Ieri, 12 septembrie, incendiul de proporții de la fabrica Terpena a antrenat o armată de oameni. A fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, au fost mobilizați pompieri din 4 județe, alături de jandarmi și polițiști. Autoritățile locale au fost permanent în alertă, au fost evacuați oameni. Lupta cu focul a fost continuă și a epuizat resurse importante. Iată filmul evenimentului, rezultat conform informațiilor primite de la Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică
În jurul orei 17.00 izbucnește incendiul
În jurul orei 17.00, izbucnește incendiul de proporții la fabrica Terpena, din Orăștie. Incendiu se manifestă la o hală pe cinci niveluri, cu o suprafață totală de aproximativ 5.000 m² în care se prelucrează vopseluri, fiind depozitate uleiuri minerale și alte produse chimice.
Prefectul județului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care a decis primele măsuri pentru protejarea populației și evaluarea nivelului de poluare generat de produșii rezultați în urma procesului de ardere.
O singură victimă, un tânăr de 24 de ani
În urma incendiului un bărbat în vârstă de 24 ani a suferit arsuri pe 80% din suprafața corpului, de gradul III și IV. Rănitul a fost transportant cu o ambulanță la UPU Orăștie, urmând să fie preluat de o ambulanță SAJ cu medic pentru a fi transportat la un spital de specialitate din Timișoara.
Alte patru persoane au fost intoxicate cu fum și au primit îngrijiri la fața locului, nefiind necesară transportarea acestora la spital.
O armată de oameni se luptă cu flăcările
Pentru localizarea incendiului și protejarea altor construcții aflate în apropiere acționează peste 30 pompieri din cadrul ISU Hunedoara cu 7 autospeciale cu apă și spumă. IGSU a decis să trimită în sprijin echipaje de pompieri din Alba, Gorj și Sibiu.
De asemenea, 14 jandarmi și 12 polițiști acționază pentru izoloarea locului în care s-a produs incendiul și pentru a interzice accesul persoanelor neautorizate către fabrică. Totodată, intervin pentru informarea populației din Orăștie.
Numărul forțelor de intervenție crește progresiv, astfel că seara deja acționau la stingerea focului 40 pompieri, 26 jandarmi și 12 politiști, precum și politiști locali localitate.
Populația este evcuată
În urma incendiului a fost degajată o mare cantitate de fum motiv pentru care autoritățile locale au decis activarea sistemului de alarmare a populației din acea zonă a localității.
După primele măsurători efectuate de specialiști a rezultat o alterare a calității aerului ceea ce reprezintă un risc pentru sănătatea populației și pentru a reduce timpul de expunere la acest risc. Începând cu ora 21.00, comitetul local din Orăștie a decis evacuarea populației din cinci blocuri, cu 185 de apartamente situate în apropiere de locul producerii incendiului.
Majoritatea celor 300 de oameni din aceste blocuri a preferat să se autoevacueze la rude, în timp ce alte persoane au fost transportate la sala de sport din localitate. Jandarmii și pompierii au fost cei care s-au ocupat de evacuarea populației din cele cinci blocuri, iar locul unde vor fi evacuate persoanele a fost asigurat cu efective de jandarmi.
În total, la final, au fost evacuate 370 de persoane, atât din blocuri, dar și din alte 25 de locuințe situate pe străzile Nicolae Titulescu și Câmpul Nou.
Operațiunile de stingere a incendiului au continuat și în timpul nopții
Efectivele sporite din județul Hunedoara și echipajele sosite în sprijin din județele Alba, Gorj și Sibiu, însumând peste 50 de pompieri, au intervenit, pe timpul nopții, cu spumogen dispersat cu tunurile aflate în dotarea a 11 autospeciale de stingere.
Eforturile susținute ale pompierilor au dus la reducerea ariei afectată de incendiu și stoparea propagării arderii la alte obiective de pe platforma industrială.
Pe timpul nopții efectivele de jandarmi au asigurat măsurile de ordine în zona locuințelor din care s-a evacuat populația precum și în zona sălii de sport.
După 12 ore de acțiune pompierii au reușit cu spumogenul dispersat cu tunurile aflate în dotarea a 12 autospeciale să reducă suprafața de ardere de la 5.000 metri patrați la aproximativ 100 mp. Eforturile susținute ale pompierilor au dus la reducerea ariei afectată de incendiu și stoparea propagării arderii la alte obiective de pe platforma industrială. De asemenea, volumul cantității de fum evacuat în atmosferă a fost mult diminuat.
Calitatea aerului va fi monitorizată toată săptămâna
Agenția pentru Protecția Mediulu Hunedoara a amplasat un echipament fix pentru monitorizarea calității aerului. Operațiunea se va realiza din oră în oră, monitorizarea urmând să continue timp de o săptămână și după lichidarea incendiului.
Se recomandă populației din Orăștie să evite deplasarea în zona de manifestare a incendiului.
În cursul zilei de astăzi, comisia de cercetare a cauzei de incendiu va strânge probe pentru determinarea condițiilor care au generat această ardere.
În perioada următoare se va face o evaluare a impactului pe care incendiul l-a avut asupra factorilor de mediu urmând a se lua măsuri în consecință.