Hidroelectrica începe prospecțiunile pentru barajul de la Paroșeni. Interes și pentru parcuri...

Hidroelectrica începe prospecțiunile pentru barajul de la Paroșeni. Interes și pentru parcuri fotovoltaice

Timp de citire: 3 minute

Hidroelectrica este interesată de parcurile fotovoltaice despre care se vorbește la Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), ca substitut la producția de energie pe huilă. Mai mult, oficiali din minister susțin că au început deja prospecțiunile pentru barajul de la Paroșeni, prima și cea mai ușor de realizat alternativă de producere a energiei în Valea Jiului. Cărbunele nu poate susține activitatea noii entități. Se caută variante.

Hidroelectrica, lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, companie vitală pentru un sector strategic și cu implicații în siguranța națională, este principalul investitor pe care Ministerul Energiei vrea să-l convingă să investească în Valea Jiului.

Colosului industrial i s-ar preta parcurile fotovoltaice care se doreşte a fi contruite pe perimetrele fostelor exploatări miniere, dar si barajul de pe pârâul Baleia. Barajul din apropiere Termocentralei Paroșeni este realizat în proporție de 90%, așa că poate fi prima alternativă la cărbune. Una care se şi poate realiza foarte repede.

„Împreună cu colegii din Consiliul de administrație și directorul general, dar și ceilalți colegi de la Complexul Energetic Valea Jiului, ne-am întâlnit cu o serie de potențiali investitori. În primul rând am avut o discuție cu Hidroelectrica, despre care știm foarte bine că este “bijuteria”, dacă putem spune așa, dintre societățile din sectorul energetic. Vrem să valorificăm niște terenuri pe care compania le are și să facem un parc fotovoltaic. Hidroelectrica are experiență în chestiunea asta, iar după ce își vor finaliza și ei lucrurile în interiorul companiei, va urma în scurt timp să întocmim un memorandum sau un plan de business în acest sens. De asemenea, ei vor începe zilele acestea prospecțiuni pentru a vedea dacă barajul de la Paroșeni este pretabil pentru a fi amenajat în scop hidroenergetic”, a spus președintele Consiliului de administrație al CEVJ, Andrei Nicolae Popa.

Dacă pe vremea Complexului Energetic Hunedoara s-au purtat discuții cu investitori niponi, delegații ale unor companii japoneze chiar au fost la CEH, în cazul nou înființatului Complex Energetic Valea Jiului, cei care gestionează societatea fac lobby la companii americane și australiene, să vină să investească în soluții de producere a energiei prietenoase cu mediul.

„Am mai avut întâlniri cu două companii americane. Cu una dintre ele suntem în stadiu avansat al discuțiilor, chiar la faza întocmirii prospecțiunii de business, pentru a vedea exact cum sa facem business-ul, în așa fel încât să producem peleți cu biomasă și cărbuni, combinat, ca alaternativă de ardere în Paroșeni, cu emisii de CO2 mai mici. Practic, urmărim să continuăm producerea de energie electrică etapizat, chiar și cu cărbuni combinați cu material de biomasă. Mai avem încă o discuție avansată cu un investitor, australian de această data, pentru valorificarea unui proiect tot pe energie regenerabilă pentru puțuri deja închise, prin care cu niște greutăți le facem echilibrare cu energie și producere de energie electrică. Discutăm cu toate variantele de investitori, astfel încât să convingem pe cineva să investească la CEVJ și, vă rog să mă credeți, toate aceste întâlniri și negocieni nu sunt simple. Sunt zile întregi în care vorbim cu ei tocmai pentru a găsi alternative de business și de producere a energiei în Valea Jiului”, a mai adăugat președintele Consiliului de administrație al CEVJ, Andrei Nicolae Popa.

Complexul Energetic Valea Jiului are ca sarcină principală diversificarea producției de energie, ca alternativă la minerit. Care, conform normativelor în vigoare, trebuie închis din condiții de mediu cel mai târziu in 2032. Cât despre atragerea de companii cu experiență în energie care să investească aici… pare un lucru imposibil pentru cei din zonă, care de-a lungul timpului au mai auzit despre astfel de discuții, care s-au concretizat cel mult cu niște vizite în Valea Jiului. Și atât!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii