După o conducere înțeleaptă, pe ritmuri de saxofon / Activele CEH sunt...

După o conducere înțeleaptă, pe ritmuri de saxofon / Activele CEH sunt scoase la licitație publică

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

• Cu ce se va ocupa clapistul Alin Sân, de la Sindicatului „Muntele”, dacă va fi vândut „Onixul”?

 

Complexul Energetic Hunedoara anunță prin administratorul judiciar trecerea la vânzare, prin licitație publică, a activelor sale. Așa spune legea, așa trebuie făcut. Nu ne-am propus să anunțăm de față toată lista cu active scoase la vânzare. Este vorba, printre altele, de hoteluri și cabane, locuri unde odinioară ortacii și șefii lor petrecerea la anumite zile festive.

 

Hotelul „Onix” – cândva un hotel de „ștabi”

Amănunte despre Hotel „Onix” se pot afla dintr-o carte a răposatului inginer Gheorghe Davidescu. Ultima oară am regăsit acest hotel la o acțiune de acum câțiva ani legată de scriitorii din Vale. Restaurantul hotelului era evident atunci că este ținut artificial în viață, mobilierul vechi și amenajarea interioară trădând acest lucru. În ultimii ani, restaurantul trăia din mâncarea pe care o oferea la prânz, „meniul zilei” fiind ieftin foarte multă lume își lua pe-acolo prânzul, cu vreo 15 lei putându-se servi trei feluri de mâncare. Cum în hotel, din câte ne-au spus unii veniți prin Petroșani cu treabă sau în vizite scurte, condițiile erau la limită, inclusiv prin faptul că în ultimii ani nici termoficare centralizată nu a existat în Valea Jiului și Petroșani, firește că rolul hotelului, acela de a caza oameni, a fost diminuat spre zero, astfel că odată cu CEH și acest hotel „mineresc” din ultimii ani a intrat în vrie, cu toate eforturilor unora de-acolo. Dar cum să ții un hotel când, ca și la mine, în ultimii 15 ani nu s-a mai investit mai nimic în el, decât mici reparații și igienizări, și să ai tupeu să ceri preț de cazare aproape cât la un hotel nou? Acum, „Onix” este scos la licitație, suma de pornire fiind de 759.000 euro, exclusiv TVA. Vom vedea câți vor fi interesați de acest hotel, aflat în centrul Petroșaniului, dar unde va mai fi serios de investit.

 

Cabana 5 Sud din Lupeni – un loc încărcat de petreceri minerești și nu numai

Trecem mai departe pe listă și ne sare în ochi „Cabana 5 Sud” din Lupeni. Locul unde în trecut minerii, și mai ales șefii lor, sărbătoreau „Ziua Minerului” de exemplu, asta după ce înainte se mai făcea o „fiestă” cu mici și bere pe la „Agrement”. Dar era și un loc unde se putea închiria sala de mese prin anii 90 și chiar 2000, la un preț rezonabil, și se puteau ține nunți, botezuri, chefuri legate de tot felul de aniversări. Țin minte, la finele anilor 80, la absolvire, clasele de a XII-a din promoția mea au ținut acolo banchetul de final de liceu, o petrecere de neuitat pentru orice elev. Sala era mare, spațioasă, încăpeau acolo liniștit câteva sute de persoane. Exista o bucătărie unde cei care închiriau puteau pregăti mâncarea, iar ca să fii servit la masă, organizatorii petrecerii trebuiau să plătească chelneri. Dacă nu aveau „bucătar”, și acesta se găsea tot contracost firește. Ce era frumos la această cabană, situată undeva deasupra centrului Lupeniului (se urca pe un drum foarte prost, abia târziu drumul a fost reabilitat), era faptul că zona unde era situată era o zonă de platou, unde vara puteau petrece în aer liber, pe pătură, sau pe șezlonguri aduse de-acasă, cu mici și bere în general, sau alerga după o „lobdă” sute și sute de lupeneni. Alte vremuri…

Acum cabana e scoasă la licitație de CEH, prețul de pornire fiind de 136.519,87 euro, exclusiv TVA.

 

Cabana „Jieț” – una dintre cabanele reprezentative de pe arealul Petrilei

Cel de-al treilea imobil, Cabana „Jieț”, este unul drag, în primul rând, petrilenilor. Foarte mulți dintre ei, mineri sau nu, au petrecut în această cabană o zi sau mai multe, la anumite petreceri organizate. Ultima dată am regăsit cabana la o competiție de fotbal organizată de un partid politic din Petroșani. Avantajul cabanei era chiar acesta, acel teren pe care se putea practica fotbal în condiții bune, iar pe platoul cabanei se putea face un grătar, mititei. Berea putea fi pusă la rece direct în Jieț, iar cadrul natural era, cum e și acum, unul de excepție. Cabana e situată în imediata apropiere a drumului, putându-se ajunge acolo foarte ușor.

Prețul de pornire a licitației organizată de CEH la această cabană reprezentativă pentru petrileni și jiețeni este de 267.475 Euro, exclusiv TVA.

Cabana a fost, la un moment dat, în administrarea minei Dâlja și parcă, dacă nu ne înșelăm, și directorul minei Livezeni era cu servitul.

 

Zona de agrement de la Sohodol-Paroșeni – un loc de agrement care ar putea înflori în Vulcan

În fine, am amintiri și mi-a sărit în ochi și baza de agrement de la Sohodol, din Paroșeni-Vulcan, scoasă acum la vânzare de CEH. În tinerețe mi-am julit genunchii și eu prin zona respectivă la câteo miuță pe iarbă și pe ceva betoane de-acolo. Plecam pe jos din Lupeni câte șapte-opt băieți, că aveam „campionat” cu cei din Paroșeni sau din Vulcan. Erau alte vremuri, acum nici nu mai are rost să le spui unor tineri chestiuni din astea, când au atâtea săli de sport, cu confort și tot ce trebuie, sau terenuri de sport bune aproape pe la fiecare școală. Noi jucam pe zgură, sau pe beton, asfalt era doar la câteva terenuri de la școli, dar unde nu eram lăsați să ne jucăm fotbal în timpul liber. Bine, mai scăpam noi seara, câteodată, sau duminica. Dar dacă eram prinși ne fugărea „nenea” paznicul de nu ne vedeam. Tot asfaltat era și la terenul de la „Preparatorul” din Braia, de pe Spiru Haret, dar și acolo nu aveai tot timpul acces. Acolo desfășurându-se o bună perioadă competițiile de handbal și de fotbal dintre școli și licee deoarece devenise cel mai bun teren din Lupeni.

Această bază de agrement din zona „Sohodol” se vinde acum la licitație cu prețul de pornire de 36.707 euro, exclusiv TVA. O fi scump sau nu vom vedea. Dar bine ar fi ca să fie cumpărată de cineva și reamenajată și reabilitată, Vulcanul ar câștiga o zonă excelentă de recreație, pe lângă ce mai are.

Iată cum dintr-o simplă listă îmi revin, probabil că și multora dintre dumneavoastră, atâtea și atâtea amintiri! Ar fi multe de povestit, numai de „Cabana 5 Sud” aș putea umple cu ele două-trei ziare, dar mă opresc aici… Poate altădată voi mai continua cu astfel de amintiri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii