Luni, 30 octombrie, în jurul orei 07.00, la mina Uricani are loc explozie. Deflagrația are loc în zona sector C15 – îndiguire, între orizonturile 300 și 500, la o adâncime de aproximativ 50 m. Aici o echipă de 4 mineri lucrau la o galerie de aeraj. Cei patru au fost surprinși în explozie.
Imediat s-a dat alarma și primele echipaje au venit în ajutor, atât cele de salvatori cât și cele de intervenție.
La fața locului au fost capacitate 3 ambulanțe SMURD, 2 ambulanțe din cadrul SAJ, 1 autospecială de transport victime multiple, 1 autospecială de lucru cu apă și spumă. În vederea asigurării unui răspuns rapid în acordarea îngrijirilor medicale optime, au fost solicitate în sprijin 2 elicoptere SMURD.
La 7.30 primele victime erau deja evacuate
După aproximativ 30 minute au fost evacuate 3 victime conștiente ce prezentau arsuri la nivelul corpului și membrelor precum și ușoare traumatisme. Victimele au fost stabilizate din punct de vedere hemodinamic și transportate către UPU din cadrul spitalelor din Petroșani și Lupeni în vederea realizării unor analize amănunțite asupra stării de sănătate. Se decide transportarea minerilor cu arsuri la București cu un elicopter din cadru IGAv capabil să asigure transport victime multiple, către Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri și Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” din municipiul București
Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției activat
În vederea coordonării acțiunilor de intervenție asociate acestei situații de urgență, la nivel județean, prefectul Fabius Kiszely a dispus activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Totodată, acțiunile de intervenție la fața locului au fost coordonate inspector șef al ISU Hunedoara – Lt.col. Demean Viorel.
8 echipe de salvatori intervin pe rând
La fața locului intervin 8 echipe de salvatori, care lucrează pe rând. După prima intervenție pentru salvarea minerilor, unul dintre colegii acestora suferă o intoxicație cu monoxid de carbon și este transportat la Spitalul de Urgență din Petroșani.
La gura minei a sta în permanență și primarul Dănuț Buhăescu. Acesta a fost miner câțiva ani, știa ce presupune o intervenție de salvare. Alături de el au fost, firește, conducerea Societății de Închideri Mine Valea Jiului, ulterior s-a alăturat prefectul județului Fabius Kiszely. La mina Uricani își anunță prezența și ministrul Energiei, Toma Petcu.
În jurul orei 10 salvatorii găsesc trupul celui de-al patrulea miner
Salvatorii găsesc trupul celui de-al patrulea minei la 3 ore de la explozie. Își dau seama că nu mai este în viață, dar nu se pot pronunța oficial. Soția minerului decedat aștepta o veste la poarta minei. Din păcate vestea a fost una sfâșietoare. Cea de-a 4-a victimă a fost evacuată în jurul orei 11.40, aceasta nu prezenta semne vitale, dar se efectuează manevrele de resuscitare. Victima a fost declarată decedată.
Inspectoratul Teritorial de Muncă este prezent la fața locului. Se deschide dosar penal de cercetare
A fost sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea accidentului, iar în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, cercetările efectuându-se sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani.
Purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate, a spus că o ipoteză a anchetatorilor este că în mină s-a inversat fluxul de aeraj, respectiv aerul ieşea în loc să intre, şi din această cauză s-ar fi putut produce explozia.