Facem apel la gândirea abstractă cu care ne-a înzestrat natura și ajungem la o paralelă ironică, care ne demonstrează că în viață lucrurile firești iau întorsături interesante. Fosta lămpărie a Puțului 5 de la mina Uricani este acum în proces de transformare. Aici se amenajează o capelă. Practic, înainte, lămpăria era locul din care minerii își luau lămpile pentru a coborî spre miezul pământului, iar acum, același imobil va găzdui trupurile neînsuflețite, la care se merge cu lumânări și flori, înainte de a fi îngropate. Fie că de aici se pleacă spre locul de muncă sau spre viața veșnică, serviciul social oferit în această locație este esențial comunității.
Nevoia unei capele corect amenajate a fost ceea ce l-a determinat pe primarul Dănuț Buhăescu, cu susținerea Consiliului Local Uricani, să aloce 420.500 lei din bugetul local pentru această investiție. ”Inițial ne doream o investiție mai importantă, cu mai multe dotări, dar ne lipsesc banii pentru ce am dorit noi să asigurăm. Cu toate acestea, capela de la Uricani va fi cea mai modernă din Valea Jiului, pentru că va răspunde cu rigoare tuturor normelor pentru realizarea cestui obiectiv. Banii vin în totalitate din bugetul local”, explică primarul.
În momentul de față sunt realizate 25 la sută din lucrări. Proiectul are termen final de realizare jumătatea lunii iunie, iar constructorul face eforturi să respecte acest termen. Amplasamentul fostei lămpării a fost în parțial demolat, s-au dat jos trei ziduri, a fost refăcut acoperișul, deci intervențiile sunt majore.
Vor fi amenajate două camere mortuare, cu dependințe necesare depozitării celor necesare, cu grup sanitar, antecameră, amenajări exterioare. Persoanele care vor depune aici corpurile neînsuflețite ale celor dragi vor plăti pentru priveghi o sumă modică, de aproximativ 10 lei. Taxarea serviciului este impusă de lege, dar primarul Dănuț Buhăescu subliniază că vrea ca serviciul să fie la îndemâna oricui, indiferent de venituri. În ceea ce privește pregătirea mortului, achizițiile celor necesare, totul se va face în afara capelei, prin contracte cu cei care oferă servicii în mediul privat.
Investiția este așteptată de uricăneni de mult timp. În momentul de față aceștia se folosesc de o cameră amenajată la o biserică pentru acest serviciu. Viitoarea capelă va fi mult mai potrivită. Imaginile spun însă mai mult decât putem explica noi în cuvinte.
Alina PIPAN