Fața urâtă a vestului țării: rată mai mare de abandon școlar în...

Fața urâtă a vestului țării: rată mai mare de abandon școlar în familiile cu un părinte plecat la muncă

Timp de citire: 2 minute

Deși, de multe ori, în spațiul public se vorbește de parcă toate familiile lucrează la corporație, statisticile organizației „Salvați copiii ne readuc cu picioarele pe pământ. În toată țară avem familii cu părinți plecați în străinătate, dar în cele patru județe dn vestul țării abandonul școlar e mai mare, la fel ca și nevoia micuților de psiholog și logoped!

În general, din Hunedoara, Timiș, Arad și Caraș-Severin, părinții pleacă la muncă în Austria, Germania sau Italia. 48.177, adică 14,7% din copiii din cele patru județe au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate în 2022, conform unei statistici a celor de la „Salvați copiii. Unul din cinci copii are mama plecată iar unul din 14 are pe ambii în afara granițelor și a rămas, în cele mai multe cazuri, cu bunica. 27% dintre acești copilași a avut nevoie de consiliere psihologică sau de logoped, un procent peste media națională ceea ce denotă că teama de abandon se resimte puternic la micuții cărora părinții le trimit bani din altă țară

1084 de copii a cuprins „Salvați copiii” în statistica cuprinzând pe cei din zona de vest care au ambii părinți plecați. Aspectele îngrijorătoare sunt că și media abandonului școlar în cazul celor cu cel puțin un părinte plecat e cu 50% peste media națională! Frecvența cu care părinții vorbesc cu cei mici e sub media națională. Dacă, în țară, în 55% dintre cazuri, părintele anunță școală că va merge în altă țară, în zona de vest doar 37% fac asta! 59% dintre ei anunță serviciile de asistență socială, față de 65% la nivel național. Însă, la media banilor trimiși acasă, vestul stă mai bine, ceea ce poate arăta, în principal, că nevoile financiare sunt prioritizate în fața celor emoționale.

De aici, la lucruri cu impact social negativ e doar un pas. Frecvența micuților de ajung la medic, inclusiv cu somatizări fizice ale depresiei, crește, la fel și riscul de a fi victimele violenței în școală crescut cu 50%, sau de deveni dependent de alcool sau droguri. Fenomenul copiilor care rămân în grija rudelor, după migrația economică a părinților, este deja unul care se întinde pe mai multe generații. Ne preocupă în mod deosebit accesul acestor copii la servicii publice, la cele de sănătate și educație în special, de aceea programul „Salvați Copiii” se dezvoltă de la an la an și se pliază pe nevoile reale ale acestei categorii sociale devenit una dintre mărcile României postcomunisteă a declarat medicul Mihai Gafencu, președintele „Salvați Copiii” România.

Organizația a sprijinit, anul trecut, 3200 de copii din zona de vest, în centre de suport din judeţele Hunedoara (Lupeni, Petrila, Vulcan, Petroşani), Caraş-Severin (Reşiţa) şi Timiş (Timişoara, Sânnicolau Mare).

Anda DELIU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii