Geoagiu vrea să scape de patina comunistă și să devină o stațiune...

Geoagiu vrea să scape de patina comunistă și să devină o stațiune eligibilă. Vrea să realizeze un skate-park

Timp de citire: 3 minute

Administrația locală din Geoagiu s-a trezit în secolul 21 depășită cu totul de nivelul la care se face în zilele noastre turismul. Scăzând mult în topul preferințelor turiștilor și la nivel județean, să nu mai vorbim la nivel național. Anul acesta s-a hotărât să își schimbe norocul, și să atragă fonduri europene pentru realizarea facilităților în stațiunea de agrement. Este drept, în anii precedenți administrația din Geoagiu a făcut eforturi susținute pentru finalizarea lucrărilor de introducere a rețelelor de apă și canalizare, pentru reabilitarea structurii rutiere.

Săptămâna trecută a scos la licitație serviciile de proiectare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice și a asistenței tehnice din partea proiectantului pentru obiectivul de investiţie „Crearea de facilități pentru recreere și agrement în stațiunea Geoagiu-Băi”.

Între MDRAPFE – AM POR 2014-2020 ADR Vest Timişoara, în calitate de autoritate finanţatoare, şi UAT Oraşul Geoagiu în calitate de beneficiar al finanţării a fost încheiat Contractul de finanţare nr. 17/22.05.2017 având ca obiect implementarea proiectului „Crearea de facilităţi pentru recreere şi agrement în staţiunea Geoagiu-Băi”.

Prin HCL Geoagiu nr. 79/2017 s-a aprobat Programul de achiziţii publice al proiectului „Crearea de facilităţi pentru recreere şi agrement în staţiunea Geoagiu-Băi”, finanţarea fiind nerambursabilă în procent de 98% din cheltuieli, iar diferenţa de 2% se asigură din bugetul local al oraşului Geoagiu.

Prin această investiţie se urmăreşte creşterea interesului turiştilor pentru a practica sportul, înfiinţarea unei locaţii unde tinerii să poată desfăşura activităţi sportive specifice în cele mai bune condiţii.

Astfel, se va construi în zona centrală a staţiunii Geoagiu-Băi un parc amenajat pentru utilizarea lui ca şi skate-park cu dotări şi utilităţi specifice sporturilor noi, practicate de tineri într-un număr în creştere. Acest gen de parc poate fi folosit de skateri, roleri şi extreme bike care pot exersa, îşi pot petrece timpul liber făcând schimb de experienţă competiţională sau urmărind evoluţiile prietenilor, sportivilor.

Se vor executa platforme de beton din ciment de înaltă calitate, elemente prefabricate, cu o grosime minimă de 15 cm, având o suprafaţă de rulare netedă, obţinută prin elicopterizare mecanică. Betonul se va aşterne pe un strat de beton de egalizare de 5-15 cm, în funcţie de declivităţile terenului, aşezat pe un strat de 5-25 cm de piatră concasată compactată de 0-35 mm, aşezat pe strat de minimum 40 cm de piatra concasată compactată 0-90 mm, aşezat pe geotextil, aşezat pe un pat de pământ compactat pregătit în prealabil.

Zona va fi supravegheată video şi va fi împrejmuită. Accesul se va face prin construcţia unor trepte din beton direct din Aleea Parc.

Pe parcursul aleilor principale s-au propus locuri de odihnă, recreere, conversaţie, bănci ergonomice, corpuri de iluminat, coşuri de gunoi, mobilierul urban fiind conceput simplu şi adecvat amplasamentului. Parcul va fi dotat cu cişmea cu apă potabilă, cât şi cu o toaletă publică. Băncile vor avea structură metalică şi şezut din scânduri de lemn tratat sub presiune antiseptic şi hidrofug.

Copiii cu dizabilităţi vor dispune de un loc special de joacă, de alei care le vor uşura plimbarea şi dotări care să nu reprezinte obstacole. Proiectul a fost gândit să poată fi folosit de oricine indiferent de starea fizică şi de vârsta, pentru a nu exista marginalizare.

Localitatea Geoagiu-Băi este atestată ca staţiune turistică de interes naţional din anul 2008, şi staţiune balneoclimatică în anul 2013, dar este cunoscută încă de pe vremea romanilor sub denumirea de „Thermae Germisara”.

Alina PIPAN

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii