Explozie la Mina Uricani

Explozie la Mina Uricani

Timp de citire: 3 minute

Ziua de 30 octombrie a început cum nu se poate mai prost pentru Valea Jiului şi Uricani. În jurul orei 7,00 la Mina Uricani, aflată în plin proces de închidere, a avut loc o explozie la aproximativ aproape de suprafaţă.

Patru ortaci

Se pare că în momentul exploziei la locul respectiv, se aflau patru ortaci. Trei au fost scoşi la suprafaţă foarte repede de salvatorii minieri sosiţi la faţa locului. Al patrulea, până la ora scrierii acestor rânduri (8,30) este de negăsit, două echipe de salvatori căutându-l în continuare. Dintre cei trei mineri găsiţi şi scoşi la suprafaţă de echipele de salvatori minieri, doi au fost internaţi şi au intrat în procesul de evaluare medicală la Spitalul de Urgenţă Petroşani. Unul prezintă arsuri pe faţă şi celălalt arsuri pe faţă, mâini şi picioare, dar vestea bună e că nu au răni care să le pună viaţa în pericol.

Cel de-al treilea miner nu a necesitat internarea, după cum am aflat din primele informaţii.

Directorul tehnic Drăgoescu

De la inginerul Petru Drăgoescu, directorul tehnic al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, am aflat că cei patru lucrau pe Planul nr.15, un plan cu o lungime de aproximativ 280 de metri ce face legătura între suprafaţă şi Orizontul 500 al minei: „Lucrau la o amenajare de dig în vederea construirii unui zid, o lucrare specifică închiderilor de mine. Momentan, nu ştim exact ce s-a întâmplat acolo, deoarece e o zonă unde intră aer proaspăt. Este clar că metanul a declanşat explozia, dar nu ştim încă cum de s-a ajuns să se aprindă metanul. Problema este sursa şi după ce vom verifica şi vom analiza vom putea trage concluziile, acum fiind prematur să dăm alte explicaţii”, ne-a spus la scurtă vreme după explozie Petru Drăgoescu.

Primarul Buhăescu

Imediat ce a fost sunat de la mină de nenorocire, primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, care a și lucrat la aceastămină, a şi ajuns acolo în doar câteva minute. L-am întrebat care este situaţia. Nu ştia exact prea multe amănunte să ne dea, dar ne-a spus că „trei dintre mineri au fost scoşi şi duşi la Spitalul de Urgenţă Petroşani, iar pe al patrulea îl caută încă, în mină fiind două echipe de salvatori, una am înţeles că pe orizontul 500, alta pe planul înclinat unde se şi afla punctul de lucru la acea oră de la schimbul I”. „A fost se pare o mică explozie, nu se ştiu momentan cauzele ce au declanşat-o, se lucra pe Programul de Închidere şi din păcate a venit nenorocirea asta. Îmi pare, sincer, foarte rău, dar astea sunt din păcate pericolele ce-i pândesc pe mineri. Le transmit familiilor acestor oameni să fie puternice, şi bine ar fi ca şi al patrulea ortac să fie scos la suprafaţă în stare bună. Am înţeles că minerii scoşi de echipele de salvare prezintă arsuri şi anumite leziuni, sper însă să nu fie ceva foarte grav şi dumnealor să-şi revină cât mai repede! Doamne ajută!”, ne-a spus edilul uricănean.

Dr. Alin Vasilescu

O a treia persoană autorizată să dea relaţii la care am apelat a fost managerul Spitalului de Urgenţă din Petroşani, dr. Alin Vasilescu.

„Da, avem doi internaţi care în acest moment primesc îngrijiri medicale şi au intrat în examinare şi evaluare. Am înţeles că un al treilea rănit se află în Ambulanţă în drum spre spital, dar că nici dumnealui nu are viaţa în pericol. Încă nu pot să vă spun prea multe. Ce ştiu în acest moment e că unul dintre cei doi răniţi prezintă arsuri pe faţă, iar cel de-al doilea pe faţă, mâini şi picioare. Nu ştiu acum să vă zic cât se întind arsurile şi cât sunt ele de grave sau nu, repet, pacienţii au intrat în examinare şi evaluare de către personal medical calificat şi abia apoi vom cunoaşte cum se prezintă situaţia. Probabil că pacienţii vor fi transportaţi după primele îngrijiri în sala de operaţie”.

Ca o ultimă informaţie în acest moment, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat în spaţiul public, acum câteva minute, că „elicopterul SMURD de la Craiova este pregătit să intervină, dacă va fi cazul”.

Reamintim tot aici, spre aducere aminte şi rugându-ne cu toţii pentru sufletul lor, că cel mai tragic accident colectiv din explozie în subteran de la Mina Uricani s-a petrecut pe 2 noiembrie 1972, când suflul exploziei a ucis 43 de mineri.

Actualmente, din aproximativ 2.200 de angajaţi, câţi avea Mina Uricani în 2009, când a fost aprobat procesul de închidere a ei, mai lucrează aproximativ 300 de angajaţi.

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii