Galeria „Ianza” / Expoziţia Arhitectura tradiţională din Valea Jiului

Galeria „Ianza” / Expoziţia Arhitectura tradiţională din Valea Jiului

Timp de citire: un minut
Vineri, 29 iulie, a avut loc vernisajul expoziţiei atelierului Arhitectura tradiţională din Valea Jiului. Gazdă a fost Galeria Mansardă a Casei Ianza din Petroşani, cel mai reprezentativ spaţiu de expunere a artei din Valea Jiului. Expoziţia rămâne deschisă până miercuri, 31 iulie.
Pe parcursul celor zece zile, atelierul a adus în Valea Jiului nouă studenţi ai Facultăţii de Arhitectură din Timişoara, cu scopul de a identifica elementele definitorii ale arhitecturii tradiţionale locale şi integrarea acestuia în peisajul rural. Studenţii au parcurs peste 1000 de km cu autoturismele personale, peste 100 km pe jos în condiţiile reliefului montan şi au fotografiat şi cartografiat sute de obiective printre care locuinţe, anexe, lăcaşe de cult sau elemente tehnice reprezentative.
Fără a avea un caracter exhaustiv, demersul a pus faţă în faţă realitatea contextului local (cu elemente pozitive şi negative, deopotrivă) cu energia, dorinţa de cunoaştere şi optimismul specifice vârstei studenţeşti a participanţilor. Au apărut, astfel, contacte între aceştia din urmă şi simpli momârlani, doctori în arte plastice şi etnografie locală, reprezentanţi ai administraţiilor publice, ai mediului universitar şi ai celui economic local. Toate acestea pentru a răspunde la întrebarea: este valoroasă arhitectura tradiţională locală? După răspunsul pozitiv, rămâne să stabilim demersurile viitoare de punere în valoare a acesteia.
Expoziţia va fi reluată în toamnă la Timişoara şi Lupeni. Acesta este un prim demers pentru a realiza o punte între mediul universitar şi artistic local şi cel timişorean, în scopul organizării unor evenimente cu o amploare din ce în ce mai ridicată, în Valea Jiului.
Atelierul a fost organizat şi susţinut de Parohia Ortodoxă Livezeni I Petroşani, ACV Petroşani, Universitatea din Petroşani, Facultatea de Arhitectură din Timişoara şi Fundaţia Ianza Art Inter-Cultural. Studenţii participanţi au fost: Ioana Pop, Cosmin Stoia, Adina Necşa, Pollyana Hoch, Iulia Igna, Roxana Tatarciuc, Carina Lobonţiu, Andreea Moldovan şi Radu Mateaş.
Mihai-Ionuţ DANCIU
Expoziţia Arhitectura tradiţională din Valea Jiului

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii