2017-1-RO01KA105-036461
Acesta se desfășoară de șapte ani începând din 2014, timp în care organizațiile au solicitat an de an finanțare pentru a desfășura proiecte de tineret sub egida Erasmus+. Pin acestea, se urmărește să se modernizeze educația, formarea și munca tinerilor în toată Europa și în țările partenere. Milioane de tineri au participat până acum cel puțin o dată într-un proiect Erasmus+ și cea mai mare parte din ei pot confirma că a fost o experiență care le-a marca viața. Centrul pentru Strategii de Dezvoltare a Tineretului (CSDT) este o organizație non-guvernamentală activ implicată în proiecte de tineret de mai bine de 3 ani, timp în care am organizat și am fost parteneri la peste 50 de proiecte în străinătate și în țară.
O astfel de mobilitate – European Citizenship Education – s-a desfășurat în luna August la Bodo, un sat aflat la 65 km de Timișoara și la 20 km de Lugoj, unde se află Bodo Smart Camp, locația unde participanții au fost acomodați și au participat la activități. Locul are un spațiu generos atât în interiorul cât și în afara clădirii. Printre facilitățile care se găsesc în tabără, există o curte pentru activități în aer liber, în care există mese și scaune pentru socializare, un spațiu mare pentru a juca jocuri sau alte activități sportive și un teren de fotbal sintetic unde participanții pot juca fotbal sau face alte tipuri de activități în timpul zilei. La parter poate fi găsită o sală multifuncțională dotată cu echipamente tehnice care pot fi folosite pentru antrenamente, conferințe , evenimente sociale etc., cu o capacitate de până la 150 de persoane, care este, de asemenea, sala principală în care s-au desfășurat activitățile. De asemenea, are alte două săli de pregătire cu o capacitate de 25 de persoane, care pot fi utilizate individual în timpul atelierelor, o sală de mese, o bucătărie și mai multe băi împrăștiate prin tabără.
European Citizenship Education a fost un proiect de tip Youth Exchange care a urmărit dezvoltarea competențelor a 42 de tineri pentru a înțelege rolul Uniunii Europene și cum funcționează instituțiile din cadrul UE, pentru a cultiva un simț al apartenenței și pentru a discuta despre valorile și principile care ne fac pe toți Europeni.
În acest proiect, participanții au participat la o simulare a Parlamentului European, în care tinerii au dezbătut și au votat drepturile acordate migranților. Și-au asumat roluri de parlamentari ai diferitelor grupuri politice și au simulat o dezbatere în mijlocul unei comisii, cu intervenții, moderatori și voturi în sesiunile plenare ale Parlamentului.
O altă activitate și una dintre cele mai tangibile rezultate ale mobilității au fost planurile de acțiune pentru cetățenia activă în comunitatea locală pe care participanții le-au realizat în ultimele zile, prin utilizarea cunoștințelor dobândite. Scopul principal al acestei activități a fost crearea de planuri de acțiune pe care organizațiile partenere și organizația gazdă le pot folosi și implementa, astfel încât cetățenia activă să devină un concept mai familiar pentru tot mai multe grupuri țintă și un număr mai mare de beneficiari.
Erasmus+ este despre educație non-formală, iar prin aceasta înțelegem și timp liber, pe care participanții l-au folosit pentru a vizita locuri noi, pentru împărtășit experiențe și pentru a-și face prieteni noi.
Proiectul a fost organizat de către Centrul pentru Strategii de Dezvoltare a Tineretului, fiind finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+.