Ceremonialul de învestire a noilor membri ai Consiliului Local al municipiului Vulcan nu a durat deloc la cât s-ar fi aşteptat lumea. Era puţin trecut de nouă, la care festivitatea fusese programată…
…să înceapă, dar
oficialii gazdă erau încă în aşteptare. Nu ajunseseră încă persoanele de vază de la prefectură şi judecătorie în prezenţa cărora trebuia să aibă loc ceremonialul. Noii consilieri care-şi aşteptau validarea erau deja la masă. Locul fiecăruia era marcat de un înscris aflat în faţă. Am răzuit cu vederea fiecare scaun şi, din memorie, am scos imaginea celor care, în mandatul trecut, votaseră aşezaţi fiind pe ele. Lângă mine Viluţ Oltean, fost consilier local, era de părere că totul se va întinde până undeva după ora unu după amiaza. L-am contrazis. Din ce ştiam subprefectul urma să mai participe la un botez de consiliu local.
Şi am avut
dreptate. Într-un ceas şi jumătate s-a trecut peste toate punctele ordinii de zi a şedinţei de constituire a consiliului local vulcănean. Opt la număr: 1. Alegerea comisiei de validare; 2. Validarea mandatelor consilierilor aleşi; 3. Depunerea jurământului de către consilieri şi constituirea consiliului local; 4. Alegerea preşedintelui de şedinţă a consiliului local; 5. Prezentarea validării alegerii primarului; 6. Depunerea jurământului de către primar; 7. Alegerea viceprimarului; 8. Aprobarea componenţei comisiilor de specialitate. Dar toate astea s-au petrecut doar după intonarea Imnului Naţional al României şi după ce părintele paroh Mircea Braicău a făcut o scurtă slujbă religioasă şi le-a dorit ca Dumnezeu să le dea sănătate şi putere de muncă celor în mâinile cărora se află soarta municipiului.
Cel căruia i s-a făcut cinstea
să conducă această primă şedinţă a fost domnul Ion Tilea din partea Alianţei pentru Hunedoara. Dumnealui este cel mai în vârstă dintre cei ieşiţi câştigători pe listele de candidaţi la funcţia de consilier, aşa că, în conformitatea cu tradiţia, a fost invitat să se mute la masa primarului. Lângă dumnealui au fost aşezaţi alţi doi noi consilieri locali, cei mai tineri din mandatul acesta: Bălţatu George şi Bădău Adrian Bogdan. Preşedinte al comisiei de validare, compusă din cinci membri, a fost ales Pompiliu Barbu, consilier aflat la al patrulea mandat. După ce s-a retras preţ de zece minute, comisia a constatat că validarea fiecăruia dintre cei care vor presta jurământul de credinţă este valabilă. În consecinţă, pe rând, în ordine alfabetică, aşa cum îi prezint şi eu aici: Andraş Emil Sergiu (PSD), Anghel Dănuţ (PNL), Barbu Pompiliu (PSD), Bălţatu George (PSD), Băncilă Dorina (PSD), Bădău Adrian Bogdan (PSD, următorul pe lista de candidaţi la funcţia de consilier local după ce Gheorghe Ile a ieşit primar), Boţoroagă Daniela (PNL, în locul doamnei Alina Anamaria Cîrstoiu care a renunţat la validarea mandatului), Dragu Petrică-Constantin (ALDE), Govor Vasile Florin (independent), Iszak Cristina Ştefania (ALDE), Lung Cornel Nelucu (PSD), Merişanu Cristian Ion (PSD), Mihai Costel (PNL), Petculescu Petre Dan (PSD), Pop Vasile (PSD), Sîrbu Daniela Carmen (Alianţa pentru Hunedoara), Stoica Angela (Alianţa pentru Hunedoara), Şchiopu Ioan Dorel (PSD), Tilea Ion (Alianţa pentru Hunedoara). Sunt 19? Sunt, înseamnă că nu am lăsat pe careva pe dinafară. Cu jurământul depus în faţa lui Dumnezeu şi cu atestatul semnat în mână, cei numiţi pot spune că, de acum încolo, patru ani la rând, au locul lor în sala de şedinţe a consiliului local.
Primul preşedinte de şedinţă
al consiliului local în actualul mandat a devenit domnul Pompiliu Barbu. La alegerea sa s-a ţinut seama, fireşte, de experienţa în domeniu pe care a acumulat-o în cei şaisprezece ani de când activează în consiliul local. A venit, apoi, la rând punctul de la ordinea de zi care-l privea pe Gheorghe Ile. Doamna judecător Roxana Petroi a citit documentul de validare, după care Ile, cu mâna pe Biblie şi cu ochii pe textul jurământului, a jurat credinţă şi, la sfârşit, a fost de acord ca Dumnezeu să-i fie alături în tot ce va întreprinde pentru Vulcan şi locuitorii săi.
La alegerea viceprimarului
au luat mai mult timp împărţirea buletinelor de vot şi votarea propriu zisă. Care, fiind secretă, s-a făcut în cabina de vot amenajată într-un colţ al sălii. Merişanu Cristian Ion a fost singurul candidat la funcţia aceasta, iar numărul de voturi valide, 19, a arătat că nimeni nu a dat cu pixul peste numele lui. Şi uite aşa s-a ajuns la ultimul punct al şedinţei, cel în care a trebuit să fie aprobată componenţa comisiilor de specialitate. Ştiu că mă lungesc cu acest material, dar sper că lucrul acesta va fi trecut cu vederea de redactorul şef Marian Boboc.
Neapărat trebuie
să dau şi componenţa fiecăreia dintre cele cinci comisii, fiindcă sunt vulcăneni chibiţari care nu mi-ar ierta dacă aş omite asta. Aşadar, Comisia de specialitate pentru „Activităţi economico-financiare şi agricultură” îi cuprinde pe Lung Cornel-Nelucu (PSD), Băncilă Dorina (PSD), Merişanu Ion Cristian (PSD), Boţoroga Daniela (PNL) şi Tilea Ion (Alianţa pentru Hunedoara).
La „Învăţământ, sănătate, familie, muncă şi protecţie socială” îi avem pe Băncilă Dorina (PSD), Bădău Adrian Bogdan (PSD), Andraş Emil Sergiu (PSD), Iszak Cristina Ştefania (ALDE) şi Stoica Angela (Alianţa pentru Hunedoara).
La Comisia „Juridică şi disciplină” îi găsim pe Bălţatu George (PSD), Barbu Pompiliu (PSD), Bădău Adrian Bogdan (PSD), Mihai Costel (PNL), Sîrbu Daniela Carmen (Alianţa pentru Hunedoara).
Comisia de specialitate „Amenajarea teritoriului şi urbanism, protecţia mediului şi turism” îi include pe Petculescu Petre Dan (PSD), Lung Cornel Nelucu (PSD), Pop Vasile (PSD), Anghel Dănuţ (PNL) şi Iszak Cristina (ALDE).
La „Activităţi social-culturale, culte, tineret şi sport” ne vom întâlni cu Barbu Pompiliu (PSD), Şchiopu Ioan Dorel (PSD), Pop Vasile (PSD), Dragu Constantin Petrică (ALDE) şi Govor Vasile Florin (independent).
Cam asta a fost.
La sfârşit de tot a vorbit primarul Gheorghe Ile, după care au urmat felicitările verbale ale subprefectului Kiszely Fabius Tiberiu şi ale procurorului Robert Scorţa. Fiindcă procurorul nu s-a prezentat înainte de a spune ceva, l-am rugat, la sfârşit, să-mi spună cum îl cheamă. Aşa că şi-a scris el însuşi numele pe carneţelul meu de notiţe. Curios a fost în cazul numelui domnului subprefect. Cum nimeni dintre cei pe care i-am întrebat nu-l ştia exact, a trebuit ca domnia sa însuşi să şi-l caligrafieze pe o filă de hârtie ruptă din acelaşi carneţel. Şi, uite aşa, m-am făcut cu un autograf de la el!