De vineri, timp de două săptămâni, la Muzeul Mineritului puteți vedea fotografii de odinoară cu Valea Jiului și, în paralel, aceleași imagini, însă din zilele noastre. Expoziția vernisată la finalul săptămânii trecute are ca scop consolidarea conexiunii dintre tinerii din Valea Jiului și patrimoniul minier local pe parcursul procesului de tranziție.
Expoziția vernisată vineri reprezintă una dintre activitățile prilejluite de Jubileul, de 75 de ani, al liniei de cale ferată Bumbești – Livezeni și, totodată, este parte a activităților prevăzute în proiectul “Identitate în tranziție”, finanțat de către Comisia Europeană.
24 de fotografii însoțite de coduri QR care pot fi scanare dezvăluie o scurtă descriere a obiectului imaginii. Fotografii emblematice ilustrează vechi situri miniere, clădiri administrative ale companiilor de cărbune, dar și alte zone de interes din Valea Jiului, redate în ”oglinda timpului”.
„Este un proiect finanțat de Comisia Europeană pentru a stimula identitatea zonelor aflate în tranziție și implicarea tinerilor. Noi l-am numit, local, “Identitate în tranziție” în sensul în care am identificat locuri vechi, pe care le-am regăsit din diferite cărți postale din Valea Jiului și am activat tinerii să meargă pe teren și să facă fotografii actuale acestor locuri, totul sub egida a cum arăta Valea Jiului odată și cum este astăzi, cu bune și cu rele. M-a surprins foarte plăcut apetența tinerilor pentru fotografie de tipul acesta pentru că, atunci când le-am dat sarcina, ca să spunem așa, să egaleze unghiurile și toate detaliile la care au fost făcute pozele inițiale, s-au chinuit. Au mers pe dealuri, tocmai ca să obțină niște instantanee cât de poate de fidele. Ne bucură foarte mult că, au înteles ideea, s-au implicat, și chiar au rămas foarte surprinși chiar și ei de modul în care arătau clădirile odinioară și povestea fiecărui loc în sine, ce se poate vedea cu codul QR, audio și scris pentru cei care doresc și cred că asta era și ideea până la urmă, să legăm tineretul de identitatea Văii Jiului. Suntem foarte bucuroși că am și reușit”, a declarat Alexandru Kelemen, reprezentant al organiza’iei Kandila.
10 tineri fotografi s-au străduit să obțină instantanee 1 la 1. Nu a fost deloc ușor, ne-au spus ei.
„A fost foarte interesant pentru că foarte mult din peisaj s-a schimbat, dar în același timp a rămas la fel, iar asta a fost foarte fain. Să vezi cp ceva de mult, de mult a rămas la fel, este magnific. Chiar mi-a plăcut să colaborez cu echipa asta faină și am putut să duc la bun sfârșit și prin implicarea mea acest proiect fain. Cele mai emblematice clădiri pentru care le-am surpins eu au fost cele două biserici din Petroșani, dar și fosta colonie din Vulcan .Colonia s-a schimbat foarte mult, acum sunt blocuri iar cel mai emblematic punct de acolo e biserica evenghelică, ce a rămas încă în picioare, fiind un punct de reper foarte important” a spus Laurențiu Lupu, fotograf.
Cei prezenți la vernisaj au devenit nostalgici la vederea imaginilor de odinioară dar și surprinsi de evoluția locurilor.
„Sunt de foarte mult timp în Valea Jiului, dar nu sunt născută aici, am venit după ce m-am căsătorit. Mi se pare o idee foarte interesantă, vedem și noi cum au fost locurile înainte să ajungem unii dintre noi aici, e minunat, o realizare frumoasă. Să tot fie astfel de actiuni”, a spus o participantă la vernisaj.
“Valea Jiului de altădată și azi” este parte a activităților prevăzute în proiectul “Identitate în tranziție”, finanțat de către Comisia Europeană. Obiectivul principal al proiectului constă în consolidarea conexiunii dintre tinerii din Valea Jiului și patrimoniul minier local pe parcursul procesului de tranziție a zonei spre o economie neutră din punct de vedere climatic.