Graţie piesei lui Valeriu Butulescu, / Brâncuşi de Petroşani a făcut furori...

Graţie piesei lui Valeriu Butulescu, / Brâncuşi de Petroşani a făcut furori la Târgu Jiu

Timp de citire: 4 minute
În urmă cu 12 ani, la sugestia conducerii Teatrului „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, Valeriu Butulescu scrie drama „Infinitul Brâncuşi”.
Textul, publicat la Editura „Măiastra” din capitala Gorjului, este salutat de critici. Lansarea cărţii se face la Târgu Jiu, localitatea Preajba, în sala de clasă în care Butulescu a învăţat alfabetul cu o jumătate de secol în urmă.La lansare participă multă lume bună, inclusiv brâncuşologul Ion Mocioi  şi Primarul Florin Cârciumaru. „Piesa beneficiază de un discurs linear, frumos, meşteşugit din punct de vedere stilistic. Piesa este un fin adagiu despre creaţia şi menirea artistului” scrie criticul clujean Adrian Ţion în prefaţa cărţii, apoi în revista „Tribuna”. Pentru piesă lui Butulescu i se decernează Premiul pentru Teatru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu. Regretatul filolog Valentin Taşcu se hotărăşte să o pună în scenă. Brusc, conducerea instituţiei, din motive mai degrabă oculte decât culte, renunţă la proiect. Textul nu are „nerv”, spune directorul Negrescu, devenit, printre altele, şi mare critic literar…
Dar la Bucureşti, Teatrul Naţional Radiofonic este de altă părere. Piesa are tot ce-i trebuie, inclusiv nerv. Sub regia lui Mihai Lungeanu şi cu sprijinul unor actori buni, în mare parte de la Teatrul Naţional Bucureşti este montat în timp record un spectacol excepţional. Poate şi pentru faptul că rolul principal îl joacă un actor de excepţie: Ştefan
Iordache.
Premiera a avut loc pe 12 martie 2007, la 50 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi. Dar nu se produce pe scena din Targu Jiu, cum ar fi fost firesc, ci la Teatrul „Majestic” din Bucureşti. După premieră, Ştefan Iordache declara: „Mulţumesc în primul rând dramaturgului Valeriu Butulescu. Mi-a plăcut acest rol, acest Brâncuşi aforistic, scris cu atâta măiestrie”.
Institutul Cultural Român remarcă piesa, care este tradusă în engleză, portugheză şi mai târziu în greacă. Piesa este prezentată la Festivalul de artă dramatică de la Lisabona.
Anul trecut proiectul „Infinitul Brâncuşi” a fost preluat de regizorul clujean Gelu Badea care, cu actorii Teatrului Dramatic „I. D. Sîrbu” din Petroşani, montează un excelent spectacol. Rolul principal îl joacă tânărul actor Radu Tudosie, secondat de Amelia Toaxen, ambii originari din Târgu Jiu.
Din fericire, răceala ostilă a teatrului local nu este împărtăşită de alte instituţii gorjene. În acest an se împlinesc 60 de ani de la moartea lui Brâncuşi şi 80 de ani de la ridicarea Coloanei care, după cum se ştie, a fost construită şi gândită de Brâncuşi la Petroşani. Asociaţia „Coloana Infinitului” din Târgu Jiu, în parteneriat cu centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” achiziţionează un spectacol „Infinitul Brâncuşi”, care a avut loc pe 21 februarie. Pe scena Teatrului „Elvira Godeanu…
Spectacolul a fost un succes. Reproducem doar un fragment din revista gorjeană „Cultura”:  „…Seara, la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, a fost jucată piesa Infinitul Brâncuși, spre deliciul publicului care a descris-o ca fiind magnifică! Piesa a fost absolut superbă, iar tânărul gorjean care a jucat rolul principal a jucat extraordinar, a cucerit publicul, cumva emoțional, într-un fel nemaivăzut de mine până acum. Foarte talentat! Felicitări actorilor și dramaturgului care a scris piesa”.
Cuvinte de laudă pentru spectacol au avut şi oficialităţile municipiului, prezente la eveniment:  primarul interimar Aurel Popescu, viceprimarul Adrian Tudor. Organizatorul acţiunii, Ion Neamţu, a calificat spectacolul drept un veritabil omagiu adus Marelui Brâncuşi.
După spectacol, Valeriu Butulescu a declarat, vădit emoţionat: „Un Brâncuşi dramatic la el acasă! Un text românesc, dar cu priză directă la Lumea Olteniei, mai ales a Gorjului, pe cea mai însemnată scenă gorjeană! Pentru mine acest spectacol a fost un examen greu. Timp de o oră publicul a urmărit, într-o absolută linişte cosmică, într-o concentrare admirabilă, care spune multe. În final, o sală plină, care a aplaudat minute în şir, în picioare, m-a convins că am reuşit. Mi-au întărit convingerea cuvintele adresate de spectatori, de actori şi oameni de cultură locali, de autorităţile din Târgu Jiu, care, spre cinstea lor şi a oraşului, au participat la această premieră dramaturgică, pe teren propriu, închinată Marelui Constantin Brâncuşi. M-a întristat absenţa, probabil motivată, a mai marilor teatrului local. Care analizează acest text de 12 ani! Mulţumesc tuturor celor implicaţi, admirabilului public gorjean (intrat instantaneu în rezonanţă cu mesajul spectacolului). Mulţumesc presei şi autorităţilor gorjene, pe care le-am simţit aproape. Mulţumesc actorilor, în mod special gorjeanului Radu Tudosie, care a creat un Brâncuşi comparabil ca magnitudine, cu cel interpretat, cu zece ani în urmă de Ştefan Iordache, la Teatrul Naţional Radiofonic. Mulţumesc criticilor literari Mircea Ghiţulescu, Constantin Zărnescu, Adrian Ţion, Jeana Morărescu, Ironim Muntean etc., care au salutat acest text aforistic, încă de la apariţie. Mulţumesc Institutului Cultural Român, graţie căruia textul a fost tradus în numeroase limbi, făcând astfel posibilă prezentarea sa peste hotare. Pentru că Brâncuşi s-a născut în Gorj. Dar este un artist planetar”. (Al. H.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii