Greenpeace lansează o platformă online pentru sesizarea tăierilor ilegale de pădure

Greenpeace lansează o platformă online pentru sesizarea tăierilor ilegale de pădure

Timp de citire: 2 minute

Astăzi se lansează platforma online www.salvezpadurea.ro, un proiect Greenpeace România, unde orice persoană poate raporta direct către autorități orice caz de tăiere de arbori suspect a fi ilegal. Potrivit celui mai recent raport Greenpeace, în 2015 media cazurilor de tăieri ilegale de arbori a ajuns la 96/zi. Suntem victimele inundațiilor, lemnul pădurilor noastre se transformă în profitul investitorilor străini. Iată motive pentru care răspunderea devine a noastră.

Din online- direct spre Gărzile Forestiere

De pe platforma salvezpadurea.ro sesizările vor fi trimise spre ocoalele silvice care au în gestiune pădurile respective și spre știința Gărzilor Forestiere responsabile cu controlul la nivelul județului pe raza căruia s-a făcut constatarea. Platforma promite transparență maximă pentru că  pe site vor fi disponibile sesizările deja efectuate, răspunsurile date de autorități și măsurile luate.

Un transport de lemne nu înseamnă o tăiere ilegală. Pentru a face o sesizare, cei care se implică trebuie să  observe tăierile în teren, să noteze coordonatele GPS, sau indiciile de localizare cum ar fi bornele kilometrice, intersecțiile de drumuri, etc., astfel încât sesizarea să aibă finalizare.

Cum se face o identificare a unei tăieri ilegale?

Platforma cuprinde informații și instrucțiuni despre cum se poate recunoaște o tăiere ilegală de arbori și ce informații trebuie să colecteze din teren pentru a documenta cât mai bine o sesizare către Ocolul Silvic responsabil și Garda Forestieră.

Iată câteva indicii utile: cioate nemarcate cu marca rotundă, ascunse; o tăiere la ras este ilegală într-o pădure de molid, pin , sacâlm, plop sau salcie dacă depășește un hectar, adică o suprafață cam cât un teren de fotbal; perimetrul parchetului și drumul nu sunt marcate cu vopsea albă pe arborii mărginași, drumul de acces în parchet nu este marcată; calea de rurale est mai mare de 4 m; tăieri pe o pantă cu înclinație mai mare de 25 la sută; albia râului folosită  pe post de traseu; albie traversată direct fără a fi protejată; lipsa panoului informativ privind exploatarea; arbori alterați mecanic în afara zonei de intervenție; lucrări de exploatare pe timp de noapte; lemn abandonat în parchet, pe drum, etc; drumuri neacoperite după terminarea lucrărilor; fotografiați marcajul pentru a fi verificat; tăierea la ras în pădure de fag; o tăiere la ras este ilegală dacă pe terenurile alăturate nu este pădure sau o plantație.

.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii