După ce preşedintele Iohannis a promulgat legea pentru recalcularea pensiei /...

După ce preşedintele Iohannis a promulgat legea pentru recalcularea pensiei / Peste 600 de cereri depuse la Petroşani

Timp de citire: 5 minute
Ieri, până la orele 14,00, conform declaraţiei directorului Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, Ilie Toma, peste 600 de pensionari din Valea Jiului au luat cu asalt Casa Locală de Pensii Petroşani pentru a-şi depune cererea de modificare a pensiei pe Legea 155 la stagiul complet de 20 de ani, deci nu de 30 de ani, cât se stabilise pe vremea guvernării Boc în anul fatidic 2011.
DSCF1835Aşteptare… „amar-dulce aşteptare”
Dimineaţă, la orele 7:00, platoul casei de cultură se umpluse de pensionari. Veniţi cu documente la ei şi cu cereri, primii 200-300 de oameni îngroşaseră rândul încă de la primele ore ale dimineţii, la orele 8:00 dacă mai puteai să arunci un ac de la platou până la intrarea pe laterală în casa de cultură, unde sunt ghişeele casei locale de pensii, pe o distanţă de vreo 20-25 de metri. Oamenii stăteau frumos la rând, nu se înghesuiau, iar faptul că încă soarele nu dogorea le dădea pensionarilor un oarecare optimism „că trece repede coada”. Într-adevăr, după calculele noastre, pentru a ajunge la ghişeu era nevoie de cel puţin un ceas.
După orele 10:00, rândul s-a îngroşat, în acel moment şi soarele a început să facă aerul insuportabil. Cu toate acestea, deşi mulţi dintre oameni suferinzi de diverse boli cronice, tipice mineritului sau activităţilor din subteran, nimeni nu s-a dat învins, ţinând cont că la mijloc era vorba de câteva sute de lei bune la pensia lunară, pensia lor, nu a altora.
Doi pensionari nemulţumiţi de cum îi tratează politicienii pe cei care au muncit o viaţă
Am stat de vorbă cu doi dintre cei prezenţi să-şi depună cererea. S-a întâmplat ca ei să fie din Petrila, respectiv Vulcan. Amândoi interlocutorii au recunoscut că „500-600 de lei, cât am făcut calculele, sunt ceva bani, pentru unii din ziua de azi un adevărat ajutor de şomaj, nu glumă”… „Boc ne-a tăiat în 2011, acum nu se face altceva decât să se repare greşeala. Practic, nu ne dau ei, era un drept al nostru pe baza muncii şi cotizaţiei noastre la sistemul de pensii, nu aveau voie să ne taie pensia!”, ne-a mărturisit domnul Ştefan B. din Vulcan.
„Noi cerem să ne dea înapoi ce ne-a luat atunci Boc. Cererile astea nici nu mai trebuiau făcute, trebuia să ne recalculeze din oficiu şi să nu ne mai poarte pe aici. Când e să-ţi ia statul, o face repede, fără cereri, dar când e să-ţi dea înapoi dreptul tău, trebuie cereri, rânduri, timp pierdut, drumuri… Nu ştiu cât îmi revine, câteva sute de lei cred, să vedem ce îmi calculează ei”, intervine în discuţie un pensionar din Petroşani.
Revenind la petrileanul Doru Bălănescu, acesta ne spune că „din câte vorbeşte lumea, calculul ar fi între 500-600 lei”. „Rândul merge repede, sper să ajung repede, că, din câte văd, numai verifică CNP-ul şi laşi cererea. Ideea că nu toată lumea trebuia să vină azi, că toată luna au timp, ca să prindă calculul din august, dar ştiţi cum e, toţi doresc să le fie recalculată pensia repede… Oamenii n-au bani, iar un ban în plus la pensie contează” (asta e o exagerare, ca să nu spunem o minciună: pensionarii din sistemul minier au pensii consistente, chiar şi fără această recalculare, comparativ cu alte categorii sociale – n.r.), ne spune pensionarul petrilean, fost angajat al Minei Lonea timp de 27 de ani, care a lucrat „pe o maşină de extracţie şi pe partea electrică”, ieşind cu o pensie „de 2.000 lei fără 20 de lei”.
„Am lucrat 46 de ani, subteran 8 ani, iar restul la grupa a II-a. Pensia nu reflectă nicidecum munca prestată. E jalnic, dar în România orice e posibil. Din 2011 nenorocitul ăla de Boc a împărţit la 3 nu la 2 cum trebuia, acum se revine la normalitate. Vreau să vă spun că eu nu mi-am făcut mie calculul cât am pierdut de-atunci, dar mama a pierdut la pensie, că i-am calculat, 76 de milioane lei. Femeie cu un punct de pensie, de la grupa III, adică 871 lei, a lucrat ospătar 33 de ani. I s-a redus pensia atunci, cu guvernul ăla minunat şi criza lui Băsescu. 76 de milioane i s-au luat la o femeie de peste 70 de ani, ajunsă azi la 75 de ani. E posibil aşa ceva? Deci vă daţi seama că eu la grupa I şi II am pierdut sute de milioane de lei, bani care nu-i mai dă înapoi nimeni! E revoltător… Şi ni se tot spune că fondul de pensii nu este asigurat şi tot felul de prostii din astea. Cum nu e asigurat? Dar unde sunt banii noştri, domnule? Se duc în altă parte… Dacă Iohannis ar fi fost cunoscător, ar fi făcut dreptate până la capăt, dreptatea lucrului bine făcut cum zice el, adică dă-i omului înapoi ce i-ai luat! Cum se poate să-ţi ia bani din pensie? A fost legal? În primul rând nu e legal nici impozitul, vă zic eu… hai, contribuţia CAS aş tolera-o, dar impozitul? N-ai plătit destul impozit? 46 de ani tot impozit am plătit, cât să mai plătesc? După 46 de ani am 2.200 lei pensie, cu mărire, că altfel era sub 2.000 lei. Sistemul de normare a muncii în România este zero barat datorită traficului de influenţă în domeniul muncii! Am lucrat în minerit 8 ani, la 29 de ani am făcut barajul de la Ostrov, am fost şef topograf la IACMM, 20 de ani am spălat cărbune în preparaţie, încărcând 4.600.000 de tone numai pe schimbul meu în decurs de 13 ani. Asta e normare a muncii? Nu e normal deloc ce se întâmplă şi nu e dreptate în ţara asta, dar astea sunt vremurile şi oamenii care ne conduc ţara”, ne-a mai spus domnul Fane din Vulcan. Domnul Fane trebuie să înţeleagă că în România există alte categorii de pensionari care au muncit şi ele la fel de mult pentru ţară, dar au pensii jalnice, mult mai mici decât pensia lui. Care ar trebui să-i mulţumească preşedintelui Iohanis (nu neapărat să-i pupe mâna, deşi…) că a promulgat această lege, deşi oamenii Văii Jiului, principalii beneficiari ai acestei legi, nu l-au prea votat.
Cererile se pot depune până în ultima zi a lunii pentru recalcularea pensiei în luna următoare!
„Practic, dumnealor trebuie să depună o singură cerere, din care să rezulte CNP-ul şi numărul dosarului de pensie. La ghişeu se face o verificare după cartea de identitate şi cuponul de pensie şi se lasă cererea. Pentru zilele următoare am pregătit un model de cerere clasică, ca să uşurăm completarea ei. Ce le transmit oamenilor este faptul că nu este nevoie să meargă toţi la ghişeu într-o zi, două, trei, până pe 31 iulie, orice cerere depusă până în ultima zi a lunii  recalculează pensia în august. Dacă vor depune în august, până în ultima zi a lunii, acestora li se vor recalcula pensiile în septembrie… şi tot aşa”, a declarat Ilie Toma, directorului Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, pentru ZVJ.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii