Florin Șandru, explicații în CL Deva despre pierderile sistemului de termoficare

Florin Șandru, explicații în CL Deva despre pierderile sistemului de termoficare

Timp de citire: un minut

În ședința ordinară a Consiliului Local Deva, consilierii au avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care prevedea aprobarea pierderilor anuale de distribuție și transport ale sistemului de energie termică. La punctul  2 al hotărârii se stipula faptul că se aprobă, conform reglementărilor ANRE, ștergerea pierderilor în proporție de 28 la sută pentru transportul agentului termic, și de 25 la sută ale distribuției  către consumatori.

Un consilier local a venit cu întrebări legitime: dacă aceste pierderi se suporta de CEH, dacă pierderile pot fi determinate la stabilirea prețului energiei termice, se vor regăsi în prețul de populației? De ce sunt atât de mari, dacă producătorul face  ceva pentru a remedia pierderile?

Florin Șandru, director în cadrul CEH, a menționat că pierderile se reflectă mereu în prețul energiei termice pentru populație, acest lucru fiind practic inevitabil. Societatea nu are profit să suporte pierderile altfel decât din încasările de la populație. 28 la sută, partea pierderilor pe care ANRE o acoperă ca fiind ștearsă, este  doar o parte din pierderile totale, acestea fiind de fapt în proporție de 34 la sută. Pierderile, a explicat Florin Șandru vin din faptul că din cei 24.000 de abonați, cât a avut la început sistemul, 4500 de consumatori au mai rămas racordați, însă  rețelele de distribuție au rămas la fel, deci sunt supradimensionate, astfel, sunt pierderi mari. De exemplu, pentru a păstra apa caldă, se face o  recirculare permanentă a agentului termic, pe o conductă de 24 de kilometri. Investiții  în sistemul de distribuții nu s-au făcut de 10-12 ani.

Răzvan Mareș, fostul vice al Devei, acum consilier în opoziție, a profitat de moment și a încercat să instige consilierii să pice proiectul, neînțelegând de fapt că  nu se votează o mărire de tarif, ci o anulare de pierderi. Fiind reglementată de ANRE, această hotărâre era practic obligatorie.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii