmată de primirea coletelor ce conţin droguri prin servicii de curierat. Astfel, în perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017, au fost ridicate un număr de şase colete conţinând droguri de mare risc.

Nivelul al II-lea era format din dealerii intermediari, cu rol preponderent de a intermedia tranzacţiile între suspecţii de pe nivelurile 1 şi 3, scop în care achiziţionau cantităţi mari de droguri de la suspecţii furnizori, pe care le comercializau mai departe, în principal către dealerii de la nivelul inferior, dar şi unui cerc propriu de clienţi.

Nivelul al III-lea era format din dealerii stradali care achiziţionau cantităţi de droguri de la suspecţii de la primele două niveluri, pe care le comercializau mai departe cercului lor de consumatori.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara au fost duse în vederea audierii un număr de 80 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

La activităţi au participat şi poliţişti de combatere a criminalităţii organizate din Oradea şi Hunedoara, ai inspectoratelor de poliţie judeţene din Timiş, Arad, Caraş- Severin, precum şi jandarmi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii