Grupuri parlamentare de prietenie România-Belgia

Grupuri parlamentare de prietenie România-Belgia

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Luni,15 noiembrie 2021, am participat la întâlnirea în sistem de videoconferință a Grupurilor de prietenie ale Parlamentelor Regatului Belgiei și României.

La convorbiri au participat și Excelențele Lor, doamna Andreea Păstârnac, ambasadorul României la Bruxelles și domnul Philippe Benoit, ambasadorul Regatului  Belgiei la București, precum și parlamentari din ambele Grupuri de prietenie.

Discuțiile au fost conduse de doamna deputat Oana-Consuela Florea, președintele Grupului român de prietenie și s-au axat pe dorința de cunoaștere reciprocă și de consolidare a legăturilor bilaterale. Subiectele abordate în cadrul dialogului s-au referit la criza provocată de pandemia Covid-19, care a afectat multe dintre domeniile de activitate din cele două țări și la necesitatea împărtășirii unor metode de bune practici din educație, sănătate și afaceri interne, în vederea identificării unor soluții de redresare și reziliență.

S-a consemnat faptul că între România și Regatul Belgiei există relații foarte bune pe multiple planuri.

Luând în discuție Comunitatea de Români din Belgia, apreciem cooperarea cu autoritățile belgiene, care facilitează integrarea rapidă a cetățenilor români cu domiciliul în Belgia.

Apreciem de asemenea și cooperarea bilaterală în domeniul educației. Programul de cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească are succes în Belgia. În prezent există 17 școli gimnaziale și liceale în care se predau cursuri în limba română  și numărul lor este în continuă creștere. Cooperarea între universitățile din România și cele din Belgia  este și ea de apreciat.  Avem studenți români care studiază la universități din Belgia, dar și studenți belgieni care studiază în România. Parteneriatele stabilite între cele mai importante universități belgiene  și românești facilitează schimburi de studenți, de profesori și de bune practici, ceea ce  încurajează interacțiunea interuniversitară la nivel înalt.

Pentru viitor suntem interesați și de divesificarea investițiilor belgiene în România în domenii precum agricultura, energiile regenerabile și telecomunicațiile. Agenda de lucru care urmează a fi stabilită va cuprinde  și aspecte ale cooperării din domeniile educației, culturii, sănătății, precum  și aspecte din viața comunității românești  din Belgia.

Dialogul în plan parlamentar se poate defini ca o dimensiune semnificativă  a cooperării  dintre țările noastre și în acest sens, ne-am exprimat întreaga deschidere pentru o conlucrare constructivă, în continuare, la nivelul diplomației parlamentare.

Lucica Dina Muntean

senator

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii