Fundaţia Ianza-Art Inter-Cultural / Prima expoziţie a anului de pictură şi sculptură

Fundaţia Ianza-Art Inter-Cultural / Prima expoziţie a anului de pictură şi sculptură

Timp de citire: 4 minute
Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Hunedoara, şi Fundaţia Ianza-Art Inter-Cultural Petroşani au organizat joia trecută primul vernisaj al anului la galeria de artă a fundaţiei de pe strada Timişoarei din municipiul de la poalele Parângului. Expoziţia intitulată „Salonul de Iarnă” – ediţia a XVIII-a a reunit 76 de picturi şi sculpturi de sezon realizate de 18 artişti plastici hunedoreni. Toate exponatele au fost prezentate în intervalul 1999-2016 la ediţiile anterioare ale salonului, cu prilejul expoziţiilor ce au avut loc, în mare parte, în municipiul Hunedoara. 
Publicul
Câteva zeci de petroşeneni, vreo mână de petrileni şi vulcăneni, plus câţiva hunedoreni şi haţegani, mulţi dintre ei fiind cunoscuţi artişti plastici locali, precum profesorul Robert Humel, profesorul Eugen Bencău, profesorul Petrică Birău, sau artistul fotograf Gigi Nicolau, asta ca să dăm doar câteva exemple, au participat joi seara la vernisajul unei expoziţii care a avut ca subiect „iarna”.
Artiştii plastici care au expus au reeditat de fapt, cu această ocazie, cu sprijinul inimosului artist plastic petroşenean Sergiu Cristian Ianza, o gazdă bună şi de această dată, o expoziţie ce de curând a fost organizată şi la galeria de artă din Hunedoara. Tablourile realizate de Csiri Daniela Florescu, Nicoleta Onofrei, Radu Roşian, Sanda Murzea, Florin Scurtu, Adriana Ilin Tomici, Alexandrina Pleşa Popescu, Sara Pleşa Popescu, Cristea Mircioane, Victor Ioan, Tiberiu Balasz, Horia Gherghina, Tiberiu Fazakas, Constantin Petrescu, Vifor Dan Pichiu, Florin Scurtu, Constantin Găină, precum şi cele 10 sculpturi ale lui Marinel Gheorghe Gulei şi acelaşi Tiberiu Balasz care a avut şi patru tablouri expuse, au încântat asistenţa, într-o atmosferă caldă, amicală şi intimă, oferită de spaţiul generos şi de amenajarea cu bun gust a sălii de la etajul superior al „castelului” petroşenean.
Deschiderea vernisajului
a fost făcută de către gazda evenimentului, Sergiu Cristian Ianza, care a mulţumit asistenţei şi celor care au expus, reamintind faptul că aceste expoziţii sunt primite întotdeauna cu drag la galeria de artă a fundaţiei petroşenene şi că întotdeauna Petroşaniul va avea un om de bază în persoana sa în privinţa organizării unor evenimente culturale, aşa cum a fost şi până acum, fie cu sprijinul autorităţilor locale ori a altor oameni iubitori de cultură, fie nu.
„Suntem aici mereu, aşa cum am fost şi până acum şi chiar dacă nu vom fi sprijiniţi, ceea ce, zic eu, nu e prea normal, noi, cei din fundaţia culturală pe care o reprezint, vom face totul ca să mergem înainte la ceea ce ne-am propus când am amenajat, cum am putut, această galerie de artă din această clădire: să sprijinim cultura locală şi artiştii locali. Să existe un loc frumos, intim şi decent unde artiştii locali şi invitaţii noştri din lumea culturală din ţară şi din străinătate să aibă un loc al lor unde să-şi expună lucrările şi unde petroşenenii iubitori de artă să-şi poată clăti ochii cu lucrările expuse”, a menţionat printre altele gazda evenimentului.
Din fericire, până acum, Consiliul Judeţean Hunedoara, dar şi alţi oameni cu suflet din Valea Jiului a sprijinit activitatea acestei fundaţii.
Experienţa hunedoreană
Alături de Sergiu Cristian Ianza a stat şi s-a adresat apoi auditoriului prezent artistul plastic hunedorean Tibor Fazakas. Discursul său a fost mobilizator, în sensul că după un scurt istoric al Uniunii Artiştilor Plastici din România – filiala Hunedoara, devenită filială tocmai în 2013 cu trei titulari, oratorul a menţionat că seria de evenimente culturale de pe plaiurile Hunedoarei sunt organizate într-o galerie de artă sprijinită şi de autorităţile locale din municipiu. „Nu e uşor să obţinem fonduri, dar în schimb avem una dintre cele mai frumoase galerii de artă din ţară, în zona centrală a oraşului, fapt ce face să fie destul de vizitată. Noi, de bine, de rău, suntem sprijiniţi de autorităţile locale chiar dacă, repet, fondurile le obţinem şi noi destul de greu, ca toată lumea. Dar e bine că am fost şi suntem ajutaţi cu această galerie de artă şi, aşa, putem să mergem înainte cu organizarea peste an a unor expoziţii şi a unor evenimente legate de cultura locală”.
Invitatul hunedorean a făcut apoi referire şi la galeria de artă petroşeneană de la „castel”: „Spaţiul de aici este generos aici şi după cum e aranjamentul interior puteţi organiza în acest salon nu doar expoziţii, ci şi serate literare, colocvii cu artişti sau alte evenimente culturale din diferite domenii. Este un spaţiu mult mai intim decât într-o galerie normală şi atunci, aici, poate fi mereu prezent un public iubitor de artă, un public permanent, format, cum îi spun eu, ceea ce înseamnă foarte mult pentru comunitatea locală. Noi la Hunedoara, de bine de rău, suntem sprijiniţi într-o formă sau alta de autorităţile locale, chiar dacă, repet, fondurile le obţinem şi noi mai greu, ca toată lumea. Dar e bine că suntem sprijiniţi măcar cu acea galerie de artă şi astfel putem să mergem înainte prin organizarea unor expoziţii pe parcursul anului şi a unor evenimente legate de cultura noastră locală”.
Una peste alta, vernisajul de joi a fost o primă acţiune culturală a anului destul de reuşită Petroşani!
Aşteptăm cu interes „Salonul de Primăvară” că azi-mâine apar ghioceii şi scăpăm de cumplita iarnă!
Fundaţia Ianza-Art Inter-Cultural – galerie foto

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii