Emisarii vieţii noi / Alegerile anului 1950

Emisarii vieţii noi / Alegerile anului 1950

Timp de citire: 10 minute

După evenimentele de la 6 martie 1945 care au dus la constituirea primului guvern comunist, era nevoie ca puterea de la centru să îşi plaseze mandatarii în teritoriu. Şi acest lucru îl putea face prin organizarea de alegeri care să dea câştig de cauză reprezentanţilor săi.

La 7 septembrie 1950, Marea Adunare Naţională vota în şedinţa sa, cu o unanimitate de 335 de voturi, Legea nr.6/1950 pentru alegerea deputaţilor în Sfaturile Populare. Astfel, articolul 117 al acestei Legi făcea precizarea că: „Comisia de mandate a Sfatului Popular, al Capitalei Republicii Populare Române, Comisiile de mandate ale Sfaturilor Populare de regiune, ale oraşelor de subordonare republicană, ale oraşelor de subordonare regională, ale raioanelor de oraş, ale raioanelor şi ale oraşelor de subordonare raională şi ale comunelor, verifică titlurile deputaţilor aleşi şi judecă contestaţiile în această privinţă”.

În luna decembrie a anului 1950 cetăţenii Republicii Populare Române sunt chemaţi să participe la alegerile pentru organele locale ale puterii, pentru alegerea membrilor Sfaturilor Populare regionale, raionale şi comunale.

„La Hunedoara, unde oţelul şi fonta topită, în lupta pe care oamenii muncii o duc pentru apărarea păcii, acolo au răsunat cuvintele candidaţilor pentru Sfaturile Populare, chemare la cucerire de noi victorii pe drumul deschis de Marea Uniune Sovietică.

Când tovarăşul Drăghici Alexandru, membru al C.C. al P.M.R. şi deputat în Marea Adunare Naţională, astăzi propus candidat pentru Sfatul Popular Regional – a vorbit despre construirea socialismului în patria noastră, despre realizările regimului nostru de democraţie populară, despre marele ajutor frăţesc primit de la cea mai bună prietenă a ţării noastre, Uniunea Sovietică, ca un film a trecut prin faţa oricărui om cinstit, rând pe rând, viaţa fiecărui furnal în parte şi a fiecărui cuptor de oţel.

Fiecare om al muncii din Hunedoara şi Ghelar, din Simeria şi Teliuc, din Călan şi din Combinatul de la Brad, de la Cugir şi din Valea Jiului, de la Tanantul şi de la Certej, cunoaşte lupta Partidului pentru a face din ţara noastră, o ţară a belşugului, a progresului şi a luminei.

Iată de ce la meetingurile de la Hunedoara ca şi la cel din Brad, unde candidatul poporului muncitor, pentru Sfatul Popular Regional, tovarăşul Drăghici Alexandru a vorbit, a fost prilejul prin care oameni muncii au arătat unitatea lor de voinţă în lupta pentru pace şi socialism”. [Tovarăşul Drăghici Alexandru în mijlocul alegătorilor, în „Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

Creionăm în continuare câteva portrete ale „candidaţilor vieţii noi”. Lectura acestora oferă de altfel interesante informaţii despre structura socială, pregătirea profesională şi intelectuală a candidaţilor, despre limbajul „de lemn” stereotip folosit pentru desemnarea anumitor categorii.

Kovacs Martin

„Vechi luptător pentru cauza clasei muncitoare, este cunoscut în regiunea Hunedoara de către muncitorii din uzine, fabrici şi mine. Ridicat în muncă sindicală de la turnătoria Uzinei Victoria Călan, luptă necontenit pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al celor ce muncesc. În prezent tovarăşul este membru al Biroului Regional al P.M.R. şi preşedinte al Consiliului Sindical Regional. Pentru munca lui depusă în folosul oamenilor muncii, a fost propus candidat de deputat în Sfatul Popular Regional”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

hondola-ioanHondola Ioan

„Tovarăşul Hondola Ioan e preşedintele Gospodăriei Colective 23 August din comuna Vinerea. Ţăranii muncitori îl stimează fiindcă a luptat cu hotărâre împotriva chiaburilor, fiindcă a fost printre primii pentru Gospodăria Colectivă. Din vara aceasta el conduce cu pricepere treburile tinerei gospodării colective. Bucurându-se de încrederea ţărănimii muncitoare, el a fost propus candidat de deputat în Sfatul Popular al regiunii Hunedoara”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

szanto-zelmaSzanto Zelma

„Tatăl ei a avut şapte copii. A luptat din greu să-i crească. Tovarăşa Szanto Zelma, care la 14 a rămas orfană, a avut de suferit şi din cauza prigoanei naţionale. După 23 august ea a văzut că locul ei este în Partid, unde luptă din răsputeri pentru binele clasei muncitoare. La toate chemările Partidului ea a răspuns cu însufleţire. La locul ei de muncă este iubită şi apreciată. De aceea a fost propusă candidată în Sfatul Popular Raional”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

delemia-iosifDelemia Iosif

„Muncitor turnător, astăzi directorul Uzinei Tanatul Orăştie. În vremea regimului fascist antonescian, a fost supus la grele umilinţi pentru că şi-a cerut dreptul său la viaţă. Neînfricat luptător pentru cauza oamenilor muncii în acţiunile sale el a lucrat în cele mai grele sectoare, ducându-şi cu succes la îndeplinire toate sarcinile. Alegătorii din Orăştie l-au propus drept candidat de deputat al lor pentru Sfatul Popular raional pentru meritele sale”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

todoran-heronimTodoran Ieronim

„Tovarăşul Todoran Ieronim este membru în Gospodăria Agricolă Colectivă „Filimon Sârbu” din Şibot raionul Orăştiei. Atât colectiviştii cât şi ţăranii muncitori, cunosc bine strădaniile depuse de acest tovarăş pentru închegarea gospodăriei colective. El a fost propus candidat pentru Sfatul Popular al comunei Şibot, fiindcă s-a dovedit demn de încrederea ţăranilor muncitori şi a colectiviştilor alături de care luptă pentru înflorirea Gospodăriei Agricole Colective”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

stoica-dumitruStoica Dumitru

„Cu multă bucurie au propus alegătorii raionului Brad drept candidat al lor pe tovarăşul Stoica Dumitru, muncitor de patru ori evidenţiat în producţie. Modest şi iubit de oamenii cinstiţi, el a fost şi este apropiat de muncitori, care au luotat din greu sub burghezie visând o viaţă mai bună. Luptător activ pentru apărarea păcii, tovarăşul Stoica Dumitru, candidat al oamenilor muncii pentru Sfatul Popular raional, şi-a pus toată puterea sa de muncă în folosul celor ce muncesc, luptând pentru pace şi socialism”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

dragan-dumitruDrăgan Dumitru

„Este muncitor, în prezent el luptă pentru pace şi socialism, ca director al şcoalei chimice din Orăştie. El depune o intensă activitate antrenând întregul corp profesoral pentru a face ca fii oamenilor muncii, care învaţă aici, să devină cadre bine pregătite, folositoare patriei noastre, pentru construirea socialismului. Oamenii muncii din raionul Orăştie, apreciind meritele sale l-au propus drept candidat al lor pentru Sfatul Popular raional”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

Irimie Iuliana

„A depus o intensă activitate atât în organizaţia de masă U.P.M., cât şi pe liniile U.F.D.R. Femeile muncitoare din oraşul Deva o iubesc şi o stimează pentru care fapt au propus-o drept candidată a lor pentru Sfatul Popular al oraşului Deva”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

boiciuc-ionBoiciuc Ion

„Este candidat de deputat raional la circumscripţia electorală 43 Cugir. El luptă pentru pace şi socialism. Fiu de muncitor, el cunoaşte toate bucuriile şi nevoile muncitorului pentru binele căruia el şi-a închinat toată puterea sa de muncă. Oamenii cinstiţi ai muncii l-au propus drept candidat al lor pentru Sfatul Popular raional”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

cristea-gheorgheCristea Gheorghe

„Fiu de ţăran muncitor, el lucrează la judecătoria Hunedoara, unde este iubit de oamenii muncii, luptând pentru interesele oamenilor muncii împotriva duşmanului de clasă, intern şi extern. El munceşte pentru apărarea cuceririlor oamenilor muncii, câştigate prin lupta şi sub conducerea Partidului. Ca intelectual progresist, tovarăşul Cristea Gheorghe a fost propus candidat de deputat al Sfatului Popular orăşenesc Hunedoara de către oamenii muncii, demn luptători pentru pace”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

chirileanu-teodorChirileanu Teodor

„Fruntaş în producţie, tovarăşul Chirileanu Teodor, muncitor la Cugir, a folosit în munca sa experienţa oamenilor sovietici de tăiere rapidă a metalelor. Datorită acestui fapt el a depăşit normă după normă, mobilizând şi pe alţi tovarăşi la lupta pentru îndeplinirea şi depăşirea planului de Stat. Iubit de tovarăşii săi de muncă, Chirileanu este astăzi candidatul vieţii noi propus de oamenii muncii, candidat de deputat la Sfatul Popular al comunei Cugir în lupta pentru Pace şi Socialism”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

radu-mariaRadu Maria

„Femeie săracă lucrează în prezent la magazinul de stat Gurabarza (Crişcior). Luptând pentru o viată mai bună, e a mobilizat în jurul său femeile muncitoare, lămurindu-le asupra luptei duse de Partidul nostru pentru apărarea păcii, pentru construirea socialismului în ţara noastră. Oamenii muncii din Crişcior au propus-o drept candidată a lor pentru Sfatul Popular Comunal”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

Brândău Petru

„Brândău Petru este preşedintele Comitetului Provizoriu al oraşului Haţeg. Atât în munca sa, cât şi în cadrul activităţii dusă pe liniile de Partid a dat dovadă de vrednicie şi sârguinţă obţinând bune rezultate în muncă. Pentru munca sa a fost propus candidat în Sfatul Popular al oraşului Haţeg”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

ungur-samoilaUngur Samoilă

„Ţăranul muncitor, Ungur Samoilă din comuna Toteşti, raionul Haţeg, a simţit din greu crunta exploatare a chiaburilor Dragota Jiga şi Para Ştefan. El ştie acum care este calea de a scăpa de exploatare pentru aceia a fost propus ca deputat în Sfatul Popular Comunal”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

petrica-ionPetrică Ion

„Este şeful secţiei administrative a Comitetului Provizoriu Regional. El luptă pentru păstrarea bunurilor poporului muncitor. Apreciind meritele sale în munca conştiincioasă pe care o depune ei l-au propus drept candidat al lor pentru Sfatul Popular Regional”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

Hui Zelmira

„Secretara U.F.D.R. raionul Brad a fost propusă candidată de deputată pentru Sfatul Popular raional de către femeile muncitoare din raionul Brad. Este cunoscută în raion ca o femeie modestă cu putere de muncă”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

scheau-mariaScheau Maria

„Este membră în Gospodăria Agricolă Colectivă Partizanul Roşu din Benic raionul Alba. A fost printre primii colectivişti care s-a înscris şi a luptat împotriva chiaburilor care reuşiseră să se strecoare în rândurile colectiviştilor. Ţărănimea muncitoare, apreciindu-i puterea ei de muncă, au propus-o drept candidat a lor pentru Sfatul Popular Regional”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

laslau-emilLaslău Emil

„Ca profesor luptă pentru a da cadre cât mai pregătite spre a fi folositoare Patriei, îndrumând elevii săi spre ramurile ştiinţifice. El educă elevii săi în spiritul dragostei faţă de Uniunea Sovietică, şi faţă de toţi oamenii muncii din lumea întreagă care luptă pentru pace şi socialism. Pentru meritele sale el a fost propus de alegătorii raionului Deva drept candidat al lor pentru Sfatul Popular regional”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

cubic-gabrielaCubic Gabriela

„U.T.M.-istă lucrează cu mult drag pentru educarea pionierilor. Orice muncă primită a fost dusă la îndeplinire. Nu s-a dat înapoi în faţa greutăţilor. Pentru meritele sale a fost propusă candidată de deputat în Sfatul Popular al Regiunii Hunedoara”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

Ilinca Toma

„Învăţătorul Ilinca Tima este cunoscut de oamenii muncii din raionul Orăştie, unde a depus o muncă intensă pentru ca copiii oamenilor muncii să fie educaţi în spiritul internaţionalismului proletar. Ţărănimea muncitoare din comuna Mărtineşti, pentru meritele lui l-au propus candidat în Sfatul Popular raional”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

sanziana-gheorgheSânziana Gheorghe

„Candidatul Sânziana Gheorghe este în vârstă de numai 23 de ani. Este miner de la Stănija, fiu de ţăran sărac din comuna Almăşul mic. Acum e activist al Comitetului raional P.M.R. Orăştie, iar oamenii muncii l-au propus candidat la Sfatul popular raional”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

cotot-ioanCotoţ Ioan

„Este muncitor electrician din Valea Jiului. Acum membru în biroul Comitetului Regional al P.M.R. Deva. Activist de Partid încă din 1945, a dus o luptă dârză împotriva exploatatorilor, ocupându-se îndeaproape de oamenii muncii, mobilizându-i la muncă şi la luptă pentru construirea socialismului. Minerii din Petroşani, cunoscându-l şi preţuindu-i activitatea l-au propus pe tovarăşul Cotoţ Ioan drept candidat în Sfatul Popular regional”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

durlescu-beniaminDurlescu Beniamin

„Secretar al raionului Brad P.M.R. fiu de muncitor, a luptat ca să dezvolte cadre cât mai bine pregătite din punct de vedere politic, ideologic şi cultural. În muncă a dus şi duce luptă dârză împotriva duşmanilor de clasă. Iubit de oamenii muncii el a fost propus candidat de deputat pentru Sfatul Popular raional”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

tomodan-aureliaTomodan Aurelia

„Este candidată pentru Sfatul Popular regional. Născută în satul Zdrăpţi, a rămas orfană având de luptat cu multe greutăţi. În muncă s-a evidenţiat neprecupeţind nici un moment din odihna sa, pentru a se achita cu cinste de sarcinile ce i-au stat în faţă. Este iubită de tovarăşii săi de muncă”. [„Drumul Socialismului”, Anul II, nr.48, Deva, 27 noiembrie 1950].

 

Nu râde… citeşte nainte

Dacă aceştia sunt o parte din candidaţi, pentru că nu i-am prezentat pe toţi, haideţi să oferim o prezentare pitorească, idilică, a modului în care s-au desfăşurat alegerile din luna decembrie a anului 1950. Vedem măreaţa sărbătoare descrisă într-un articol semnat de F. Both.

„Era încă noapte în oraşul Deva. Luminile becurilor încercau să străbată ceaţa ce se lăsa deasupra străzilor. Panourile mari aşezate la aproape fiecare colţ de stradă se înălţau înaintea trecătorilor, care începeau să apară din toate părţile. Peste tot drapele roşii şi tricolore fluturau încetişor parcă mângâind feţele cetăţenilor, care se îndreptau cu paşi grăbiţi spre secţiile de votare. […]

Începe să se lumineze de ziuă…Pe stradă, se aud cântece vesele, ieşite din piepturi tinere. Sunt elevi şi eleve care se îndreaptă spre secţiile de votare.

Şi aşa, rând pe rând, se perindă prin faţa urnelor muncitori, ţărani muncitori, intelectuali, gospodine, tineri şi bătrâni.

Ei intră în cabinele de vot, hotărâţi să întărească prin votul lor regimul nostru de democraţie populară, să voteze pentru pace, pentru socialism”. [F. Both, În dimineaţa măreţei sărbători, în „Drumul Socialismului”, Anul II, nr.50, Deva, 11 decembrie 1950].

Şi astfel, s-a reuşit să se facă un pas mai departe în drumul spre pace şi spre construirea socialismului în Republica Populară Română.

Felix OSTROVSCHI

Alegerile anului 1950 – galerie foto

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii