Echipa de fotbal Corvinul Hunedoara a evoluat într-un echipament de joc special adus de peste mări și țări, în posesia căruia au intrat într-un mod inedit.
Tricourile în dungi verticale în nuanțele alb-azur, cu guler și anchior erau aproape identice cu culorile Corvinului, alb și albastru, doar că în locul emblemei – corbul cu inel în cioc – aveau inscripționate în dreptul inimii, litera H mare de tipar. Însă, H de la Honduras, și nicidecum de la Hunedoara, așa cum ar crede orișicine atunci când este vorba despre fotbal și Corvinul.
Exact, Republica Honduras, țara din America Centrală cu 8 milioane de locuitori. Ce legătură fotbalistică a existat între Hunedoara și Honduras la începutul anilor 1989 a explicat chiar marele Mircea Lucescu.
În America de Sud, România a întâlnit selecționatele Venezuelei, El Salvadorului și Hondurasului, de două ori. „Toate erau echipe puternice. Dovadă, Venezuela și Honduras erau calificate la turneul final al Campionatului Mondial care urma să aibă loc în vara acelui an în Spania. Am avut o comportare onorabilă în fața lor”, ne asigură „Il Luce”, dar și rezultatele obținute de tricolori.
Tehnicianul nu a uitat nici faza cu renumitele tricouri ale Hondurasului ajunse ulterior la Hunedoara. „Conform tradiției, la finalul celui de-al doilea joc cu Hondurasul, jucătorii au făcut schimb de tricouri între ei. Ai noștri le-au cedat pe cele tricolore, în roșu, galben și albastru în locul cărora au primit unele în dungi alb și azur. Cum în echipa României erau mulți jucători de la Corvinul, iar tricourile erau inscripționate cu litera H le-am sugerat celorlalți să le cedeze celor de la Hunedoara pentru a le folosi în campionat. Cu toții au fost de acord, iar Klein și Ando le-au strâns și dus la Hunedoara. Nu erau dintr-un material extraordinar, însă ca și calitate erau cu mult peste ce aveam noi în țară”, povestea Mircea Lucescu completat de fostul președinte al Corvinului, Gelu Simoc.
„Tricourile erau în nuanțe apropiate de culorile clubului iar litera H imprimate pe ele le dădeau o notă în plus de autenticitate. Rândul acela de echipament, capitol la care eram cam deficitari atunci, ne-a prins foarte bine. Băieții au tras de ele până li s-au rărit țesătura sau s-au rupt”.
Sursă text: Liga2.ro
Foto: Aurel Herlea