Festivitatea sfinţirii şi inaugurării turbinei şi furnalului uzinei <>

Festivitatea sfinţirii şi inaugurării turbinei şi furnalului uzinei <>

Timp de citire: un minut

„Luni, 19 noiembrie 1934, a avut loc la Călan, într-un cadru solemn, festivitatea sfinţirii şi inaugurării turbinei şi topitoriei uzinei. Turbina a fost construită în apropierea comunei Strisângeorgiu la 32 km distanţă; apa venind la turbină pe un canal lung de 30 km, unde produce cu o forţă de 800 cai putere curentul electric necesar la topitoria nou înfiinţată a uzinei, unde îşi câştigă existenţă încă 600 de muncitori noi, deci în total 1600.

Sfinţirea turbinei s-a făcut la ora 10, prin oficierea unui serviciu divin de către preoţii ortodocşi din jur, răspunsurile fiind date de corul local şi cu concursul fanfarei uzinelor. După cuvântarea unui preot, domnul inginer Filip Coleanu, directorul uzinelor, a predat muncitorilor uzina electrică după ce a pus-o în funcţiune. Apoi asistenţa, în frunte cu domnul prefect Romulus Miocu şi ceilalţi reprezentanţi ai autorităţilor au vizitat instalaţiile de unde apoi s-au deplasat la uzinele din comuna Crişeni.

Aici, de asemenea, s-a sfinţit furnalul cel nou, domnul senator Desideriu Fulep a ţinut o cuvântare, amintind că în ţară, afară de acest furnal, nu mai sunt decât două la Reşiţa şi la Hunedoara. Apoi, în localul Casinoului Uzinelor s-a dat un banchet de 160 tacâmuri, înainte de începerea căruia cei de faţă au vizitat o expoziţie cu produsele uzinei.

La banchet, primul a luat cuvântul domnul prefect Romulus Miocu, care a închinat în sănătatea M.S. Regelui şi a familiei regale, apoi a menţionat însemnătatea acestei inaugurări, aducând laude domnului director inginer Coleanu Filip, directorul uzinelor, care mulţumeşte domnului prefect urările rostite şi pentru participare de asemenea. Mai ia cuvântul directorul şcolar Jula, domnul Protopopescu, jurisconsultul uzinelor care a mulţumit în numele domnilor proprietari, fraţii Auschmit, celor prezenţi, care nu au putut participa.

Seara s-a dat un bal reuşit”. [„Gazeta Hunedoarei”, Anul XIII, nr.47, Deva, 24 noiembrie 1934].

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii