Ion Calotă este inginer și lucrează ca specialist CAMS la EM Vulcan și va îndeplini condițiile de pensionare la data de 26 septembrie 2023. Celălalt candidat la funcția de președinte al Sindicatului „Muntele”, Darius Cîmpean, îndeplinește deja condițiile de pensionare și, printre „vitejiile” sale sindicale se numără şi semnarea în 2016 a celebrului protocol de închidere a minelor din Valea Jiului. Culmea, începând chiar cu Mina Lupeni de unde acesta provine. Se pune întrebarea firească: cum pot avea încredere în Darius Cîmpean angajații de la Vulcan, Livezeni sau Lonea, dar chiar și de la Lupeni când acesta a semnat pentru închiderea minei sale? Întrucât vor urma alegeri la Sindicatul „Muntele” și Ion Calotă va candida la funcția de președinte, ne-am adresat acestuia cu câteva întrebări, pentru a fi cunoscut mai bine și de membrii Sindicatului „Muntele”, care vor vota peste o săptămână.
– Domnule Ion Calotă, faceți parte dintr-un partid politic?
– Nu, nu fac parte din niciun fel de partid politic.
– Dacă veți fi ales președinte al Sindicatului Muntele, cum veți rezolva afilierea Sindicatului „Muntele” la nivel național? Întrebăm pentru că la ora la care vorbim acest sindicat nu are o afiliere foarte clară. Ba este afiliat la cei din Gorj (Federația Națională Mine și Energie), ba la București la Confederația „Meridian”?
– Militez pentru o afiliere clară la o federație reprezentativă la nivel național în sectorul energie, gaze și minerit, dar și pentru afilierea prin intermediul federației la o confederație recunoscută la nivel național.
– Legat de CEH, în anul 2018 la Bruxelles se vor lua anumite decizii. Ce veți face?
– Voi face tot posibilul să reprezint minele din Valea Jiului la Bruxelles și să solicităm prelungirea Regulamentului 787/2010, astfel încât mineritul de la noi (Mina Vulcan, Mina Livezeni și părți din Minele Lonea și Lupeni) să fie subvenționat până în anii 2025-2030 dacă acest lucru este posibil.
– Domnule Ion Calotă, la ora actuală Sindicatul „Muntele” are foarte puțini membri. În cadrul CEH există încă foarte multe sindicate, iar mulți angajați nu mai fac parte din nicio organizație sindicală. Aveți un plan pentru unificarea mișcării sindicale?
– Da, doresc să redau încrederea oamenilor în sindicat, vreau să port discuții cu toate organizațiile sindicale astfel încât să ne unim, doar împreună putem rezolva problemele angajaților CEH.
Sonia LIBERESCU