Unul dintre cele mai însemnate obiective culturale ale județului Hunedoara este redat de complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, situat în satul de reședință al comunei ce poartă același nume, în apropierea orașului Hațeg.
Povestea Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa este făurită odată cu dorința împăratului Traian de a construe, în partea de vest a Țării Hațegului, capitala Daciei Romane, după cucerirea regatului dac.
„Sarmizegetusa Ulpia Traiana era un oraș de dimensiune medie, în comparație cu celelalte orașe ale imperiului. Orașul era locuit de aproximativ 30.000 de persoane. Metropola şi oamenii săi de afaceri deţineau şi controlau, spun istoricii, comerţul de la Dunăre, agricultura din Valea Mureşului, dar și veniturile consistente ale minelor de aur din Munții Apuseni.
Zidurile cetății („intra muros”) cuprindeau în interior și, totodată, apărau un oraș cu o întindere pe 33 de hectare. Pe alte aproximativ 80 de hectare, în exteriorul zidurilor, romanii au ridicat case și monumente publice, dar și morminte. Multe dintre ruine se regăsesc, astăzi, în curțile hațeganilor, în grădinile sau pe câmpurile lor, actualul sat Sarmizegetusa suprapunându-se peste vechea așezare romană.
În jurul anului 1.300 vechea capitală decăzuse mult, iar satul care se întindea acum în zonă se numea Britonia. Ruinele romane devin sursă de materie primă în secolele care vor urma. Biserici precum Densuș, Ostrov, Sântămărie Orlea, Peșteana, dar și bisericile de la Hățăgel și Tuștea sunt construite cu materiale și piese romane.
Printre construcțiile cercerate cu de-amănuntul se numără templul zeilor sirieni, templul lui Mithras, dar și templele dedicate lui Malagbel, Aesculap şi Hygia, iar în cimitirul de est al vechiului oraş, a fost descoperit un „mausoleum” pentru familia Aurelia, dar printre descoperirile istoricilor români se numără și două „villa suburbana”.
Una dintre cele mai spectaculoase construcții este amfiteatrul, care avea o capacitate de 5.000 de locuri. Aici aveau loc luptele cu gladiatori, dar și spectacole de dramă, mimă sau competiții sportive. După retragerea administrației romane este foarte amfiteatrul a fost utilizat ca o fortăreață, în scopuri de apărare în fața migratorilor.”
În proximitate, vizitatorii se pot bucura și de obiectele expuse la Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa.