Centrul de Informare Turistică Petroşani a împlinit recent o lună de activitate. Fiind curioşi să vedem cum a funcţionat în prima lună, am stat de vorbă cu Adrian Mraz, cel care coordonează activitatea acestui centru.
Multe informaţii, puţini interesaţi…
De la Mraz am aflat că deşi sunt puse la dispoziţia eventualilor interesaţi destul de multe informaţii, n-au trecut pragul centrului decât puţini cetăţeni, „dar mult mai mulţi decât ne-am aşteptat să fie în prima lună”.
„Centrul de Informare Turistică are doar o lună de activitate. Cum suntem într-o perioadă dintre două sezoane turistice, cel de vară şi cel de iarnă care va urma, nu am avut foarte mulţi turişti care să ne treacă pragul pentru informaţii. Dar cei care, totuşi, au făcut treaba asta, sunt mai mulţi decât ne aşteptam. Am avut turişti din Bucureşti, care s-au interesat de Masivul Parâng şi de staţiune, am avut cetăţeni din vestul Văii Jiului care s-au interesat de posibilităţile de cazare din Munţii Retezat şi de traseele turistice, în vederea unor sejururi din această iarnă. Din Petroşani au venit destui cetăţeni care au stat de vorbă cu noi dorind să afle informaţii legate de Parâng, dar şi de teatru, sau de muzee. Am avut şi persoane care au dorit să consulte pliantele şi materialele scrise pe care le avem aici. Avem materiale foarte bune de promovare a obiectivelor turistice locale, cât şi regionale, aici vorbim de Parcul Naţional de pe Defileul Văii Jiului, regiunea Uricani, Munţii Retezat şi Vâlcan. Pe lângă informaţii de gen turistic, avem şi informaţii care vizează obiective istorice, culturale sau religioase din municipiul nostru, putem oferi orice informaţie legată de municipiul nostru, inclusiv putem arăta, celor interesaţi, hărţi şi pliante. Avem informaţii despre cele două biserici vechi, Biserica Sânionilor sau biserica ridicată în jurul anului 1700 din zona Sălătruc, două adevărate monumente care pot fi vizitate de cei ce vin la Petroşani. De asemenea, putem da informaţii despre Muzeul Momârlanului, despre binecunoscutul Muzeu al Mineritului, dar şi despre Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu şi evenimentele care au loc acolo. Fireşte că putem consilia turiştii legat de cazarea din Munţii Parâng şi de celelalte servicii ce pot fi oferite de cabanieri, iar în acest sens vom perfecţiona relaţia cu aceştia chiar din această lună, când vom avea date şi mai exacte, actualizate periodic, ce vor ţine de tarifele de cazare, de numărul de locuri disponibile, de serviciile ce vizează masa şi petrecerea timpului liber, sau de programele turistice puse la dispoziţie cetăţenilor în anumite perioade ale anului”.
Întâlnire la „Onix”
L-am întrebat pe Adrian Mraz în ce va consta această „perfecţionare” a relaţiilor cu patronii de cabane şi servicii în turismul local. „Împreună cu o cunoscută agenţie de turism de pe plan local avem un program comun ce vizează acţiunile montane din Parâng şi Straja, inclusiv toate informaţiile legate de cazare şi masă, de funcţionarea pe timp de iarnă a instalaţiilor pe cablu, traseele turistice şi tot ce ţine de viaţa celor două staţiuni. Vom avea colaboratori la acest program, prin agenţia de turism petroşeneană şi alţi operatori de turism de pe plan naţional, astfel încât să avem o deschidere cât mai amplă în ceea ce priveşte segmentul turistic montan. Deocamdată am identificat 15 proprietari de cabane care deţin serviciul complet de cazare şi masă, care vor să intre sub tutela acestui program, astfel încât turiştii să poată afla la orice oră informaţii despre condiţiile oferite de cabanele respective, despre tarifele practicate la cazare şi masă, plus alte informaţii utile”.
Întâlnirea a fost programată ieri seară la „Onix”. Rămâne să vedem şi concluziile întâlnirii de miercuri seara, care sperăm că s-a ţinut. Nu de altceva, dar, acum o lună, când în Sala de Marmură a existat un eveniment legat de deschiderea centrului şi de date ce-l înconjoară, n-au existat decât doi cabanieri interesaţi! De parcă se deschidea o alimentară în Colonie, nu un centru de informare turistică care vizează, în primul rând, informaţii ajutătoare pentru deţinătorii de cabane şi pensiuni turistice, în primul rând, din Parâng.