„Arde Senatul!
Exclamarea aceasta repetată de zeci de oameni, în loc de <<bună seara>>, a transformat lumea grădinilor, teatrelor, cinematografelor într-o masă uriașă de curioși, care s-a îngrămădit în fața Universității. Fiind ora când se încheie spectacolele, 11 jumătate seara, mulțimea a sporit atât de mult, încât a fost nevoie să se aducă în pas alergător câteva puternice detașamente de jandarmi pedeștri, cari să curețe de lume terenul din fața Universității, pe care lucrau pompierii și să mențină ordinea. Întreaga piață Mihai Viteazul a fost evacuată, făcându-se baraje puternice de jandarmi, pe bulevard, în dreptul străzilor Academiei și Biserica Enei.
Intendentul Universității, care cel dintâi a observat flăcările, a dat alarma și la fața locului s-au dus posturile de pompieri. La lumina faclelor, pompierii au pătruns în clădire, au potrivit furtunurile și au început lucrările pentru stingere. Câteva echipe s-au urcat în podul incendiat și pe acoperișul clădirii. Din cauza întinderii neobișnuite a podului, pompierii au fost siliți să spargă acoperișul ca să poată face izolările necesare. După o muncă încordată și metodică de o oră, flăcările au fost potolite. Pompierii au căutat să răscolească podul, căutând cuiburi ascunse. […]
După potolirea focului, reprezentanții autorităților au intrat în clădirea incendiată. În vastul pod, unde pompierii stingeau ultimele urma ale focului, era un adevărat depozit de dulapuri, cu acte, cufere, lemne, cărbuni, haine, drapele și numeroase saltele de paie. La lumina masalalelor, s-a putut vedea partea din acoperiș care a fost nimicită de flăcări, pe o lungime de 15 metri. Primejdia a fost mare, deoarece a ars podul de deasupra chesturei, bibliotecii Senatului, biroului președintelui și a unei săli de ședință.
La etajul unde e instalat Senatul nu s-a deteriorat nimic, deși apa pompată în cantitate mare, a pătruns prin plafonul încăperilor menționate. În sala arhivei unde sunt <<Monitoarele Oficiale>> încă din 1865, a pătruns multă apă. […] După multe probabilități, incendiul a fost pricinuit de un scurt circuit electric. Bineînțeles, autoritățile caută să verifice toate ipotezele”.
(„Universul”, Anul XLV, nr.193, București, 21 august 1927 )