Greenpeace evaluează negativ emisiile de carbon ale Termocentralei Mintia, CEH respinge acuzațiile

Greenpeace evaluează negativ emisiile de carbon ale Termocentralei Mintia, CEH respinge acuzațiile

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 6 minute

COMUNICAT DE PRESĂ

Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. – Sucursala Electrocentrale Deva își exprimă totala nemulțumire față de campania de presă promovată de asociația Greenpeace România, declanșată în urmă cu 2 ani de zile prin postarea pe turnurile de răcire ale termocentralei Mintia a unor sloganuri de genul „Poluezi de mori” etc, totul culminând cu publicarea în presa centrală din data de 22.08.2019 a unor articole prin care se încearcă a se crea impresia că emisiile rezultate din funcționarea termocentralei Mintia ar produce aproximativ 120 de decese premature pe an etc.

Un raport al mișcării Europe Beyond Coal, sub egida Alianței pentru Sănătate și Mediu (HEAL) specifică faptul că:

„ …. problema calității slabe a aerului este într-atât de gravă, majoritatea statelor membre ale UE nereușind să respecte standardele de calitate a aerului, încât Comisia Europeană a intentat acțiuni juridice împotriva a 16 țări în legătură cu nivelul ridicat de particule în suspensie (PM) pentru a-și proteja cetățenii de efectele poluării aerului”,

România fiind menționată în rapoartele Comisiei Europene, dar fără zona Hunedoara – Deva.

Rezultatele studiului O evaluare integrată a impactului emisiilor de la termocentrala pe bază de cărbune Mintia din România asupra calității aerului și sănătății” realizat de Greenpeace sunt în totală contradicție cu rezultatele Rapoartelor de Monitorizare lunare și anuale emise de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, care indică o îmbunătățire a calității aerului în județul Hunedoara în perioada 2014 – 2017 (inclusiv zona Deva).

Faptul că Greenpeace România prezintă într-un mod voit exagerat concentrațiile de noxe măsurate la stațiile de monitorizare din orașul Deva (HD -1 și HD – 2), stații incluse în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) controlate de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara este dovedită și în „Raportul privind calitatea aerului în România în anul 2018” în care se specifică faptul că emisiile măsurate nu depășesc limitele admisibile prevăzute în Legea nr. 104/2011 -privind calitatea aerului înconjurător, iar datele redate în timp real de site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (http://www.calitateaer.ro/public/home-page/?__locale=ro) indică un nivel al emisiilor foarte scăzut, emisiile de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOX) etc, fiind încadrate cu calificativul excelent. Menționăm faptul că traficul rutier intens este responsabil cu producerea celor mai mari emisii de oxizi de azot, pulberi etc.

Reprezentanții Greenpeace România prezintă termocentrala Mintia ca fiind a treia cea mai mare centrală termică din țară cu o putere instalată în 6 grupuri energetice de 1285 MW, însă nu specifică faptul că grupul energetic nr. 1 a fost retras din exploatare în anul 2012, iar puterea electrică medie produsă în anul 2018 și prima jumătate a anului 2019 a fost de circa 80 MW, fapt care arată o reducere a funcționării la doar 8% din puterea instalată, aspect care implică fără îndoială și o reducere substanțială a emisiilor poluante.

Reprezentanții Greenpeace România uită să specifice și faptul că, termocentrala Mintia:

  • prezintă o importanță strategică pentru Sistemul Energetic Național datorită amplasării sale geografice, pe linia de 400 kV care realizează legătura cu rețeaua vest europeană, asigurând injecția de putere obligatorie pentru funcționarea stabilă a sistemului energetic interconectat, fiind un important producător de energie din zona de centru și nord-vest a țării;

  • a investit în ultimii 10 ani peste 100 milioane de dolari în procesul de modernizare a grupurilor energetice și deține în depozitele sale o furnitură ZIOMAR, în valoare de peste 20 de milioane de dolari pe care dorește să o utilizeze în procesul de modernizare a grupului energetic 4;

  • produce în cogenerare energie termică (căldură și apă caldă), deservind în anul 2018 un număr de 4.315 apartamente și 202 agenți economici, școli și instituții publice din municipiul Deva, reședința județului Hunedoara.

Greenpeace România nu face referire nici la studiul privind „Impactul centralelor termice individuale alimentate cu gaz asupra sănătății și mediului înconjurător” realizat de Acad. Prof. Univ. dr. DhC Gheorghe BENGA sub egida Academiei Române, care arată efectul negativ pe care centralele electrice de apartament le au asupra sănătății a milioane de oameni din România, în special prin emisiile de NO, NO2, CO, CO2 și recomandă reconectarea locuințelor individuale la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET).

Vă informăm că în luna iunie 2019, termocentrala Mintia împreună cu INCDE ICEMENERG București au experimentat pe un cazan pilot al Universității Politehnica București arderea cărbunelui sub – bituminos cu conținut redus de sulf (sub 0,1% față de 1 – 1,3%) și cenușă (3-5%, față de 38 –42%).

