Fonduri europene hoțite la Vulcan. Primarul Merișanu ține spatele, vulcănenii plătesc

Fonduri europene hoțite la Vulcan. Primarul Merișanu ține spatele, vulcănenii plătesc

Timp de citire: 4 minute

Dacă analizăm imaginea dezolantă a municipiului Vulcan în raport cu litigiile pe care administrația locală le pierde pe bandă rulantă, vulcănenii fiind puși la plată inclusiv pentru managementul “de succes” al actualului administrator public Marius Danci pe vremea când conducea defuncta Pregoterm SA, totul se explică. Și dacă ar vrea, primarul Merișanu nu poate face prea multă treabă. Cum așa? Nu sunt bani, bugetul local fiind efectiv sufocat cu noi și noi sume pe care Primăria municipiului Vulcan trebuie să le plătească în urma litigiilor pierdute în fața unor persoane fizice, juridice sau ca urmare a unor constatări ale organismelor de control. Doar anul acesta, pentru nereguli în gestionarea fondurilor europene, Primăria municipiului Vulcan a plătit peste 2,8 miliarde de lei vechi. După câteva eschive, Merișanu a plătit banii, dar a uitat să spună cine, când, de ce, cum și / sau la ordinul cui a încălcat legea și s-a dedat la nereguli cu fonduri europene. De asemenea, nici nu am găsit informații care să releve faptul că a solicitat recuperarea sumei menționate la bugetul local prin punerea la plată a celor vinovați.

Anul trecut,…

…Direcţia Generală Programe Europene Capacitate Administrativă din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a verificat la sânge felul în care Primăria municipiului Vulcan a derulat proiectul ”Proceduri administrative simplificate Ia Primăria municipiului Vulcan”, finanțat din fonduri europene și de la bugetul național cu aproape 27 de miliarde de lei vechi.

În baza notei de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare încheiată la data de 19.11.2021, sub nr. 148835/19.11.2021, și înregistrată la Primăria municipiului Vulcan sub nr. 46.705/23.11.2021, s-a aplicat o corecţie financiară în valoare de 282.468,24 lei, reprezentând 25% din valoarea rambursată Primăriei municipiului Vulcan din fonduri UE şi de la bugetul naţional pentru contractul nr. 17254/10.03.2020, încheiat cu SC Sobis Solutions SRL. Pe înțelesul tuturor: funcționarii de la Vulcan au fost prinși cu mâța în sac, “amenda” aplicată fiind de peste 2,8 miliarde de lei vechi.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul administrației vulcănene, echipa de implementare a proiectului a fost compusă din Cosmin Capriș – manager de proiect, Angela Hlușcu – asistent manager, Bianca Brănișteanu – responsabil financiar, Andra Vlaic – responsabil achiziții, Iuliana Isărescu – responsabil comunicare, Denisa Suciu – responsabil managementul performanței, Gabriel Velea – responsabil juridic, Gabriela Oprescu – instruire personal, Vasile Topală – coordonator tehnic și Cristian Popa – coordonator tehnic.

În 14 decembrie 2021,…

…primarul Merișanu a solicitat Curții de Apel Alba Iulia să suspende executarea titlului de creanță. Atenție! Nu a contestat măsurile dispuse, nici suma cu care administrația locală a fost sancționată, ci doar a cerut ca, pentru moment, Primăria municipiului Vulcan să nu fie pusă la plată. Dosarul a fost direcționat, spre competentă soluționare, Tribunalului Hunedoara. Având în vedere faptul că Primăria Vulcan nu a depus la dosarul cauzei dovada că a plătit o cauțiune de 10% din valoarea (suma) a cărei suspendare la plată era solicitată, adică 28.248 de lei, dosarul a fost amânat de la 17 la 30 martie 2022. Când, la dosarul cauzei, a apărut o cerere de renunțare la judecată formulată chiar de către Primăria municipiului Vulcan. Lucrurile s-au lămurit definitiv la termenul final al procesului, în 21 aprilie 2022. Primăria Vulcan a renunțat la judecată deoarece, prin ordinele de plată nr. 858 (pentru suma de 244.997,97 lei) şi nr. 859 (pentru suma de 37.470,27 lei), a plătit integral sancțiunea care i-a fost aplicată pentru neregulile constatate în gestionarea fondurilor europene.

Esențial de reținut

Lesne de priceput că angajații de la Sobis Solutions SRL, pentru contractul cu aceștia fiind plătită uriașa corecție financiară – peste 2,8 miliarde de lei vechi, n-au descins în primărie ca să facă ilegalități, nereguli în gestionarea fondurilor europene. Cu alte cuvinte, intenționat sau din incompetență, ori poate la ordinul unui superior, unul sau mai mulți funcționari membri ai echipei de implementarea a proiectului au comis nereguli care au atras această sancțiune financiară usturătoare. Primarul Merișanu NU a făcut publice aceste aspecte, NU a informat opinia publică în privința neregulilor constatate, A PLĂTIT INTEGRAL din bugetul local sancțiunea de peste 2,8 miliarde de lei vechi și, în urma verificărilor derulate până la această oră, NU am identificat ca acesta să fi făcut demersuri pentru recuperarea sumei la bugetul local prin obligarea la plată a vinovatului / vinovaților.

Cu alte cuvinte, fără teama de a greși, putem spune că primarul Merișanu ține spatele celor care au hoțit fondurile europene (a nu se înțelege că le-au dus acasă, ci că le-au gestionat necorespunzător) și trădează astfel interesul public, al vulcăneanului de rând, onest plătitor de taxe și impozite. Poate primarul Merișanu vrea să fie om bun cu cei care cu greșit, actuali sau foști colegi din administrația locală. Dar asta se întâmplă pe bani publici. Vom reveni.

(sursa foto: e-vulcan.ro)

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii