Durbacă față-n față cu austeritatea care atacă primele minerilor

Durbacă față-n față cu austeritatea care atacă primele minerilor

Timp de citire: 2 minute

Chiar dacă minele din Valea Jiului (din cauza managementului „performant” al unora ca pensionabilul Durbacă, uns de partid mai mare peste minerit) extrag cantități insignifiante de cărbune pentru sistemul energetic național, drepturile salariale trebuie onorate.

Însă legislația austerității pune sub semnul întrebării primele de Sf. Varvara și Crăciun ale angajaților Complexului Energetic Valea Jiului. Potrivit actului normativ, angajații de la stat și societățile de stat vor primi doar salariul, fără acele bonificații acordate la finalul anului. La CEVJ, primele sunt acum o necunoscută.

În trei săptămâni, minerii și energeticienii ar trebui să primească cea dintâi bonificație financiară de la noua societate, tradiționala primă de Sf. Varvara. Atât aceasta, cât și bonificațiile de Crăciun sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Însă, o dată cu legea austerității, angajatorul nu are cadrul legal să le ofere.

„După cum bine știți, este acea lege a sărăciei, austerității, facem niște demersuri, memorandumuri către Ministerul Energiei și președintele CA, care să ne ajute. Avem soluții, sper să le și rezolvăm, nu cred că vor fi probleme în acordarea acestor drepturi”, a declarat Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.

Pe de altă parte, reprezentanții minerilor nu sunt atât de relaxați când vine vorba despre bonusurile salariale ale membrilor de sindicat. Sindicaliștii chiar s-au întreptat spre instanță, și asta pentru că actul normativ încalcă practic Contractul Colectiv de Muncă negociat cu angajatorul.

„Primele de Crăciun și de Sfânta Varvara sunt prinse în contract, ele trebuie să fie respectate. Noi am avut discuții pentru că știm că acea lege a austerității urmează să intre în vigoare, dar acea lege permite ca printr-un memorandum aprobat la nivelul guvernului să se realizeze anumite excepții. Noi în momentul de față avem un CCM în vigoare. Sindicatul Muntele va și deschide o acțiune în instanță pentru că noi considerăm că, având Contract Colectiv în vigoare, negociat între părți, iar acestă lege venind practic pentru aceste contract, și nu este doar cazul nostru, este o încălcare a lucrurilor pe care noi le-am negociat. E un pic mai rău decât în insolvență, pentru că în insolvență administratorul judiciar poate să-ți denunțe un contract colectiv de muncă, dar în acest caz a venit guvernul și l-a denunțat printr-o lege. Acest lucru mie nu mi se pare normal, vom acționa în instanță și acolo vom vedea rezultatul, noi am și dat drumul în instanță la proces pentru că, să știți, nu e vorba numai despre primă, sunt limitări în ceea ce privește cheltuielile, angajările și multe altele”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele (oare când va aplica și Cîmpean pentru binemeritata pensie?).

Cât despre cuantum, nici nu încape discuție la acest moment la CEVJ. Anul trecut, de Crăciun, angajații CEH au primit o primă de 300 de lei. Foarte bună, dacă ținem cont că în alte domenii unde angajații, într-adevăr, se spetesc muncind, nu pupă nici un leu ca primă, bonus etc.

Norocul angajaților CEVJ (norocul.. bun) este că au salarii bune, indiferent de cât cărbune scot, și chiar dacă, austeritatea va bloca primele, ei tot vor avea ce să pună pe masă copiilor de sărbători. Față de alte categorii sociale, mult mai defavorizate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii