- Băieții de mingi ai partidului visează cai verzi pe… peleți
În Valea Jiului minele au fost puse pe butuci. De-abia de mai dau câteva căști de cărbune. Cei care le-au adus în această stare deplorabilă în loc să fie trași la răspundere sau pensionați, au fost avansați de partid în funcții gras remunerate. Băieții ăștia cărora le plesnesc portofele ca pielea pe hipopotam, s-au gândit că ar trebui, totuși, să bage și ceva pe foc la Termocentrala Paroșeni. Nu de alta, dar să-și justifice și ei purcoiul de pe card. Și dacă cu cărbunele au rezolvat, acum băiețașii ăștia taie alte surcele.
Adică, băiețașii ăștia vor să producă energie și din surse alternative la cărbune, dar mai ales prietenoase cu mediul. Primii pași spre această tranziție au început. Un memorandum în acest sens a fost deja discutat, iar un investitor american promite că va arde la Paroșeni și biomasă, nu doar cărbune.
Un nou orizont se deschide pentru Valea Jiului. Așa concluzionează conducerea noului complex energetic, care spune că se pregătește semnarea unui memorandum încărcat de promisiuni și inovație cu investitorul American Bio-Carbon Delaware LLC, în colaborare strânsă cu Ministerul Energiei.
Acordul prevede crearea unei noi unități de ardere la Paroșeni, care va combina biomasa cu cărbunele, punând piatra de temelie pentru tranzitia noastră către energia regenerabilă. Investiția reflectă angajamentul asumat pentru inovație și sustenabilitate, integrând arderea de biomasă și tehnologii avansate de captare a CO2.
„Trebuie să ne pregătim pentru tranziția de la cărbune la energie regenerabilă, energie verde. Am trei tipuri de discuții. Cea mai avansată este cu doi potențiali investitori americani, cu care vom semna săptămâna viitoare un memorandum pentru o investiție de testare la Paroșeni a unor peleți de biomasă, deci creșterea capacității Paroșeniului de a arde și altceva decât cărbune, ceva care are emisii de CO2 substanțial mai mici. Societatea interesată pe această filieră de Valea Jiului este una americană, cu o vastă experiență în producerea de biomasă”, a spus Andrei Popa, președintele Consiliului de administrație al CEVJ, presei locale.
Memorandumul simbolizează un parteneriat strategic româno-american care, spun cei de la CEVJ, nu doar că va revitaliza Valea Jiului, dar va deschide și porțile pentru noi investiții americane în sectorul energetic și minier.
Liderii de sindicat ai minerilor au participat și ei la discuții și spun că, din prin prisma lor, orice lucruri bune se întâmplă la noua companie nu fac altceva decât să le dea speranță că, de această data, lucrurile se pot îndrepta în Valea Jiului. Lucrul bun e că nimeni nu se mai uită în gura sindicaliștilor, iar părerile lor chiar nu contează, deoarece, în mare, le dublează pe ale administrației. Un fel de ecou, sau de papagali… Ei ar trebui să apere exploatarea cărbunelui, nu cai verzi pe… peleți…
Memorandumul discutat urmează să fie semnat în 27 noiembrie.