Rezultatele măsurătorilor emisiilor de Dioxid de Sulf (SO2) prezintă valori cuprinse între 137 și 163 mg/Nm3 care se situează sub valorile limită de emisie (200 mg/Nm3) prevăzute în Anexa 5, Partea I din Directiva 2010/75/UE –privind emisiile industriale.

Menționăm faptul că valoarea emisiei de dioxid de sulf (SO2) respectă și prevederile Deciziei 1442/2017 a Comisiei Europene, aspect care arată că prin utilizarea cărbunelui sub-bituminos, termocentrala Mintia va deveni conformă la noile cerințe ale legislației europene de mediu aplicabile din 17.08.2021.

Constatăm că efectele asupra sănătății prezentate de Greenpeace România în studiul O evaluare integrată a impactului emisiilor de la termocentrala pe bază de cărbune Mintia din România asupra calității aerului și sănătății” (pagina 8) sunt doar estimări, care nu sunt confirmate de nici o autoritate publică în domeniu și sunt infirmate de datele publicate de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara în rapoartele lunare și anuale privind calitatea aerului.

Termocentrala Mintia cauzează aproximativ 120 de decese premature anual

Greenpeace a evaluat impactul emisiilor termocentralei Mintia asupra sănătății, iar rezultatele indică aproximativ 120 de decese premature pe anconform raportului “O evaluare integrată a impactului emisiilor de la termocentrala pe bază de cărbune Mintia din România asupra calității aerului și sănătății”.

Poluarea aerului reprezintă principalul factor de risc pentru sănătatea umană la nivel global și are efecte negative grave asupra ecosistemelor.

Termocentrala Mintia funcționează în prezent fără o autorizație integrată de mediu și fără instalații de reducere a poluării (desulfurare) necesare pentru a fi autorizată, aceasta reprezentând o sursă importantă de poluare a aerului în România, cu potențiale efecte semnificative asupra comunităților și ecosistemelor din jur.

Emisiile de la termocentrala Mintia:

  • ridică nivelul de particule toxice și NO2 în aer deasupra localității Mintia și dincolo de aceasta, crescând riscul bolilor precum accidentul vascular cerebral, cancerul pulmonar, bolile cardiace și respiratorii la adulți, precum și infecțiile respiratorii la copii. Aceste cauze duc la decese premature. Emisiile de SO2, NOx și praf contribuie la expunerea la particule toxice;
  • cauzează ploi acide, care pot afecta culturile și solurile;
  • cauzează precipitații radioactive cu metale grele toxice, cum ar fi arsenic, nichel, crom, plumb și mercur.

Rezultatele studiului nostru de modelare sugerează că termocentrala pe bază de cărbune Mintia cauzează aproximativ 120 de decese premature pe an prin expunerea la PM2,5 si NO2. Alte efecte includ 13 cazuri de greutate mică la nou-născuți, 50 de cazuri noi de bronșită cronică la adulți pe an și 400 de persoane pe zi care suferă de boli cum ar fi infecțiile respiratorii, inclusiv 80 de zile lucrătoare pierdute, din cauza expunerii la poluanții proveniți de la termocentrală. Se estimează că în fiecare an 100 de persoane sunt spitalizate din cauza bolilor respiratorii și cardiovasculare atribuite poluării aerului din cauza termocentralei.

Depunerea de mercur estimată depășește valorile limită și pot duce la acumularea periculoasă a mercurului în pești într-un perimetru de 200 km2, cu o populație de aproximativ 34.000 de persoane.

Având la bază rezultatele studiul nostru de modelare, am monitorizat 3 luni dioxidul de sulf (SO2) în localitățile din jurul termocentralei Mintia, incluzând și orașul Deva, și am analizat datele privind dioxidul de sulf (SO2) provenite de la rețeaua oficială de monitorizare a calității aerului.

Concentrațiile medii la stația oficială de monitorizare HD-2 de la marginea de nord a orașului sunt mai mari decât cele înregistrate la stația oficială de monitorizare HD-1 din centrul orașului, sugerând că o sursă importantă de poluare cu SO2 există în afara orașului.

Rezultatele monitorizării, combinate cu analiza direcției vântului, sugerează că zona Devei este afectată de emisii de SO2 provenite din surse aflate la Nord, în valea râului Mureș. Măsurătorile de SO2 la stația HD-2 rămân în permanență, atât ziua cât și noaptea, mai mari decât aproximativ 10μg/m3, sugerând o sursă de poluare care funcționează 24 de ore pe zi. Această sursă este termocentrala Mintia, situată la 8 km vest-nord-vest de stația oficială de monitorizare HD-2.

Termocentrala Mintia este a treia cea mai mare centrală termică din țară, cu un total de șase unități și o capacitate de 1285 MW și funcționează fără autorizație integrată de mediu din 2013.

Greenpeace România cere autorităților române prioritizarea producției de energie din surse regenerabile, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și mediul înconjurător.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii