Grevă în CNAS pe fondul nemulțumirilor salariale

Grevă în CNAS pe fondul nemulțumirilor salariale

Timp de citire: 2 minute

90% din  angajații Caselor de Asigurări de Sănătate, deci și cei din județul Hunedoara, protestează pe fondul nemulțumirilor salariale. Acești oameni nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018. După multe alte acțiuni de protest, au declanșat greva generală.

Angajații CNAS au amenințat cu greva generală încă din vara acestui an și au organizat un protest în luna iulie. Astfel, de joi, angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti sunt  în protest generalizat pe perioada nedeterminată. Această decizie survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog și de așteptare, nu s-au găsit soluții pentru această categorie de angajați ai statului, care nu au mai văzut o niciun fel de creștere salarială din 2018.

Activitatea la nivelul județului Hunedoara a fost grav afectată ca urmare a protestului.

„Este un protest la nivel național, organizat de Blocul Național Sindical, se dorește o actualizare a salariilor în funcție de nivelul de competență și de gradul de încărcare pe care colegii mei îl au raportat la obligațiile de serviciu. S-a decis încetarea lucrului cu publicul între orele 9:00 și 16:00, asta în condițiile în care programul nostru de activitate este între 8:30 și 17:00. Ceea ce le-am solicitat eu colegilor mei este să facă în așa fel încât dreptul la sănătate, la integritate și viață a nimănui să nu fie afectat. Sigur că în momentul de față e o situație dificilă pe care îl traversăm, dar eu apelez la conștiința și bunăvoința de care colegii mei au dat dovadă de fiecare dată, în derularea atribuțiilor lor”, a spus Adrian Nicolae David, director general CAS Hunedoara.

90 la sută dintre salariați, de acord cu protestul. Toți sunt conştienți de neplăcerile create publicului, dar totodată cer înțelegere pentru această situație dificilă. Angajații CNAS atrag încă o dată atenția că, în ultimii patru ani, prin plecări voluntare, această instituție a pierdut peste 25% din totalul salariaților din motive de politică salarială.

Greva demarată afectează relația instituției cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate. Astfel, sunt puse în pericol: decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii), asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice, crește exponențial perioada de procesare și decontare a concediilor medicale și, totodată, scade capacitatea de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii